ΑΡΘΡΑ Το Pinot Noir σε 5'!

ΤΟ PINOT NOIR ΣΕ 5'!

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ 5'.
Το Pinot Noir σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Το Pinot Noir είναι μια από τις πιο φίνες και απαιτητικές ποικιλίες. Αγαπάει τα ψυχρά κλίματα, γιατί διατηρεί τη φινέτσα του και τη φρεσκάδα του, ενώ στα ζεστά κλίματα αποκτά πολύ μαρμελαδένια αρώματα και γίνεται κάπως πλαδαρό. Η καταγωγή του είναι από τη Βουργουνδία όπου δίνει κρασιά μοναδικής φινέτσας και παλαίωσης. Τα κρασιά του νέου Κόσμου έχουν ελαφρώς πιο γεμάτο σώμα και βαθύ χρώμα, ενώ είναι πολύ πιο φρουτώδη. Στη Γερμανία κάνει καριέρα με το όνομα Spatburgunder, όπου το κλίμα το βοηθά πολύ και δίνει ελαφριά κόκκινα κρασιά με τραγανή οξύτητα. Στην Καμπανία συμμετέχει στους ομώνυμους εξαιρετικούς αφρώδεις οίνους είτε μόνο του είτε σε blend με Chardonnay ή με Pinot Meunier (blanc de noirs). Επίσης σε διασταύρωση με Cinsault, δίνει μια ποικιλία που ευδοκιμεί στην Αφρική, το Pinotage. 

Χαρακτηριστικά

Στη Βουργουνδία το Pinot Noir δίνει κρασιά με ανοιχτό ρουμπινί χρώμα, μέτριες τανίνες και μέτρια(+) οξύτητα. Έχουν αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, κεράσι και φραμπουάζ αλλά και γήινες νότες όπως μανιτάρι, τσάι και βρεγμένα φύλλα. Έχουν καλό δυναμικό παλαίωσης, από 2-15 χρόνια, ανάλογα με το στυλ οινοποίησης και αποκτούν πιο έντονα γήινα αρώματα (τρούφα, βρεγμένο χώμα) και μεταξένια υφή. Συνήθως έχουν περάσει από βαρέλι και αποκτούν πικάντικες νότες βανίλιας και μοσχοκάρυδου. Επίσης το βαρέλι βοηθά πολύ και στη δομή αλλά και στο δυναμικό παλαίωσης.

Τα Pinot Noir του Νέου Κόσμου (Αυστραλία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αφρική) έχουν ελαφρώς πιο γεμάτο σώμα και πιο βαθύ χρώμα, πιο ώριμο κόκκινο και μαύρο φρούτο όπως κεράσι και βύσσινο και βοτανικές νύξεις.

Συνδυασμός με φαγητό

Ένα Pinot Noir Βουργουνδίας αγαπά το κυνήγι, το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι (Bourguignon) και τα γαλλικά τυριά όπως το Camembert. Αν έχει κάποια χρόνια στην πλάτη ταιριάζει εξαιρετικά με πιάτα μανιταριών όπως ριζότο, μοσχαράκι Wellington και παπαρδέλες με σάλτσα τρούφας.

Τα πιο ζουμερά Pinot του νέου κόσμου συνοδεύουν αρνίσια παιδάκια με δεντρολίβανο, φιλέτο μοσχαρίσιο με σάλτσα κόκκινου κρασιού αλλά και ψαρικά όπως tataki τόνου. Οι Σαμπάνιες αγαπούν τα λιπαρά και αλμυρά τυριά όπως η Παρμεζάνα αλλά και τα όστρακα όπως τα στρείδια.

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek