ΑΡΘΡΑ Οι 10 πιο δημοφιλείς ποικιλίες του κόσμου

ΟΙ 10 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ, ΑΛΛΕΣ ΠΑΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ!
Οι 10 πιο δημοφιλείς ποικιλίες του κόσμου

5 min read

Κάποιες τις ξέρεις μιας και έχουν φανατικό κοινό και εκατομύρια φυτεύσεις ανά τον κόσμο! Άλλες πάλι ενώ δεν είναι τόσο γνώστες βρίσκονται πλέον στην καθημερινότητα μας με άλλες μορφές, σαν ξύδι βαλσάμικο για παράδειγμα. Διάβασε παρακάτω και ετοιμάσου να εκλαγείς!

    1. Cabernet Sauvignon

Η αγαπημένη ερυθρή ποικιλία με καταγωγή το Bordeaux βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις περισσότερες φυτεύσεις παγκοσμίως. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την προσαρμοστικότητα του στα διάφορα εδάφη και καλλιεργείται σχεδόν παντού, ακόμα και στην Κίνα. Στα συν, το ότι είναι μια πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία που δίνει εξαιρετικά κόκκινα αλλά και ροζέ κρασιά.  

  1. Merlot

Το αντίπαλο δέος του Cabernet Sauvignon, από τη δεξιά όχθη του Bordeaux έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο χάρη στα δαμασκηνένια και σοκολατένια αρώματα του. Είναι δεύτερο σε φυτεύσεις, καλλιεργείται σχεδόν παντού γιατί ωριμάζει πολύ πιο εύκολα από το Cabernet και δίνει πιο στρογγυλά κρασιά.

  1. Airen

Είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Ισπανίας. Ο λόγος; Η ανθεκτικότητα της στην ξηρασία και τα φτωχά εδάφη. Παράλληλα, είναι μια πολύ παραγωγική ποικιλία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή brandy. Είναι πολύ ευοξείδωτη αλλά τα τελευταία χρόνια, με πολύ προσεκτική οινοποίηση, δίνει ελαφριά λευκά κρασιά.

  1. Tempranillo

Είναι πιο διάσημη, ερυθρή ποικιλία της Ισπανίας! Δίνει μεγάλα κόκκινα κρασιά, παλαίωσης στην Rioja και την Ribera del Duero. Κατηγοριοποιείται ανάλογα με την παλαίωση του (σε βαρέλι και στη φιάλη) και κάθε κατηγορία έχει και άλλο στυλ.

  1. Chardonnay

Η λατρεμένη λευκή ποικιλία της Βουργουνδίας αλλά και του κόσμου δε θα μπορούσε να λείπει! Στη Βουργουνδία δίνει κρασιά που παλαιώνουν σε βαρέλι και παλαιώνουν εντυπωσιακά. Το αντίπαλο δέος της Βουργουνδίας είναι το Chablis όπου δίνει κρασιά που σπανίως παλαιώνουν σε βαρέλι και έχουν έντονο mineral χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα. Εκτός από τη Γαλλία, καλλιεργείται σχεδόν παντού!

  1. Syrah

Η ποικιλία του βόρειου Ροδανού που παράλληλα κάνει λαμπρή καριέρα στην Αυστραλία βρίσκεται στην 6η θέση με αρκετές φυτεύσεις παγκοσμίως. Δίνει γεμάτα κρασιά, με πικάντικο χαρακτήρα που παλαιώνουν όμορφα.

  1. Garnacha

Garnacha για τους Ισπανούς ή Grenache Rouge για τους Γάλλους. Η ποικιλία αυτή λέγεται πως έχει καταγωγή τη Σαρδηνία και από εκεί μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Δίνει μαλακά κόκκινα κρασιά με χαρακτήρα κόκκινων φρούτων και τραγανή οξύτητα.

  1. Sauvignon blanc

Είναι ο πατέρας του Cabernet Sauvignon και το όνομα του σημαίνει άγριο λευκό. Με καταγωγή τη Γαλλία όπου δίνει εμβληματικά λευκά ξηρά κρασιά (Pouilly Fume, Sancerre) έχει πλέον κατακτήσει όλο τον κόσμο.

  1. Ugni blanc

Ugni blanc ή Trebbiano είναι η λευκή ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή Cognac αλλά και του διάσημου βαλσάμικου ξυδιού της Modena.

  1. Pinot Noir

Ο βασιλιάς της Βουργουνδίας κάνει επικά, φινετσάτα κόκκινα κρασιά αλλά και αφρώδη. Απαιτητικό στην καλλιέργεια και τις κλιματικές συνθήκες, προτιμά τα ψυχρά κλίματα όπως αυτά της Βουργουνδίας, του Όρεγκον και της Νέας Ζηλανδίας.