ΑΡΘΡΑ Η Ρομπόλα σε 5'!

Η ΡΟΜΠΟΛΑ ΣΕ 5'!

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΕΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ. ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ. ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΜΠΟΛΑ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ.
Η Ρομπόλα σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Η ζώνη ΠΟΠ Ρομπόλα (θεσπίστηκε το 1982) είναι στο νησί της Κεφαλλονιάς, της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας, σε έκταση 1.800 στρ. Ο ΠΟΠ Ρομπόλα είναι ο μόνος ελληνικός οίνος ΠΟΠ που παίρνει το όνομά του όχι από την περιοχή, αλλά από την ποικιλία. Στην Κεφαλλονιά, η Ρομπόλα είναι η πλέον διαδεδομένη ποικιλία, η οποία ευδοκιμεί σε γενικώς φτωχά εδάφη (άγονα), ενίοτε τόσο φτωχά που οι Ιταλοί ονόμαζαν το κρασί της «Vino di Sasso», δηλαδή «κρασί της πέτρας». Στις ορεινές πλαγιές του Αίνου υπάρχουν ακόμα πολλά αυτόριζα αμπέλια ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας. 

Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ασθένειες, αλλά και στην ξηρασία. Παρά τον ευπαθή χαρακτήρα της –που απαιτεί άγονα, κατά προτίμηση ορεινά, εδάφη– είναι ιδιαίτερα παραγωγική, με αποτέλεσμα ο περιορισμός των αποδόσεων να είναι αναγκαίος για την παραγωγή ενός ποιοτικού κρασιού. 

Χαρακτηριστικά

Η Ρομπόλα κάνει λευκά ξηρά κρασιά με μέτριο σώμα, μέτρια (+) οξύτητα και αρώματα λευκών λουλουδιών και φρούτων όπως αχλάδι, ροδάκινο, περγαμόντο και πράσινο μήλο αλλά και ελαφρώς mineral χαρακτήρα. Αγαπάει ιδιαίτερα και το βαρέλι το οποίο της προσδίδει λιπαρότητα και αρώματα δρυός. Τα κρασιά από Ρομπόλα έχουν αρκετά καλό δυναμικό παλαίωσης. Μετά από 3-4 χρόνια τονίζεται ο mineral χαρακτήρας τους και αποκτούν πιο «μελωμένα» αρώματα.

 

 Συνδυασμός με φαγητό

Λόγω οξύτητας και ορυκτόκτητας αγαπάει πολύ τα θαλασσινά όπως τα καλαμάρια, τις σουπιές αλλά και τα όστρακα όπως τα κυδώνια και τους πετροσωλήνες.

Δοκιμάστε μαζί με τη Ρομπόλα σας σουπιές λεμονάτες, καλαμαράκια τηγανιτά, κυδωνόσουπα και μυδοπίλαφο με λευκό κρασί και βότανα. Τα πάει εξίσου καλά και με τα πουλερικά όπως πχ κοτόπουλο pikata (σάλτσα με λεμόνι, κάπαρη και λευκό κρασί). Μπορεί να τα βγάλει πέρα με πλατό αλλαντικών - τυριών ιδίως αν προτιμήσουμε φίνο prosciutto, κατσικίσιο τυρί και γλυκιές γραβιέρες. Οι βαρελάτες εκδοχές ταιριάζουν με πιο περιπλόκα πιάτα όπως γαλοπούλα σνίτσελ α λα κρεμ ή λαυράκι σωτέ με σάλτσα βουτύρου – εστραγκόν.

 

                                                                                    Εύα Μαρκάκη

Wine Geek