ΑΡΘΡΑ Το Riesling σε 5'!

ΤΟ RIESLING ΣΕ 5'!

TO RIESLING ΕΙΝΑΙ Ο ΑΦΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΜΑΘΕ ΠΩΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ!
Το Riesling σε 5'!

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

To Riesling γεννήθηκε στην περιοχή του Ρήνου της Γερμανίας και η πρώτη αναφορά στο κρασί έγινε το 1435 στην αποθήκη του ευγενούς, του Ιωάννη του IV του Katzenelnbogen. Ακόμα και τότε, φαίνεται πως είχαν αναγνωρίσει την αξία του και έτσι το κρασί ήταν το προνόμιο των Γερμανών ευγενών, οι οποίοι το μετέφεραν μαζί τους σε κάθε διπλωματική ή επίσημη συνάντηση ανά τον κόσμο.

Έχει μια μοναδική ικανότητα να αντανακλά το terroir και το κλίμα της περιοχής όπου προέρχεται. Καλλιεργείται σε πολλά μέρη στον κόσμο δίνοντας κρασιά που διατηρούν μεν την τυπικότητα τους αλλά έχουν πολύ διαφορετικό αρωματικό προφίλ και στυλ. To Riesling έχει ακόμα δυο αρετές που το κάνουν σούπερκαταπληκτικό: 1) είναι ευάλωτο στο βοτρύτη και 2) η δυναμική παλαίωσης του ξεπερνάει τα 50 χρόνια!

Στην πατρίδα του, την Γερμανία, το συναντάμε κυρίως στο Mosel, στο Pfalz, στο Rheingau, και στο Rheinhessen. Το ενδιαφέρον είναι η κατηγοριοποίηση τους:

 
Qualitätswein / QbA: Οίνος που προέρχεται εξ ολοκλήρου από μία από τις 13 καθορισμένες αμπελουργικές περιοχές της Γερμανίας. Βασικό κρασί ενός κτήματος.

Kabinett: Το ελαφρύτερο και πιο λεπτεπίλεπτο στυλ του Riesling, από σταφύλια που συλλέγονται νωρίς στη συγκομιδή.


Spätlese: Το κρασί από όψιμο τρύγο, έχει περισσότερη πολυπλοκότητα και σώμα από το Kabinett, επειδή τα σταφύλια ωριμάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Auslese: Οίνος που παρασκευάζεται από υπερώριμα σταφύλια, τα οποία συχνά έχουν προσβληθεί από βοτρύτη (γνωστή και ως "ευγενής σήψη"). Έχει έντονο φρουτώδη χαρακτήρα με πλούσια γλυκιά γεύση, και είναι το πιο συμπυκνωμένο κρασί, προτού περάσουμε στη σφαίρα των μεγάλων, πυκνών και πλούσιων επιδορπίων κρασιών.

Beerenauslese / BA: Επιδόρπιο από εξαιρετικά υπερώριμα σταφύλια που επηρεάζονται πλήρως από το βοτρύτη. Τα ΒΑ είναι πολύ έντονα και θυμίζουν νέκταρ.

 Eiswein: Ακόμα ένα σπάνιο επιδόρπιο κρασί, παρόμοιο σε συμπύκνωση με το ΒΑ, αλλά φτιαγμένο από υπερώριμα σταφύλια που έχουν παγώσει πάνω στο αμπέλι.

 Trockenbeerenauslese / TBA: Το καταπληκτικότερο και σπανιότερο γλυκό κρασί της Γερμανίας, φτιαγμένο αποκλειστικά από επιλεγμένα σταφύλια που έχουν αποξηρανθεί πλήρως πάνω στο αμπέλι, από τον βοτρύτη.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Riesling δίνει κρασιά με κοφτερή οξύτητα, μέτριο σώμα και χρώμα που ποικίλει από ωχρό λεμονοπράσινο μέχρι βαθύ λεμονί. Είναι αρκετά αρωματικό με νότες lime, βερίκοκου, αγιοκλήματος  και νύξεις ορυκτότητας όταν είναι φρέσκο και χαρακτηριστικές νότες πετρόλ και μελιού όταν παλαιώνει.

Επειδή ωριμάζει σχετικά γρήγορα, στα ζεστά κλίματα ωριμάζει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν τα αρώματα του και έτσι τα κρασιά είναι φλατ και αδιάφορα. Στα ψυχρά κλίματα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Αλσατίας δίνει κρασιά μοναδικής φινέτσας, πολυπλοκότητας και ισορροπίας. Μπορεί να δώσει από ξηρά έως πολύ γλυκά «βοτρυτιζέ» κρασιά. Τις ζεστές χρονιές στο Rheingau φτιάχνονται ΒΑ και ΤΒΑ γλυκά κρασιά με τρομερή συμπύκνωση, πολυπλοκότητα και χαρακτήρα βοτρύτη. Τα Riesling από το νέο κόσμο έχουν πιο συμπυκνωμένο φρούτο, τροπικές νότες και συνηθίζεται να κάνουν και αρκετά από όψιμο τρύγο. Σπάνια χρησιμοποιείται βαρέλι και όταν αυτό συμβαίνει συνήθως είναι μεγάλα και πολύ παλιά βαρέλια που δεν επιδρούν στο κρασί.

 

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ

Πραγματικά οι επιλογές είναι σχεδόν ανεξάντλητες. Τα φρέσκα ελαφριά Riesling με έντονο mineral (από Washington π.χ.)  χαρακτήρα ταιριάζουν εξαιρετικά με φρέσκα ψάρια που έχουν έντονες λεμονάτες σάλτσες αλλά και όστρακα. Τα πιο πλούσια αλσατικά ή γερμανικά Riesling αγαπούν περισσότερο τις γήινες και πικάντικες γεύσεις όπως κοτόπουλο με άγρια μανιτάρια, carry με κοτόπουλο ή μοσχάρι, λιπαρά αλλά ντελικάτα τυριά με αποξηραμένα φρούτα, πάπια με πορτοκάλι και μπορώ να συνεχίσω κάπως έτσι μέχρι αύριο… Τα Riesling με υποψία γλύκας αγαπούν τα καυτερά thai πιάτα αλλά και το sushi ή πιάτα με υποψία γλύκας όπως μια σούπα κολοκύθας με κάρδαμο. Ausleses ταιριάζουν υπέροχα με foie gras σοτέ λόγω υφής αλλά και λιπαρότητας. Eiswines και beerenausleses μπορούν να ταιριάξουν σίγουρα με επιδόρπια φρούτων αλλά το μυστικό είναι να τα βάλετε δίπλα σε πολύπλοκα αλμυρά τυριά όπως το Blue d’ Auvergne!

 Δες όλα τα Riesling στο Botilia

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek