ΑΡΘΡΑ Το Βιδιανό σε 5'!

ΤΟ ΒΙΔΙΑΝΟ ΣΕ 5'!

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!
Το Βιδιανό σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Το Βιδιανό είναι μια ελληνική ποικιλία που παραλίγο να εξαφανιστεί. Τα τελευταία 17 χρόνια περίπου, διάφοροι αμπελουργοί και οινοποιοί της Κρήτης ασχολήθηκαν με την αναβίωση της ποικιλίας και έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τη δυναμική της. Σε πιο φτωχά εδάφη δίνει εξαιρετικά κρασιά που συνδυάζουν ισορροπία και φινέτσα ενώ όταν καλλιεργείται σε πεδιάδες δίνει κρασιά με πιο έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Σε ψηλά υψόμετρα έχει έντονο mineral και φυτικό χαρακτήρα και περισσότερο τονισμένη οξύτητα.

Εκτός από τα διαφορετικού στυλ ήσυχα λευκά κρασιά, προσφάτως ξεκίνησαν οι πειραματισμοί και με αφρώδη. Το αποτέλεσμα είναι άκρως ελκυστικό και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον. 

Χαρακτηριστικά

Συνήθως τα μονοποικιλιακά Βιδιανά έχουν οξύτητα μέτρια, σώμα μέτριου όγκου και ωχρό λεμονοπράσινο χρώμα στο ποτήρι. Τα χαρακτηριστικά αρώματα είναι βερίκοκο, ροδάκινο, περγαμόντο, χαμομήλι, άνθη εσπεριδοειδών και μια ελαφριά αίσθηση ορυκτότητας, ιδίως όταν το υψόμετρο ανεβαίνει. Το Βιδιανό έχει και μια ιδιαίτερη, ελαιώδη, υφή που του προσδίδει όγκο και χαρακτήρα.

Το βαρέλι του πάει πολύ και τονίζει την ορυκτή του διάσταση αλλά και τη λιπαρότητα του. Ένα βαρελάτο Βιδιανό έχει συνήθως πλούσιο σώμα και αρώματα πεπονιού, πορτοκαλιού, μπανάνας, βερίκοκου, φουντουκιού και βανίλιας.

Ο πιο κλασσικός παρτενέρ για το Βιδιανό είναι η Βηλάνα. Τα κρασιά αυτού του blend έχουν τονισμένα αρώματα τροπικών φρούτων και πιο ήπια οξύτητα. Το πάντρεμα του Βιδιανού με το Ασύρτικο από την άλλη δίνει κρασιά με υψηλότερη οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών και mineral αίσθηση.

Οι οινοποιοί που ασχολούνται με το Βιδιανό πιστεύουν πως έχει και καλές δυνατότητες παλαίωσης. Ποιοτικά και ισορροπημένα Βιδιανά δεξαμενής έχουν περίπου μια 3ετία εξέλιξης, ενώ τα βαρελάτα αντέχουν πάνω από 5 χρόνια στο κελάρι, κερδίζοντας πολυπλοκότητα.

Συνδυασμός με φαγητό

Λόγω του αρωματικού χαρακτήρα του αλλά και της λιπαρότητας του, το Βιδιανό ταιριάζει εξαιρετικά με καλαμάρι ή σουπιά ψητή, με σάλτσα πέστο ή κάποιο αρωματικό λαδολέμονο. Του πάνε πολύ και οι μακαρονάδες θαλασσινών με λευκές σάλτσες. Από την άλλη θα συνόδευε εξαιρετικά πικάντικα παιδάκια κοτόπουλο ή πανσέτα σιγομαγειρεμένη στο φούρνο για ώρες.

Οι βαρελάτες εκδοχές ταιριάζουν με ψάρια ψημένα στα κάρβουνα, χοιρινά μπριζολάκια με μέλι και μουστάρδα αλλά και με ένα απάκι περασμένο από το τηγάνι και σβησμένο με λεμόνι, γιατί ως γνωστόν what grows together, goes together!

 Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε για ώρες, αλλά είπαμε σε 5'!

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek