ΑΡΘΡΑ Το σωστό ποτήρι κρασιού

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ.

Σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν τα κρασιά που απολαμβάνουμε έχουν πιο σύνθετα αρώματα και γεύσεις. Παράλληλα οι απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή είναι μεγαλύτερες. «Ψάχνει» το κρασί, προσπαθεί να αναγνωρίσει χαρακτηριστικά και ποικιλίες ενώ αναζητάει πολύ περισσότερη απόλαυση.

Όλα αυτά κάνουν καθοριστική τη σημασία του ποτηριού. Το ποτήρι είναι ένα είδος ερμηνευτή της προσωπικότητας του κρασιού. Κάθε κρασί έχει την δική του φιλοσοφία και το ποτήρι έχει ως αποστολή να την προβάλει αλλά και να κάνει όλες τις αισθήσεις να το χαρούν.

Όσο παράξενο και να φαίνεται, κάθε τύπος κρασιού θέλει και το ποτήρι του. Οι αρχικοί - βασικοί τύποι ποτηριού που χρειάζεται κάποιος «οινόφιλος» ή μη είναι τέσσερις : για λευκό, για κόκκινο, για αφρώδες/ σαμπάνια και για ενισχυμένο / γλυκό κρασί.

Σε γενικές γραμμές τα ποτήρια του κρασιού πρέπει να είναι διάφανα, χωρίς σχέδια και σκαλίσματα, με βάση, κορμό και χώρο με σχήμα «U» ο οποίος δέχεται το κρασί. Απαραίτητη προϋπόθεση, ανεξαρτήτως τύπου κρασιού, να είναι το ποτήρι κολονάτο, για να μπορούμε να το κρατάμε χωρίς να επηρεάζεται η θερμοκρασία του.

Αν θέλετε πραγματικά να απολαύσετε τα πλούσια αρώματα ενός καλού κρασιού, τότε η ποσότητα του κρασιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του ποτηριού. 

Αφρώδεις οίνοι

Τα αφρώδη κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε ποτήρια τύπου flute. Το στενό και μακρύ σχήμα αυτού του ποτηριού «υποχρεώνει» τις φυσαλίδες να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να βγουν στον αέρα με αποτέλεσμα το κρασί να διατηρεί για περισσότερη ώρα τον κρεμώδη και ζωηρό του χαρακτήρα.

Κόκκινο κρασί

Σερβίρεται συνήθως σε ποτήρια μεγάλου μεγέθους, έτσι ώστε να έρχεται το περιεχόμενο του ποτηριού σε επαφή με τον αέρα με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά του. Το οξυγόνο του αέρα έχει επίδραση και στις τανίνες μετριάζοντας την έντασή τους και συμβάλλοντας στην πιο ευχάριστη κατανάλωση του κρασιού.

Λευκό κρασί

Τα λευκά κρασιά χρειάζονται στενότερα ποτήρια ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η θερμοκρασία τους ενώ το στόμιό τους είναι στενότερο για να λειτουργεί συγκεντρωτικά στα ελαφριά αρώματά τους, πολλαπλασιάζοντας έτσι την έντασή τους.

Γλυκό κρασί

Μικρά σε χωρητικότητα και μεσαία σε άνοιγμα. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα ποτήρια γλυκού κρασιού, έτσι ώστε η ποσότητα που σερβίρεται να είναι μικρότερη από αυτή του κόκκινου και του λευκού και να δίνεται έμφαση στα φρουτώδη χαρακτηριστικά και όχι στο αλκοόλ.

 

 

 

Ιωάννα Μαυροκεφάλου
Οινολόγος
Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο