ΑΡΘΡΑ Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη Μαλαγουζιά σε 5'

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΣΕ 5'

9 ΜΑΐΟΥ 2016

Η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ!

 

Πως να μην την αγαπήσεις αυτή την ποικιλία; 

Γενικά Στοιχεία

Η Μαλαγουζιά ωριμάζει τον Αύγουστο και είναι αρκετά ευαίσθητη στον βοτρύτη. Μπορεί να δώσει εξαιρετικά μονοποικιλιακά κρασιά αλλά και να συνδυαστεί με ασύρτικο ή sauvignon blanc. Επιπλέον δίνει κρασιά διαφορετικού στυλ, από ξηρά μέχρι γλυκά (όψιμου τρύγου συνήθως λευκά αλλά και πορτοκαλί!).

Ιστορία

Η Μαλαγουζιά κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα από την ορεινή Ναυπακτία. Η ποικιλία κινδύνεψε σοβαρά να εξαφανιστεί, όμως στη δεκαετία του ’80 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η Ρωξάνη Μάτσα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάσωσή της. Η πρώτη εμφιάλωση Μαλαγουζιάς έγινε από τον Β. Γεροβασιλείου για το Κτήμα Πόρτο Καρράς. Σήμερα είναι μια από τις πιο ανερχόμενες λευκές ποικιλίες με φυτεύσεις που οχταπλασιάστηκαν το 2010 στα 182 εκτάρια από μόλις 23 το 2000.

Χαρακτηριστικά

Τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας μαλαγουζιάς στο ποτήρι είναι το μέτριο σώμα, η μέτρια προς υψηλή οξύτητα  και η αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα. Είναι αρκετά αρωματική με νότες από λευκά άνθη (γιασεμί), βότανα (πράσινο τσάι, δυόσμος), ώριμα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο) αλλά και εσπεριδοειδή (λάιμ, γκρέιπφρουτ).

Στις γλυκές εκδοχές της αποκτά πιο μελένια διάσταση με νότες από αγίοκλιμα, κερύθρα, μαρμελάδα πορτοκάλι και βερίκοκο. Κολακεύεται από την παραμονή σε βαρέλι αλλά είναι πιο συχνές και προτιμητέες οι φρέσκιες λουλουδάτες εκδοχές της από δεξαμενή.

Είναι μια ποικιλία που μπορεί να παλαιώσει 2-4 χρόνια, ανάλογα βέβαια τη χρονιά και την οινοποίηση,  δίνοντας κρασιά πολύ φινετσάτα και πλούσια που αν τα συγκρίναμε με κάποια ξένη ποικιλία, θα θύμιζαν μάλλον Viognier.

Συνδυασμός με Φαγητό

Συνοδεύει ευχάριστα σαλάτες, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες λαχανικών, πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι, πίτες με λευκά τυριά και χορταρικά, καθώς και πιάτα που περιέχουν φρούτα (χοιρινό με πορτοκάλι).

Μια γλυκιά μαλαγουζιά είναι εξαίρετος συνοδός για τάρτες φρούτων, πορτοκαλόπιτες, και πάβλοβες με σως από τροπικά φρούτα.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek

Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο