ΑΡΘΡΑ Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το Αγιωργίτικο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

ΜΙΑ ΕΚΛΕΚΤΗ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΩΣ «ΜΑΥΡΗ ΝΕΜΕΑ» ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ!
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το Αγιωργίτικο

Μια εκλεκτή πολυδυναμική ποικιλία μας συστήνεται ως «Μαύρη Νεμέα» και έχουμε πραγματικά πολλούς λόγους για να την αγαπήσουμε ως Αγιωργίτικο!

Ο τόπος καταγωγής της, η Νεμέα, έχει χαρακτηριστεί από το 1971 ως η ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Το μοναδικό είναι πως εκτείνεται σε δύο περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας που και οι δύο βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Η κύρια ζώνη είναι αυτή της Νεμέας ενώ ακολουθούν οι περιοχές Συκυώνιων και Στυμφαλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ποικιλία Αγιωργήτικο έχει δώσει εξαιρετικά αποτέλεσματα και σε περιοχές εκτός ζώνης όπως στην Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Εύβοια.

Στη Νεμέα έχεις την πολυτέλεια να συναντήσεις περίπου 30 Οινοπαραγωγικές μονάδες με τις περισσότερες από αυτές να είναι επισκέψιμες και 20.000 καλλιεργημένα με αμπέλια στρέμματα σε υψόμετρο από 200 έως 850 μέτρα. Είναι μια εκδρομή που αν μπορείς να την κάνεις, μην την αναβάλλεις άλλο.

Την μεγαλύτερη σταφυλική παραγωγή της περιοχής καταλαμβάνει η ποικιλία Αγιωργίτικο. Η τεχνολογική ωριμότητα των παραγωγών επιτρέπει τη δημιουργία διαφορετικών τύπων οίνων ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού, την σύσταση του εδάφους και τις μεθόδους οινοποίησης που εφαρμόζονται. Μπορεί να δώσει ευρεία γκάμα από ξηρούς ερυθρούς έως γλυκείς οίνους αλλά και κάποιες φορές αφρώδεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είναι ποικιλία ζωηρά παραγωγική και δείχνει έντονη ευαισθησία στον μύκητα περονόσπορο και λιγότερη στο ωίδιο και στις ένονες κλιματικές αλλαγές (ξηρασία, παγετό). Παρόλο αυτά θεωρείται μια από τις πιο ευγενέστερες ερυθρές ποικιλίες της Νότιας Ελλάδας.

Οι ράγες της ποικιλίας Αγιωργίτικο είναι μετρίου μεγέθους και στηρίζονται σε τσαμπιά κυλινδροκωνικά. Η σάρκα είναι σχετικά μαλακή με παχύ φλοιό και χρώμα καθαρά κυανόμαυρο. Ο όψιμος τρυγητός σε υψόμετρο από 500 έως 850 μέτρα μπορεί να καθυστερήσει την ωρίμανση του καρπού αλλά η συγκέντρωση των οξέων μαρτυρά ερυθρούς φρέσκους οίνους και σπινθηροβόλα ροζέ. Σε χαμηλότερο υψόμετρο από 300 έως 500 μέτρα δίνει κρασιά τα δεκτικά σε βαθιά παλαίωση με πολύπλοκα αρώματα, ισοροππημένη οξύτητα και ευγενείς ταννίνες. Ενώ, τα γυκά αποτελέσματα φαίνονται στο πιο χαμηλό υψόμετρο που μετρά μόλις από 200 έως 300 μέτρα γης.

Τα γνώριμα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Αγιωργήτικο είναι τα μικρά κόκκινα φρούτα όπως δαμάσκηνο, βύσσινο, φράουλα που τα συναντά κανείς στα πιο φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά.

Στα βαθιάς παλαίωσης τα αρώματα της βιολέτας, του πράσινου τσαγιού και του καπνού παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ακολουθούν με εξίσου σημαντικό γευστικό τόνο τα αρώματα ξηρών καρπών, μπαχαρικών (μαύρο πιπέρι) και οι γλυκιές νότες γαρύφαλλου και βανίλιας. Το μελάνι και η πικρή σοκολάτα στους πιο δουλεμένους ουρανίσκους ανιχνεύεται στην επίγευση με τις βελούδινες ταννίνες και την οξύτητα να ισορροπούν μοναδικά.

 

Άννα Κρανιά
Οινολόγος