ΑΡΘΡΑ Το Sauvignon Blanc σε 5'!

ΤΟ SAUVIGNON BLANC ΣΕ 5'!

Η 2Η ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ!
Το Sauvignon Blanc σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Το Sauvignon Blanc το συναντάμε από τον 18ο αιώνα στην κοιλάδα του Λίγηρα και στο Bordeaux. Πλέον έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο. Καλιφόρνια (θυμηθείτε τα Fume Blanc), Ν. Αφρική, Αυστραλία & Ν. Ζηλανδία πίνουν κρασί στο όνομά του και το καλλιεργούν με μανία. Έχει κατακτήσει την 8η θέση στη λίστα με τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες παγκοσμίως και τη 2η στην αντίστοιχη λίστα των λευκών ποικιλιών, με το Chardonnay να είναι πρώτο.

Εκτός από εξαιρετικά ξηρά κρασιά, συμμετέχει και σε ένα επιδόρπιο κρασί παγκοσμίου φήμης: το Sauternes! Η ποικιλία είναι πολύ ευαίσθητη στην ευγενή σήψη (βοτρύτης) και αποκτά τελείως διαφορετική αρωματική διάσταση, έτσι σε συνδυασμό με το Semillon δίνουν ένα κρασί φοβερής πολυπλοκότητας που δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα στον κόσμο.

Είναι πλέον τόσο γνωστό που κάθε χρόνο γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Sauvignon Blanc στις 24 Απριλίου.

 

Χαρακτηριστικά

Τα πρωτογενή αρώματα είναι φρουτώδη με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή όπως το λάιμ,το πράσινο μήλο, τα φρούτα του πάθους και το ροδάκινο. Συνηθισμένα είναι και το πεπόνι, ο ανανάς και το χαμομήλι ενώ χαρακτηριστικότερο όλων είναι η έντονη φυτική αίσθηση γρασιδιού, σπαραγγιού ή  πράσινης πιπεριάς που το κάνουν να ξεχωρίζει αισθητά από άλλα λευκά. Και αν θέλεις να το παίξεις έξυπνος, να ξέρεις ότι η φυτικότητα αυτή οφείλεται στις πυραζίνες, οι οποίες είναι αρωματικές ενώσεις που αποτελούν το κρυφό χαρτί του Sauvignon Blanc.

Χρώμα από ωχρό λεμονί με πράσινες ανταύγειες έως έντονο χρυσαφί, σώμα μέτριο και σταθερά μέτρια προς υψηλή οξύτητα.

Μιας και καλλιεργείται παγκοσμίως, σαφώς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή αλλά και την τεχνική οινοποίησης που επιλέγει ο οινολόγος. Για παράδειγμα, όταν ο χυμός παραμείνει αρκετά με την φλούδα το αποτέλεσμα θα είναι ένα πλούσιο κρασί με δυνατότητα παλαίωσης. Επίσης οι θερμοκρασίες οινοποίησης αλλάζουν κατά πολύ το αρωματικό προφίλ του. Οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στη Γαλλία, αποφεύγουν την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια καθώς προτιμούν να μην αλλοιώνουν την φυτικότητα και τον φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα του.

Συνδυασμός με φαγητό

Ένα Sauvignon από το Pouilly Fume ή το Sancerre, που έχει πιο αυστηρό, mineral χαρακτήρα και κοφτερή οξύτητα, ταιριάζει περισσότερο με οστρακοειδή όπως κυδώνια, στρείδια και γυαλιστερές ωμά ή αχνιστά, πάντα με λίγο λεμόνι. Από την άλλη θα ταίριαζε γάντι και με ένα ψητό ψαράκι με λαδολέμονο μαϊντανού.

Τα Sauvignon από ελαφρώς πιο ζεστά κλίματα όπως από την Ιταλία ή την Ελλάδα, έχουν ελαφρώς πιο αρωματικό χαρακτήρα όπου κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και ενίοτε τα άνθη τους. Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: ελαφριά λεμονάτα πιάτα, καθώς και μαγειρευτά με βάση τα λαχανικά, όπως λαχανόρυζο, φρικασέ με μπακαλιάρο, μαγειρίτσα μανιταριών, ταιριάζουν μοναδικά και αναδεικνύουν το κρασί. Από την άλλη η λεμονάτη οξύτητα βοηθάει στο συνδυασμό και με τηγανητά ψάρια ή γαρίδες αλλά και με λευκά τυριά όπως η φέτα ή το chevre.

Χυμώδη, ώριμα Sauvignon από τη Νέα Ζηλανδία μπορούν να σταθούν δίπλα σε δύσκολα πιάτα με αγκινάρες και φυσικά σπαράγγια, όπως ριζότο και gratin. Με τα μάτια κλειστά θα το συνδύαζα και με την αρωματική, αλλά πικάντικη Ταϊλανδέζικη κουζίνα ή ακόμα και με sushi!

Τέλος τα βαρελάτα Sauvignon με τα καπνιστά αρώματα και τον λιπαρό χαρακτήρα είναι ο ιδανικός συνοδός για πιάτα με καπνιστά ψάρια (πέστροφα, σολομός) αλλά και πιάτα με κρεμώδεις σάλτσες. Με μια μακαρονάδα με καπνιστό σολομό, κρέμα και άνηθο πετυχαίνουμε jackpot!

 

 

Δωροθέα Στούμπου
Οινολόγος