ΑΡΘΡΑ Τρεις μεγάλες ερωτήσεις που σίγουρα σε απασχολούν

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΟΥ BOTILIA.GR ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ 3 ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΟΙΝΟΦΙΛΟ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Τρεις μεγάλες ερωτήσεις που σίγουρα σε απασχολούν

 

Χρειάζομαι συντηρητή κρασιού;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα κρασί για να περνάει καλά όσο περιμένει να το ανοίξεις, πρέπει κατ’ αρχάς να είναι ξαπλωμένο. Δεν του αρέσουν καθόλου οι αυξομειώσεις θερμοκρασίας, αντιπαθεί σφόδρα τη ζέστη και έχει δυσανεξία στο έντονο φως και δη στο ηλιακό.

Χμμμμ, έχεις ένα σκοτεινό υπόγειο με σχετικά σταθερή δροσερή θερμοκρασία και αρκετό χώρο για να στήσεις ράφια στα οποία θα ξαπλώσεις τα μπουκάλια σου που αξίζουν να παλαιώσουν; Εννοείται ότι σε αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν μυρωδιές μούχλας, χρωμάτων, φυτοφαρμάκων και ότι άλλο μπορεί να επηρεάσει τα αγαπημένα σου κρασιά. Αν έχεις, τότε ξεκάθαρα δεν χρειάζεσαι τον συντηρητή. Αν πάλι δεν έχεις, τότε ακόμη και ένας μικρός συντηρητής θα αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τα κρασιά που θέλεις να σου κάνουν παρέα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν συντηρητές σε όλα τα μεγέθη. Από ελαχίστων φιαλών έως θηρία σε μέγεθος δίφυλλης ντουλάπας. Αν ξέρεις ή αν μπορείς να προβλέψεις ποιες θα είναι οι απαιτήσεις σου σε χωρητικότητα τα επόμενα χρόνια, διάλεξε ανάλογα.

Μην εντυπωσιαστείς από τους συντηρητές με τη τζαμένια πρόσοψη. Αν ο μόνος λόγος αγοράς είναι η σωστή συντήρηση και δεν ενδιαφέρεσαι και πολύ για την εμφάνιση, προτίμησε αυτούς με τη μη διάφανη πρόσοψη που αποκλείουν κάθε επαφή με το φως. 

 

Τα μονοποικιλιακά κρασιά είναι καλύτερα από τα blends;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι κάποια από τα καλύτερα κρασιά που κυκλοφορούν είναι blends. Σκέψου το ως εξής. Αν ο παραγωγός ήταν ζωγράφος, τότε χρησιμοποιώντας περισσότερα σταφύλια είναι σαν να έχει περισσότερα χρώματα στην παλέτα του για να ζωγραφίσει. Καταλαβαίνεις ότι έτσι θα μπορεί να πετύχει ακριβώς τη γεύση που θέλει. Συνδυάζοντας σταφύλια διαφορετικών ποικιλιών μπορεί να πάρει τα χαρακτηριστικά που θέλει ή να επηρεάσει αυτά που δεν θέλει. Για παράδειγμα, ένα Cabernet Sauvignon που από τη φύση του έχει έντονες τανίνες, θα μαλακώσει πολύ αν συνδυαστεί με μια ποσότητα Merlot. Η Μαλαγουζιά θα προσθέσει φρουτένια αρώματα σε ένα στιβαρό Ασύρτικο, δίνοντας έναν πιο ανάλαφρο συνδυασμό στο ζωηρό και πλούσιο σε οξύτητα blend.

Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα blends είναι καλύτερα από τα μονοποικιλιακά κρασιά, αυτά δηλαδή που παράγονται από μία μόνο ποικιλία. Αν ο παραγωγός είναι ικανοποιημένος με το κρασί που παρασκευάζει από μία μόνο ποικιλία η οποία εκφράζει όμορφα τα χαρακτηριστικά της, δεν έχει κανένα λόγο να μπει στη λογική blends με άλλες.

 

Τι κάνει το decanting?

Με απλά λόγια, το πέρασμα από καράφα δίνει τη δυνατότητα στα «κλειστά» κόκκινα κρασιά να αναπνεύσουν, να έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Από την άλλη, στα κόκκινα κρασιά μεγάλης ηλικίας, το πέρασμα από καράφα επιτρέπει την απομάκρυνση του ιζήματος που πιθανότατα έχει δημιουργηθεί με τον καιρό. Πέρα από το εφέ λοιπόν, η καράφα έχει πρακτικό λόγο ύπαρξης.

Αγαπιέται περισσότερο στο νέο κόσμο όπου κάνουν decanting σχεδόν στα πάντα, παρά στην Ευρώπη. Εδώ τείνουμε να θεωρούμε ότι η παραμονή του κρασιού στο ποτήρι είναι αρκετή, χωρίς να έχουμε πάντα δίκιο.

Η συμβουλή μας; Άφησε τα κόκκινα κρασιά στην καράφα για περίπου μισή ώρα. Μετά το τέλος της χρήσης ξέπλυνε την καράφα με ζεστό νερό, χωρίς σαπούνι ή άλλο καθαριστικό.