ΑΡΘΡΑ Το Syrah σε 5'!

ΤΟ SYRAH ΣΕ 5'!

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΟ SYRAH ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ 5'.
Το Syrah σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για την καταγωγή του Syrah. Η μια λέει πως κάποιος το πήγε από το Ιράν στη Μασσαλία. Άλλοι λένε πως σχετίζεται με την Ιρανική πόλη Shirazi. To1999 έγινε ένα γενετικό προφίλ του Syrah στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και έδειξε πως είναι μακρινός συγγενής των δυο σπάνιων γαλλικών ποικιλιών Dureza και Mondeuse blanche.

Υπεύθυνο για τη φήμη του Syrah αρχικά, είναι το Ερμιτάζ - ειδικά ο λόφος πάνω από την πόλη Tain-l'Hermitage, στη βόρεια κοιλάδα του Ροδανού. Εκεί υπάρχει ένα παρεκκλήσι στην κορυφή του λόφου, όπου ένας διάσημος ιππότης, ο Gaspard de Sterimberg, φημολογείται ότι εγκαταστάθηκε μετά τις Σταυροφορίες και έζησε σαν ερημίτης (hermit), καλλιεργώντας τη γη. Σήμερα, ο Paul Jaboulet φτιάχνει ένα κρασί από 100% Syrah, το οποίο ονομάζεται Chevalier de Sterimberg, αφιερωμένο στον ερημίτη. Η Γαλλία είναι η νούμερο ένα χώρα σε φυτεύσεις Syrah και το Hermitage ήταν το ακριβότερο και καλύτερο κρασί της εποχής το 1800. Μέχρι και ο Thomas Jefferson έγραφε για το Hermitage στα απομνημονεύματα του.

Χαρακτηριστικά

To Syrah δίνει ερυθρά κρασιά με γεμάτο σώμα, βαθύ πορφυρό – ιώδες χρώμα, μέτριες (+) τανίνες και μέτρια (+) οξύτητα. Τα άρωμα που χαρακτηρίζει το Syrah είναι αυτό του πιπεριού. Τα Syrah του «παλιού κόσμου» έχουν συνήθως υψηλότερη οξύτητα και αρώματα περισσότερο γήινα (ελιά, γραφίτης, καπνός) αλλά και ζωικά (κρέας, μπέικον, δέρμα), ενώ συχνά έχουν και νότες λουλουδιών όπως βιολέτα.

Τα Syrah του «νέου κόσμου», από την άλλη, έχουν πιο έντονο φρουτώδη χαρακτήρα με αρώματα από κασσίς, μύρτιλλο και μαύρο κεράσι, φυτικές νότες ευκάλυπτου και πικάντικες νότες πιπεριού και γλυκόριζας. Έχουν μεγάλο δυναμικό παλαίωσης και με το χρόνο αποκτούν αρώματα πούρου, κυνηγιού και γλυκού βατόμουρου αλλά και πιο βελούδινη υφή.

Συνδυασμός με φαγητό

O πιπεράτος χαρακτήρας του Syrah αγαπά πολύ το barbeque! Κρεατικά στα κάρβουνα με πιπεράτες ή καπνιστές bbq σάλτσες, λουκάνικα πικάντικα και βοδινές μπριζόλες ψημένες medium απογειώνουν τον πληθωρικό και μπαχαρένιο χαρακτήρα του Syrah. Ένα σιγοψημένο αρνάκι με βότανα ή το περίφημο cassoulet ταιριάζουν υπέροχα με τα Γαλλικά Syrah του Ροδανού. Ζουμερά και ώριμα Syrah από την Αυστραλία μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια ένα ζουμερό κλασσικό αμερικάνικο burger. Γενικά είναι ένα πολυδιάστατο κρασί που μπορεί να ταιριάξει με πολλά πιάτα ή και με πλατώ από λευκά, «μυρωδάτα», λιπαρά γαλλικά τυριά.

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek