ΑΡΘΡΑ Pizza και κρασί

PIZZA ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ!  ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑΤΕ ΠΙΤΣΑ Η ΑΚΟΜΗ;
Pizza και κρασί

Οι ποδοσφαιρικές νύχτες έφτασαν... Μαζί με αυτές έρχονται οι πίτσες και οι μπύρες; Όχι απαραίτητα! Ευτυχώς οι καιροί έχουν αλλάξει και σωστά επιλεγμένα κρασιά μπορούν να σταθούν δίπλα στην αγαπημένη σας πίτσα επάξια αν όχι να γίνουν ο νέος καλύτερος φίλος της...

 

Τι τύπος πίτσας είστε;

Όταν λέμε pizza τυπικά εννοούμε ζύμη (κατά προτίμηση λεπτή) με δύο βασικά συστατικά: σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί. Αυτοί είναι και οι δύο βασικοί γευστικοί παράγοντες που πρέπει να ταιριάξουν με το κρασί μας, σε συνδυασμό πάντα με τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

 

Πίτσα με pepperoni

Εδώ το pepperoni αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιλογής ακολουθούμενο από τη σάλτσα ντομάτας. Προτιμήστε κόκκινα κρασιά με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριες τανίνες, φρουτένια αρώματα και ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα. Η οξύτητα του κρασιού θα σταθεί όμορφα δίπλα στην σάλτσα ντομάτας. Αν το κρασί υστερεί σε οξύτητα κινδυνεύει να φανεί πλαδαρό. Οι έντονες τανίνες μπορεί να ακούγονται καλές για το pepperoni αλλά δίνουν έντονη μεταλλική γεύση στην ντομάτα και γενικά δεν συνίστανται.

Προτάσεις: μέτριου σώματος χυμώδη Cabernet Sauvignon, συνδυασμοί Ξινόμαυρου με Merlot ή μέτριου σώματος Αγιωργίτικα.

 

Πίτσα αλλαντικών

Λουκάνικα, σουτζούκι, pepperoni, ζαμπόν, καπνιστή μπριζόλα και ότι άλλο αλλαντικό έχετε κατά νου θα συνδυαστεί όμορφα με ένα κόκκινο με μέτριες + τανίνες, μέτρια οξύτητα και φρουτώδη αρώματα. Προτιμήστε Syrah μέτριου σώματος, Cabernet Sauvignon με πέρασμα από βαρέλι, Ξινόμαυρο ή ένα Merlot

 

 

Πίτσα vegetarian

Συνήθη υλικά η πιπεριά, η ελιά, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια θα συνδυαστούν άψογα με ένα τραγανό Sauvignon Blanc ή ένα έντονο Μοσχοφίλερο. Κρασιά χωρίς οξύτητα θα φανούν αδιάφορα και πλαδαρά δίπλα στις έντονες γεύσεις της πίτσας. Ένα ξηρό ροζέ θα ταίριαζε επίσης όμορφα συμπληρώνοντας τη γευστική απόλαυση και συντελώντας στην ένταση του αποτελέσματος.

 

 

 

 

Πίτσα με λευκή σάλτσα

Αποφεύγοντας την σάλτσα ντομάτα οι συνδυασμοί της πίτσας με κρασί είναι πολύ περισσότεροι. Έντονα Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερα με τονισμένη οξύτητα, ροζέ Grenache Rouge, Chardonnay, ημίξηρα ροζέ Merlot και πολλά άλλα θα συνοδεύσουν όμορφα την pizza σας.

 

 

 

 

Όποιος κι αν κερδίσει, Καλή Απόλαυση!