ΑΡΘΡΑ Το Ασύρτικο σε 5'!

ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΕ 5'!

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ! ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ!
Το Ασύρτικο σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Το Ασύρτικο είναι μια από τις πιο σημαντικές ποικιλίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου! Είναι μια πολύ ανθεκτική ποικιλία τόσο στην ξηρασία όσο και τις ασθένειες. Καλλιεργείται με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας κρασιά διαφορετικού στυλ.

Στις περιπτώσεις που οινοποιείται μόνο του μπορεί να δώσει ήσυχα ξηρά κρασιά, φρέσκα ή βαρελάτα, με καλή δυναμική παλαίωσης, αλλά ακόμα και ρετσίνες και αφρώδη. Όταν συνδυάζεται με άλλες ποικιλίες μπορεί να δώσει, εκτός από λευκά ήσυχα και αφρώδη, εξαιρετικά γλυκά κρασιά όπως το φημισμένο Vinsanto!

Ιστορία

Η καταγωγή του είναι από το νησί της Σαντορίνης και φέρει το «αποτύπωμά» της με τα αρώματα αρμύρας, βρεγμένης πέτρας και τσακμακόπετρας που χαρακτηρίζουν τα κρασιά από Ασύρτικο. Κατά την πανδημία φυλλοξήρας που έπληξε την Ευρώπη, η Σαντορίνη και το ασύρτικο της, γλίτωσαν λόγω του ιδιαίτερου εδάφους αλλά και του ξηρού κλίματός της. Έτσι στη Σαντορίνη υπάρχουν αυτόριζοι αμπελώνες με παλιά κλήματα (κάποια με ηλικία άνω των 100 ετών) γεγονός που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του οινικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα πριν κάποια χρόνια, ο γνωστός παραγωγός Jim Barry από την Αυστραλία εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το Ασύρτικο της Σαντορίνης που αποφάσισε να πάρει κλήματα στην πατρίδα του. Έτσι από το 2016 κυκλοφορεί και Ασύρτικο εκτός συνόρων.

Χαρακτηριστικά

Το Ασύρτικο δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτριο λεμονοπράσινο χρώμα. Όταν προέρχεται από τη Σαντορίνη έχει αρκετά μεγάλη συμπύκνωση, υψηλή οξύτητα και χαρακτηριστικά αρώματα τσακμακόπετρας, μπαρουτιού αλλά και μια θαλασσινή αίσθηση. Συνήθως έχει αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ αλλά και νότες άγουρων ροδάκινων ή ανανά. Με το άγγιγμα του βαρελιού ή την παραμονή με τις οινολάσπες αποκτά λιπαρή αίσθηση και τα χαρακτηριστικά αρώματα τοστ, βανίλιας, καπνού και ζύμης αντίστοιχα. Με την παλαίωση τονίζεται ο mineral χαρακτήρας του και αποκτά νότες petrol, μελιού και μαρμελάδας ροδάκινο και πορτοκάλι που θυμίζουν riesling 5ετίας (ουάου!).

Τα επιδόρπια κρασιά που έχουν σαν βάση το Ασύρτικο χαρακτηρίζονται από την συμπύκνωση και την ισορροπία που τους χαρίζει η υψηλή οξύτητα, αλλά και από την ένταση των γεύσεων. Είναι κρασιά μοναδικής κομψότητας αφού η οξύτητα «δαμάζει» τη γλυκύτητα και έτσι μια γουλιά δεν είναι ποτέ αρκετή.

Συνδυασμός με φαγητό

Η οξύτητα και η θαλασσινή αίσθηση του Ασύρτικου «παντρεύεται» τέλεια με όστρακα, θαλασσινά και ψάρια, ιδίως αν στάξετε από πάνω και λίγο λεμόνι. Από την άλλη, ιδανικοί γήινοι συνδυασμοί είναι το αρνάκι ή το κατσικάκι στο φούρνο αφού η λιπαρότητα του πιάτου ζητάει διακαώς τη δροσιστική οξύτητα του Ασύρτικου. Το ίδιο ισχύει και για λιπαρά τυριά σαγανάκι φυσικά!

Αν επιλέξετε μια βαρελάτη εκδοχή, τότε ένα καπνιστό μπούτι χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι θα απογειώσει τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού. Αν προτιμάτε τις πιο gourmet γεύσεις τότε μια φραγκόκοτα με αποξηραμένα βερίκοκα και κάστανα θα δέσει εξίσου όμορφα με το κρασί σας, ιδίως αν το έχετε ξεχάσει και 3-4 χρόνια στο κελάρι σας.

Στα επιδόρπια από Ασύρτικο οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι: πορτοκαλόπιτα, κιουνεφέ, mont blanc, σοκολατόπιτα, σουφλέ σοκολάτας γάλακτος με αλμυρή καραμέλα, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς, cremeux σοκολάτας με φουντούκια, baba au rum με σταφίδες αλλά και foie gras, gorgonzola picante, fior d’ arancio, καρίκι τήνου, κοπανιστή μυκόνου και άλλα πολλά… όρεξη και φαντασία να έχετε! 

 Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες, αλλά είπαμε σε 5'!

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek