ΑΡΘΡΑ Το Μοσχοφίλερο σε 5'!

ΤΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΣΕ 5'!

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ 5'.
Το Μοσχοφίλερο σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Το χαρακτηριστικό του είναι το ροδαλό χρώμα της φλούδας το οποίο ενίοτε προδίδεται από τις απαλές σομον ανταύγειες που δίνει σε κάποια κρασιά. Όταν η οινοποίηση είναι αυστηρά λευκή έχει ασημί-γκρι ανταύγειες. Έχει ταυτιστεί με το οροπέδιο της Μαντινείας που δίνει λευκούς οίνους ΠΟΠ και καλύπτει το 85% των αμπελώνων της.

Εκτός από λευκά κρασιά δίνει και πολύ αρωματικά ροζέ με απαλό ροζέ – σομον χρώμα αλλά και εντυπωσιακά αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο. 

 

Χαρακτηριστικά

Τα λευκά κρασιά από Μοσχοφίλερο έχουν σχεδόν διάφανο χρώμα με γκρι ή σομον ανταύγειες, μέτρια (+) ή και υψηλή οξύτητα και ελαφρύ σώμα. Τα αρώματα είναι έντονα ανθικά (τριαντάφυλλο, γιασεμί, άνθη λεμονιάς) και φρουτώδη (εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο). Συνήθως είναι δεξαμενής γιατί το ζητούμενο είναι η φρεσκάδα, αλλά τελευταία χρησιμοποιείται και ήπια χρήση βαρελιού ή battonage με τις οινολάσπες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κρασιά με πιο γεμάτο σώμα, λιπαρότητα και αρώματα ζύμης.

Τα ροζέ από την άλλη, έχουν πιο φρουτώδη χαρακτήρα με αρώματα πετροκέρασου, ροζ γκρέιπφρουτ, γλυκολέμονου, κόκκινου τριαντάφυλλου, λουκουμιού και καραμέλας. Τα αφρώδη από Μοσχοφίλερο είναι κρασιά μοναδικής φινέτσας και ισορροπίας, ιδίως αν γίνονται με την παραδοσιακή μέθοδο, καθώς συνδυάζουν υπέροχα τα αυτολυτικά αρώματα με τον φίνο, αρωματικό χαρακτήρα και την οξύτητα του Μοσχοφίλερου.

Συνδυασμός με φαγητό

Το Μοσχοφίλερο αγαπάει σίγουρα τις οξύτητες και τα πάει καλά με κάθε είδους σαλάτα καθώς στέκεται επάξια δίπλα στις vinaigrette. Ότι έχει λεμόνι του πάει, από λεμονάτο κοτόπουλο μέχρι μύδια αχνιστά με λεμόνι. Ένας άλλος ενδιαφέρον συνδυασμός είναι με φρέσκα λευκά τυριά που έχουν οξύτητα όπως είναι η ξινομυζήθρα ή το γαλοτύρι. Οι ροζέ εκδοχές είναι τέλειες για λαδερά φαγητά με τομάτα ή λεμόνι αλλά και ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες λαχανικών. Τα αφρώδη ταιριάζουν με τηγανιτά θαλασσινά όπως γαρίδες και καλαμαράκια αλλά και με όστρακα όπως τα κυδώνια.  

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek