ΑΡΘΡΑ Ένα ελληνικό κρασί για κάθε πιάτο, μια ελληνική ποικιλία για κάθε γούστο!

ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΙΑΤΟ, ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ!

O ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ!
Ένα ελληνικό κρασί για κάθε πιάτο, μια ελληνική ποικιλία για κάθε γούστο!

Το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο, είναι ιδανικά για πιάτα με γήινο χαρακτήρα
Οι συνταγές που αποτελούνται από γήινα συστατικά όπως μανιτάρια και τρούφες ζητούν ένα μεγάλο παλαιωμένο Ξινόμαυρο ή ένα ελαφρώς ώριμο Ασύρτικο.

Κρασιά από Ξινόμαυρο  Κρασιά από Ασύρτικο

Βιδιανό, για λιπαρά ψάρια ή ψάρια σε πλούσια σάλτσα

Τα τραγανά λευκά - όπως για παράδειγμα ένα κρασί από την ελληνική ανερχόμενη ποικιλία Βιδιανό - είναι νόστιμα με ψάρια ή οποιοδήποτε είδος θαλασσινών σε πλούσια σάλτσα.

Κρασιά από Βιδιανό

Τα ελληνικά αφρώδη λευκά κρασιά είναι τέλεια με οτιδήποτε αλμυρό

Τα περισσότερα ξηρά ελληνικά αφρώδη από κρύες περιοχές, όπως το αφρώδες Ασύρτικο ή το blanc de noir Ξινόμαυρο, είναι εξαιρετικά αναζωογονητικά όταν σερβίρονται με αλμυρά τρόφιμα.

Το Μαυρούδι, είναι υπέροχο με ζουμερό κόκκινο κρέας

Το Μαυρούδι και τα blend του είναι υπέροχα με μοσχαρίσιες μπριζόλες ή παϊδάκια. Οι πλούσιες τανίνες και η τονισμένη οξύτητα σε αυτά τα κρασιά φρεσκάρουν τον ουρανίσκο μετά από κάθε μπουκιά κρέατος.

Κρασιά από Μαυρούδι

Η Ρομπόλα, πηγαίνει με όξινες σάλτσες

Τα πιάτα με οξύτητα, όπως τα χτένια σωτέ με lime και κόλιανδρο, είναι τέλεια δίπλα σε τραγανά κρασιά όπως η Ρομπόλα από την Κεφαλονιά.

Κρασιά από Ρομπόλα

Ξηρά ροζέ κρασιά για πλούσια, τυρένια πιάτα

Μερικά τυριά πάνε καλύτερα με λευκά κρασιά, μερικά με κόκκινο, ενώ σχεδόν όλα συνδυάζονται καλά με ξηρά ροζέ κρασιά, τα οποία έχουν την οξύτητα ενός λευκού κρασιού και τον χαρακτήρα κόκκινου φρούτου. Για πλούσια πιάτα με τυρί, η Ελλάδα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ξηρών ροζέ κρασιών από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο.

Ροζέ κρασιά

Η Μαλαγουζιά είναι ιδανική για ελαφριά πιάτα

Τα ελαφρά πιάτα θαλασσινών, τα ελαφριά ζυμαρικά, φαίνεται να παίρνουν περισσότερη γεύση όταν συνδυάζονται με εξίσου ελαφριά και στρογγυλά λευκά κρασιά. Η Μαλαγουζιά είναι ο τέλειος συνδυασμός.

Κρασιά από Μαλαγουζιά

Η ξηρή Μαυροδάφνη, δεν επισκιάζεται από τις γλυκές πικάντικες σάλτσες μπάρμπεκιου, αντιθέτως τις αγαπάει

Τα ξηρά ερυθρά κρασιά από Μαυροδάφνη μπορούν να είναι στρογγυλά, φρουτώδη και ταυτόχρονα αρκετά πικάντικα για να συνοδεύσουν φαγητά που έχουν καρυκευτεί με βαριά μπαχαρικά και σχεδόν γλυκές σάλτσες μπάρμπεκιου.

Κρασιά από Μαυροδάφνη

Το Μοσχάτο αγαπά τα επιδόρπια φρούτων

Από το ξηρό έως το μέτρια γλυκό ή πολύ γλυκό, το Μοσχάτο σε κάθε εκδοχή του μπορεί να τονίσει τα φρούτα στο επιδόρπιο και επίσης να ισορροπήσει τη γλυκύτητα.

Κρασιά από Μοσχάτο

Το Αγιωργίτικο ταιριάζει εξαιρετικά με πικάντικα, μπαχαρένια πιάτα

Όταν ένα κρέας είναι μαριναρισμένο με πικάντικα μπαχάρια, αναζητήστε ένα κόκκινο κρασί με φρουτώδη χαρακτήρα και πικάντικες νότες. Το Αγιωργίτικο είναι ιδανικό για αυτό.

Κρασιά από Αγιωργίτικο

Το Μοσχάτο Σπίνας ταιριάζει ιδανικά με γλυκά και πικάντικα πιάτα

Η ελαφριά γλυκύτητα του Μοσχάτου Σπίνας μετριάζει το κάψιμο από τα πικάντικα ασιατικά και ινδικά πιάτα και ταυτόχρονα εξισορροπεί τη γλυκύτητα.

Κρασιά από Μοσχάτο Σπίνας

 

Γιάννης Ζερδές 

Sommelier