ΑΡΘΡΑ Το Cabernet Sauvignon σε 5'

ΤΟ CABERNET SAUVIGNON ΣΕ 5'

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΟ CABERNET SAUVIGNON ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ 5'.
Το Cabernet Sauvignon σε 5'

 

Γενικά Στοιχεία

Από πολλούς θεωρείται ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών. Καλλιεργείται σχεδόν σε κάθε γνωστή οινοπαραγωγική περιοχή ανά τον κόσμο και σε διάφορα κλίματα, από ψυχρά εώς πολύ θερμά. Ωριμάζει σχετικά αργά (1-2 εβδομάδες αργότερα από το Merlot και το Cabernet Franc). Σε αντίθεση με το ξαδερφάκι του το Merlot που αγαπά τα ασβεστολιθικά εδάφη, καθώς και αυτά του πηλού, το Cabernet θριαμβεύει σε βραχώδη εδάφη καλής αποστράγγισης.

Προέκυψε από διασταύρωση των ποικιλιών Cabernet Franc και Sauvignon Blanc, διατηρώντας τα αρωματικά χαρακτηριστικά και των 2 ποικιλιών. Η πατρίδα του είναι το Bordeaux της Γαλλίας αλλά κάνει διεθνή καριέρα δίνοντας εξαιρετικά κρασιά τόσο εντός όσο και εκτός Γαλλίας. Το Cabernet Sauvignon έχει φτάσει να καλλιεργείται μέχρι και στην Κίνα, στην έρημο Gobi.

Χαρακτηριστικά

‘Εχουν μέτριο προς βαθύ πορφυρό χρώμα που τείνει προς το ρουμπινί με το πέρασμα του χρόνου, μέτρια(+) οξύτητα, σώμα και τανίνες. Οι πυραζίνες δίνουν στο Cabernet Sauvignon το χαρακτηριστικό άρωμα της πράσινης πιπεριάς! Όσο πιο ψυχρό το κλίμα τόσο λιγότερο ωριμάζει, και έτσι οι πυραζίνες είναι περισσότερες δίνοντας αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα. Σε πιο θερμά κλίματα όπου η ωρίμαση είναι καλύτερη το κρασί έχει αρώματα πιπεριού!

Τα Cabernet της Γαλλίας είναι πιο αυστηρά, με αρώματα πιπεριάς, μελανιού, τσαγιού, δέρματος και φραγκοστάφυλου και έχουν νότες πούρου και κέδρου όταν παλαιώνουν σε νέο βαρέλι. ‘Έχουν πολύ μεγάλο δυναμικό παλαίωσης, για την ακρίβεια είναι προτιμότερο να τα απολαύσει κανείς αφού έχουν παλαιώσει και όχι όσο είναι νέα. Τα Cabernet του Νέου Κόσμου έχουν πιο ζουμερό και ώριμο φρούτο (μαύρο κεράσι) με νότες σοκολάτας γάλακτος, tobacco και ευκάλυπτου. Είναι απολαυστικά στη νεότητα τους αλλά μπορούν και να παλαιώσουν (λιγότερο από τα Γαλλικά βέβαια).

Το κλασσικό blend με Merlot  δίνει κρασιά πιο μαλακά, με μέτρια οξύτητα, περισσότερο φρούτο (δαμάσκηνο) και έντονο σοκολατένιο χαρακτήρα. Το blend αυτό είναι υπεύθυνο για τα πιο εμβληματικά κρασιά του Bordeaux, με αστρονομικές τιμές και περιορισμένες ποσότητες.

Συνδυασμός με φαγητό

Το Cabernet είναι ένα πραγματικά νόστιμο κρασί, που λόγω οξύτητας και τανινών αγαπάει πολύ τα κρεατικά και τις πολύπλοκες γεύσεις όπως σιτεμένα rib eye, σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι κοκκινιστό, roast beef, Stroganoff και στηθοπλευρές σε κόκκινο κρασί. Τα πιο ζουμερά και φρουτώδη μπορούν να συνοδεύσουν ακόμα και πίτσα ή burger. Αν θέλετε να πειραματιστείτε, ένα παλαιωμένο γαλλικό Cabernet θα ταίριαζε εξαιρετικά και με ζαρκάδι με κόκκινο κρασί και μπαχαρικά ή ακόμα και με φιλέτο πάπιας με σάλτσα κόκκινων φρούτων. Όπως όλα τα κρασιά, έτσι και αυτό, αγαπάει τα τυριά: πικάντικα, λιπαρά, λευκά και κίτρινα όπως πχ γραβιέρα Νάξου 5ετίας, Beaufort, brie, gouda κτλ.

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek