ΑΡΘΡΑ Το Μαυρούδι σε 5'!

ΤΟ ΜΑΥΡΟΥΔΙ ΣΕ 5'!

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΜΕΘΥΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΦΗΜΟ! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΥΔΙ ΣΕ 5'!
Το Μαυρούδι σε 5'!

Γενικά Στοιχεία

Το Μαυρούδι είναι μια από τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες. Συναντάται στην Θράκη αλλά και την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ωστόσο τα μαυρούδια της Πελοποννήσου θεωρούνται παραλλαγές του Αγιωργίτικου και δε θα πρέπει να συγχέονται με το Μαυρούδι της Θράκης. Επίσης μελέτες έχουν δείξει πως διαφέρει από το Μαυρούδι της Κύπρου και από το Mavrud της Βουλγαρίας. Άλλα ονόματα που έχει είναι Μαυροστάφυλο, Μαυράκι, Μαυρομόσχατο και Μαυρούδι Πενταλόφου (Σέρρες).

Είναι μια ποικιλία με μικρές ρώγες, βαθύ χρώμα, ευαίσθητη στη σήψη και δεν είναι πολύ παραγωγική. Ωριμάζει αργά και δίνει κρασιά με υψηλές τανίνες και βαθύ χρώμα.

Χαρακτηριστικά

Δίνει κυρίως ερυθρά κρασιά με μέτριο(+) σώμα, βαθύ πορφυρό χρώμα, υψηλή οξύτητα και τανίνες. Τα χαρακτηριστικά αρώματα του είναι τα ώριμα μαύρα και κόκκινα φρούτα όπως το βύσσινο, το κράνο, το μούρο και το μύρτιλο, πλαισιωμένα από γήινες, ανθικές και βοτανικές νύξεις. Συνήθως παλαιώνουν σε βαρέλι για να μαλακώσει ο τανικός χαρακτήρας τους και αποκτούν αρώματα μπαχαρικών και βουτύρου. Τα κόκκινα κρασιά από Μαυρούδι έχουν μεγάλο δυναμικό παλαίωσης και εξελίσσουν εντονότερα τον γήινο χαρακτήρα τους με τα χρόνια. Συμμετέχει σε πολλά blend της Βορείου Ελλάδος δίνοντας χρώμα, φρούτο και δομή. Επιπροσθέτως συμμετέχει και σε κάποια ροζέ κρασιά δίνοντας οξύτητα, λιπαρότητα, και αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων.

Συνδυασμός με φαγητό

Τα κόκκινα κρασιά από Μαυρούδι αγαπούν τις πολύπλοκες γεύσεις, οπότε ταιριάζουν απόλυτα με σιγομαγειρεμένα κυνήγια. Αγριογούρουνο στιφάδο, λαγός κρασάτος, ζαρκάδι κοκκινιστό, φασιανός σαλμί είναι κάποια από τα πιάτα που θα απογείωναν το Μαυρούδι. Από την άλλη μεριά θα μπορούσε να συνδυαστεί με πιάτα γήινα που έχουν άγρια μανιτάρια ή τρούφες που δένουν με τον βοτανικό και πολύπλοκο χαρακτήρα του. Αν πρέπει να ταιριάξει με κάποιο ψητό κρέας τότε η απόλυτη επιλογή είναι σιτεμένες βοδινές μπριζόλες, ψημένες medium rare, για να δαμάσουν τις τανίνες και την οξύτητα του.

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek