ΑΡΘΡΑ Τα λευκά του χειμώνα (και όχι ο χειμώνας στα λευκά ...)

ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ...)

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΕΦΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΥΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.
Τα λευκά του χειμώνα (και όχι ο χειμώνας στα λευκά ...)

Ακούγεται λογικό και σύνηθες σε όλους μας να στεφόμαστε στα λευκά κρασιά μόλις μπει η Άνοιξη και να επιστρέφουμε στα κόκκινα με τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Τι είναι τελικά αυτό που μας οδηγεί σε αυτή τη στροφή;

Σίγουρα η θερμοκρασία κατανάλωσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση.  Τα κόκκινα κρασιά καταναλώνονται στους 16 – 18o C  ενώ τα λευκά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι το συνήθως γεμάτο σώμα των κόκκινων και η βελούδινη υφή τους. Κατά βάση τα ερυθρά κρασιά έχουν γεμάτο ή μέτριο σώμα, ενώ τα καλοκαιρινά λευκά τείνουν να έχουν ελαφρύ σώμα που τα κάνει πιο εύκολα και δροσιστικά.

Τέλος, ο αυξημένος αλκοολικός βαθμός των κόκκινων τα καθιστά κατ’ ομολογία πιο ζεστά για κατανάλωση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα κόκκινα τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό αλκοόλ σε σχέση με τα λευκά κρασιά.

Από την άλλη όμως, όπως είπε και ο Αντόν Τσέχωφ «Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι όταν είναι χαρούμενοι». Για τους λάτρεις του λευκού, υπάρχουν λευκά κρασιά τα οποία αποτελούν εξαιρετική επιλογή ακόμη και (ίσως κυρίως) τον χειμώνα. Επιλέξτε λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα, βουτυρώδη υφή και πικάντικη αίσθηση στο στόμα. Προτιμήστε παλαιωμένα λευκά κρασιά με πέρασμα από δρύινο βαρέλι που έχει προσδώσει χαρακτήρα και αίσθηση μπαχαρικών στο στόμα.

Αν σκεφτούμε τα χειμωνιάτικα πιάτα, θα διαπιστώσουμε ότι πέρα από τις καλοψημένες μπριζόλες, τα ζουμερά φιλέτα και τα κίτρινα τυριά, το τραπέζι μας σίγουρα θα φιλοξενήσει πιάτα κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ακόμη και ψάρι. Αυτά σίγουρα συνοδεύονται καλύτερα από ένα χειμωνιάτικο λευκό με ένταση, μεταλλικότητα και δυναμικό χαρακτήρα. Βέβαια, μην απορρίψετε προκαταβολικά ένα βαρύ βαρελάτο λευκό ως συνοδεία μιας μπριζόλας ή ενός κρέατος στην κατσαρόλα.

Εξαιρετικά παλαιωμένα Chardonnayπου έχουν περάσει από βαρέλι αποτελούν άξια παρέα ακόμα και για βαριά κρεατικά. Βαρελάτα ασύρτικα θα απογειώσουν μαγειρευτά φαγητά ενώ η οξύτητα τους ισορροπεί τη λιπαρότητα πιάτων με λευκές σάλτσες.

 

 Οι προτάσεις της ομάδας του botilia.gr:

 Δέκα Λευκό – Οινογένεσις

 Αφιλτράριστος – Παπαργυρίου

 ChardonnayΒαρέλι – Κτήμα Μίγας

 Σαντορίνη Βαρέλι – Καραμολέγκος