ΑΡΘΡΑ Το Merlot σε 5'!

ΤΟ MERLOT ΣΕ 5'!

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ, ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ MERLOT!
Το Merlot σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Επειδή το Merlot ωριμάζει τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από ό, τι το cabernet, αποτελεί «σταφύλι ασφάλειας» όπου οι βροχές είναι συχνές κατά τη συγκομιδή. Το Merlot καλύτερης ποιότητας προκύπτει από βραχώδες, άνυδρο έδαφος, αλλά είναι αρκετά ευπροσάρμοστο και αναπτύσσεται καλύτερα από ότι το Cabernet σε  άργιλο, ακόμη και σε υγρά, δροσερά κλίματα. Επειδή ανθίζει νωρίς, η κύρια ανησυχία των καλλιεργητών είναι η ευαισθησία στην σύνθλιψη (coulure) από τον παγετό, τη βροχή ή τον καύσωνα την άνοιξη. Οι ρόγες του Merlot είναι σχετικά λεπτόφλουδες  και επιρρεπείς στη σήψη.

Δίνει κυρίως ερυθρά κρασιά αλλά και κάποια ροζέ. Οινοποιείται μόνο του αλλά συμμετέχει και σε αρκετά blend χαρίζοντας φρούτο και βελούδινες τανίνες. Σε τυφλές γευσιγνωσίες το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα που έχει στο χείλος καθώς γέρνουμε το ποτήρι είναι αυτό που το ξεχωρίζει από το Cabernet Sauvignon.

Ιστορία

Το Merlot είναι παράφραση του merle, που στα γαλλικά σημαίνει μικρό μαυροπούλι. Έχει και άλλα ονόματα που προκύπτουν από τις περιοχές στις οποίες φυτεύεται και κάνει λαμπρή «καριέρα», όπως St. Emilion, Pomerol, Fronsac, Côtes de Bourg και Blaye. Η υπέροχη αυτή γαλλική ποικιλία είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης του Cabernet Franc και της απειλούμενης με εξαφάνιση ποικιλίας,  Magdeleine Noire des Charentes.

 Στη Γαλλία είναι η νούμερο 1 ποικιλία σε φυτεύσεις και δίνει εξαιρετικής φήμης κρασιά από το Bordeaux είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με το Cabernet Sauvignon. Για την ακρίβεια η δεξιά όχθη του Bordeaux αποτελείται κυρίως από Merlot. Αξίζει να αναφερθεί πως το γνωστό και πανάκριβο (1000 € και βάααλε) Petrus είναι Merlot!

Εκτός από τη Γαλλία όμως το Merlot είναι αρκετά διαδεδομένο και στη Ιταλία όπου είναι η 5η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία. Στην Τοσκάνη παίρνει μέρος στο blend του Chianti αλλά και στα περίφημα Supertuscans! To merlot ταξίδεψε στην Αμερική το 1850 αλλά κανένας δεν του έδινε την αρμόζουσα σημασία μέχρι τη δεκαετία του 90 όπου και απέκτησε φανατικό κοινό . Έτσι μέχρι το 2003, είχαν φυτευθεί με merlotπάνω από 50,000 εκτάρια στην Καλιφόρνια.

Χαρακτηριστικά

Η ποικιλία δίνει κρασιά μετρίου σώματος και οξύτητας με μέτριες βελούδινες τανίνες. Το χρώμα ποικίλλει από μέτριο μέχρι βαθύ ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες όταν είναι νεαρό. Του πηγαίνει πολύ το βαρέλι, είτε γαλλικό είτε αμερικάνικο, που του χαρίζει βάθος και πολυπλοκότητα.

Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο 2 χαρακτηριστικά αρώματα για το Merlot, τότε αυτά θα ήταν σίγουρα το δαμάσκηνο και η σοκολάτα. Έχει έντονο χαρακτήρα μαύρων φρούτων όπως κεράσι και μούρο, καραμέλας αλλά και φυτικά στοιχεία ελιάς ή πιπεριάς στα κρύα κλίματα. Με την παραμονή στο βαρέλι αποκτά νότες βανίλιας, γλυκού καπνού και μόκας. Όταν παλαιώνει συμπληρώνουν το σύνολο αρώματα καφέ, χώματος, μανιταριού και πίσσας.

Στις ροζέ εκδοχές διατηρεί τον κερασένιο χαρακτήρα του με περισσότερο τονισμένη τη φυτική υπόσταση του αλλά και τις νότες της καραμέλας.

Συνδυασμός με φαγητό

Το Merlot είναι πραγματικά ένα passe-par-tout για το φαγητό. Μπορεί να ταιριάξει με πάρα πολλά πιάτα διαφορετικού στυλ και κουζίνας. Ταιριάζει τέλεια με ελαφριά κρεατικά όπως χοιρινό και κοτόπουλο με διάφορες σάλτσες όπως barbeque, teriyaki, hoisin. Αγαπάει τα ζουμερά burger με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το brioche ψωμάκι καθώς είναι στρογγυλό, με ήπιες τανίνες και οξύτητα αλλά και με αρκετό φρούτο. Θα ταιριάξει και με μια ψητή πάπια ή Πεκίνου αν είστε της Ασιατικής όμως θα απογειωθεί και με ένα κλασικό γουρουνάκι με δαμάσκηνα στη γάστρα.

Από την άλλη συνδυάζεται υπέροχα και με πλούσιες μακαρονάδες με πληθωρικές σάλτσες, για παράδειγμα με μια σάλτσα τομάτας με λουκάνικο και πιπεριές ή ακόμα και με παστίτσιο. Για το τέλος θα αφήσω το πιο απλό: πίτσα! Το Merlot είναι ένα «εύκολο» και μαλακό κρασί που αρέσει σχεδόν σε όλους, όπως και η πίτσα δηλαδή!

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek