ΑΡΘΡΑ Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το Αγιωργίτικο σε 5'!

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΣΕ 5'!

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ, ΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΜΙΑ! ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ!
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το Αγιωργίτικο σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Το Αγιωργίτικο μαζί με το Ξινόμαυρο αποτελούν τις 2 ευγενείς ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Η πατρίδα του είναι η «Μικρή Βουργουνδία» ή αλλιώς η Νεμέα, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 1971 ως η ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Είναι ποικιλία πολύ παραγωγική και δείχνει έντονη ευαισθησία στον μύκητα περονόσπορο καθώς και στις έντονες κλιματικές αλλαγές (ξηρασία, παγετό). Οι ρώγες της ποικιλίας είναι μετρίου μεγέθους και στηρίζονται σε τσαμπιά κυλινδροκωνικά. Η σάρκα είναι σχετικά μαλακή με παχύ φλοιό και χρώμα καθαρά κυανόμαυρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρος των στυλ κρασιού που μπορεί να δώσει: από φρουτώδη ροζέ ξηρά ή ημίξηρα, μέχρι στιβαρά κόκκινα αλλά και επιδόρπια. Το βαρέλι του ταιριάζει πολύ αλλά και οι φρέσκες εκδοχές δεξαμενής με τα αρώματα φρέσκων και ζουμερών κόκκινων φρούτων, γοητεύουν. 

Ιστορία

Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία με μεγάλη ιστορια! Αρχικά η Νεμέα ταυτίζεται με την Φλιασία, το μέρος που βασίλεψε ο Φλίας ( γιος του Διονύσου) όπου σύμφωνα με την παράδοση παραγόταν το βασιλικό κρασί που έπινε ο Αγαμέμνωνας στις Μυκήνες. Επίσης σύμφωνα με το μύθο το αγιωργίτικο ήταν το αίμα του Ηρακλή όταν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, ολοκληρώνοντας τον πρώτο του άθλο.

Το όνομα της ποικιλίας προέρχεται από ένα χωριό. Το 1838 δημιουργήθηκαν οι Δήμοι Φλιούντος και Νεμέας, που το 1840 συγχωνεύτηκαν στο Δήμο Νεμέας με πρωτεύουσα τον Αϊ-Γιώργη (τη σημερινή Νεμέα). Έχει και άλλες ονομασίες όπως αίμα του Ηρακλή, μαύρο της Νεμέας και Νεμεάτικο.

Χαρακτηριστικά

Η ποικιλία συνήθως δίνει κρασιά μετρίου σώματος και οξύτητας, με μέτριες, μαλακές τανίνες. Το χρώμα στο ποτήρι ποικίλει από απαλό ροδί μέχρι μέτριο τριανταφυλλί, όταν μιλάμε για ροζέ. Στις κόκκινες εκδοχές το χρώμα μπορεί να ποικίλει από μέτριο- πορφυρό, όταν είναι φρέσκο, και μέτριο+ ρουμπινί, όταν παλαιώνει.

Τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα μικρά κόκκινα φρούτα όπως φράουλα, κεράσι, βατόμουρο και η καραμέλα γάλακτος που τα συναντά κανείς στα πιο φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά. Σε μια κλασσική βαρελάτη Νεμέα τα αρώματα της μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ακολουθούν  τα αρώματα ξηρών καρπών, καπνού και καφέ. Στα επιδόρπια κρασιά από Αγιωργίτικο τα αρώματα σταφίδας, μόκας και αποξηραμένου δαμάσκηνου κλέβουν την παράσταση. Οι βαρελάτες εκδοχές είναι κρασιά με χαρακτήρα που επιδέχονται παλαίωση 5-10 ετών .

Συνδυασμός με φαγητό

‘Ένα ροζέ κρασί από Αγιωργίτικο μπορεί να συνοδεύσει ευχάριστα σαλάτες, πικάντικες μακαρονάδες, έντονα μπαχαρένια και καυτερά ινδικά, πιάτα ασιατικής κουζίνας όπως ταϋλανδεζικο κάρυ, γλυκόξινο χοιρινό, σούσι αλλά και τάρτες κόκκινων φρούτων.

Από την άλλη ένα φρέσκο Αγιωργίτικο θεωρείται φοβερός γαστρονομικός  χαμαιλέοντας, καθώς μπορεί να ταιριάξει με κάθε λογής ορεκτικό -θαλασσινό ή στεριανό- , ελαφριά πιάτα κρεατικών αλλά και ψαρικών (βλ. κολιός πλακί). Μια πλούσια και βαρελάτη Νεμέα ζητάει για παρέα κοκκινιστό μοσχαράκι, μπριζόλες, λουκάνικα, χοιρινό με κυδώνια, σουτζουκάκια σμυρναίικα  και μουσακά!

Τέλος το Αγιωργίτικο σε γλυκιά εκδοχή αγαπάει πολύ τη σοκολάτα και τον καφέ. Φανταστείτε δίπλα του παγωτό μόκα με σάλτσα δαμάσκηνο, κέικ καφέ με γλάσο πικρής σοκολάτας, σουφλέ, brownies, μους σοκολάτας με αποξήραμενα σύκα κτλ κτλ…

 

 Θα μπορούσαμε να συναχίζουμε για ώρες, αλλά είπαμε σε 5'!

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek