ΑΡΘΡΑ Το σωστό ποτήρι κρασιού

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ. ΛΕΥΚΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ, ΑΦΡΩΔΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ!
Το σωστό ποτήρι κρασιού

 

H επιστήμη κινείται με γοργούς ρυθμούς και το ανεξάντλητο κομμάτι του κρασιού δε θα μπορούσε να γλιτώσει από τη μελέτη και τους πειραματισμούς. Νέες τεχνικές οινοποίησης, μοντέρνα πώματα από γυαλί, διαστημικές καράφες και φυσικά άπειρες επιλογές σε ποτήρια κρασιού έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο και στα χέρια του καταναλωτή. Ο σκοπός των πειραματισμών είναι φυσικά, η απόλαυση. Η επιλογή του ποτηριού κρασιού είναι καθοριστικής σημασίας για την απόλαυση του κρασιού και την ανάδειξη του αρωματικού του χαρακτήρα.

Όσο παράξενο και να φαίνεται, κάθε τύπος κρασιού θέλει και το ποτήρι του. Μια μελέτη που έγινε το 2015 από μια ομάδα Ιαπώνων, κατέγραψε με ειδική κάμερα πως εξατμίζεται η αιθανόλη σε διαφορετικά ποτήρια κρασιού. Και τι μας νοιάζει αυτό, θα ρωτήσεις. Μας νοιάζει και μας καίει μιας και η αιθανόλη συμπαρασύρει τις πτητικές αρωματικές ενώσεις του κρασιού καθώς εξατμίζεται και τις φέρνει στη μύτη μας. Με απλά λόγια το διαφορετικό σχήμα ποτηριού κρασιού μπορεί να κάνει το κρασί μας να μυρίζει διαφορετικά, γι’ αυτό και έχουν δημιουργηθεί ποτήρια κρασιού ειδικά για κάθε στυλ και ποικιλία κρασιού.

Οι αρχικοί - βασικοί τύποι ποτηριού κρασιού που χρειάζεται κάποιος «οινόφιλος» ή μη είναι τέσσερις : για λευκό, για κόκκινο, για αφρώδες/ σαμπάνια και για ενισχυμένο / γλυκό κρασί. Σε γενικές γραμμές τα ποτήρια κρασιού πρέπει να είναι διάφανα, χωρίς σχέδια και σκαλίσματα, με βάση, κορμό και σχήμα «U» ο οποίος δέχεται το κρασί. Απαραίτητη προϋπόθεση, ανεξαρτήτως τύπου κρασιού, να είναι το ποτήρι κολονάτο, για να μπορούμε να το κρατάμε χωρίς να επηρεάζεται η θερμοκρασία του. Αν θέλετε πραγματικά να απολαύσετε τα πλούσια αρώματα ενός καλού κρασιού, τότε η ποσότητα του κρασιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του ποτηριού.

 

Αφρώδη κρασιά

Οι απόψεις για τα αφρώδη διίστανται. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν πως τα αφρώδη κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε ποτήρια τύπου flute. Το στενό και μακρύ σχήμα αυτού του ποτηριού «υποχρεώνει» τις φυσαλίδες να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να βγουν στον αέρα με αποτέλεσμα το κρασί να διατηρεί για περισσότερη ώρα τον κρεμώδη και ζωηρό του χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν πως τα ποτήρια αυτού του είδους δεν επιτρέπουν να απολαύσουμε τα ντελικάτα αρώματα του κρασιού. Αυτή η μερίδα ανθρώπων απολαμβάνουν τα αφρώδη κρασιά είτε σε ποτήρι λευκού κρασιού είτε στα νέα ποτήρια που έχουν σχεδιαστεί από γνωστές εταιρίες και έχουν σχήμα τουλίπας. Δοκίμασε και τα δυο και διάλεξε αυτό που σου αρέσει καλύτερα γιατί πάντα το κρασί είναι θέμα γούστου.

 

Κόκκινα κρασιά

Σερβίρεται συνήθως σε ποτήρια μεγάλου μεγέθους, έτσι ώστε να έρχεται το περιεχόμενο του ποτηριού σε επαφή με τον αέρα με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά του. Το οξυγόνο του αέρα έχει επίδραση και στις τανίνες μετριάζοντας την έντασή τους και συμβάλλοντας στην πιο ευχάριστη κατανάλωση του κρασιού. Οι διάσημες ερυθρές ποικιλίες όπως το Syrah, το Pinot Noir και το Cabernet Sauvignon έχουν τα δικά τους ποτήρια κρασιού που επιτρέπουν στο κρασί να ξεδιπλώσει όλο το αρωματικό ταπεραμέντο του. Αν αναρωτιέσαι τι ποτήρι κρασιού ταιριάζει με το Ξινόμαυρο ή το Αγιωργίτικο τότε σου έχουμε απάντηση. Δοκίμασε το Ξινόμαυρο σου σε ένα ποτήρι Pinot Noir και το Αγιωργίτικο σε ένα ποτήρι Cabernet / Merlot.

 

Λευκά κρασιά

Τα λευκά κρασιά χρειάζονται στενότερα ποτήρια ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η θερμοκρασία τους ενώ το στόμιό τους είναι στενότερο για να λειτουργεί συγκεντρωτικά στα ελαφριά αρώματά τους, πολλαπλασιάζοντας έτσι την έντασή τους. Φυσικά έχουν δημιουργηθεί ποτήρια για το Riesling, το Sauvignon Blanc αλλά και τις λευκές Βουργουνδίες που μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιηθούν και για παλαιωμένα λευκά κρασιά όπως οι παλαιωμένες, βαρελάτες Σαντορίνες. Τα τελευταία ποτήρια θυμίζουν λίγο ποτήρια κόκκινου κρασιού καθώς έχουν μεγάλο μέγεθος και φαρδύ στόμιο, αυτό συμβαίνει γιατί τα παλαιωμένο λευκά κρασιά θέλουν το χώρο αλλά και το χρόνο τους για να αναπνεύσουν. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται μεγαλύτερο στόμιο για να έρθουν σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο και να αναπτύξουν πλήρως το αρωματικό τους προφίλ.

 

Γλυκά κρασιά

Μικρά σε χωρητικότητα και μεσαία σε άνοιγμα, αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα ποτήρια γλυκού κρασιού, έτσι ώστε η ποσότητα που σερβίρεται να είναι μικρότερη από αυτή του κόκκινου και του λευκού και να δίνεται έμφαση στα φρουτώδη χαρακτηριστικά και όχι στο αλκοόλ.

 

Ιωάννα Μαυροκεφάλου
Οινολόγος