Το φιλτράρισμα είναι η διαδικασία κατά την οποία το κρασί περνάει από μεμβράνες και άλλου τύπου φίλτρα προκειμένου να αφαιρεθούν από αυτό αιωρούμενα σωματίδια και εναπομείναντες ζυμομύκητες. Αρκετοί παραγωγοί, κυρίως στα κόκκινα κρασιά, το αποφεύγουν καθώς αφαιρεί ή αποδυναμώνει κάποια από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αυτό γίνεται και σε λευκά κρασιά.
Ίσως το μόνο αφιλτράριστο λευκό κρασί στην Ελλάδα, το Unfiltered 2012 του Κτήματος Παπαργυρίου είναι ένα πειραματικό λευκό από χαρμάνι Sauvignon Blanc και Ασύρτικου, που παλαίωσε 4 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και χωρίς σταθεροποίηση, προκειμένου να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αρώματα και τις γεύσεις των δύο ποικιλιών.
Με εντυπωσιακή συμπύκνωση αρωμάτων και γεύσεων και με πιθανή την παρουσία ιζήματος, το Unfiltered κυκλοφόρησε σε πολύ περιορισμένη παραγωγή και είναι ένα λευκό κρασί που συνοδεύει άψογα κρεατικά στη σχάρα και πιάτα που κατά κανόνα δεν θα ταίριαζαν με λευκά κρασιά.
Παλαιώστε το άφοβα για 5 χρόνια ακόμα.