ΑΡΘΡΑ Η μετάγγιση και τα μυστικά της

Η ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΠΡΙΝ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ;
Η μετάγγιση και τα μυστικά της

 

Συνήθως, τα περισσότερα κρασιά μπορούν να σερβιριστούν απευθείας από τη φιάλη. Υπάρχουν όμως κάποια που κερδίζουν πολύ από τη μετάγγιση. Η διαδικασία της μετάγγισης μπορεί να μεγιστοποιήσει τις αρωματικές και γευστικές επιδόσεις ενός κρασιού βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία της απόλαυσής του.

Η μετάγγιση αφορά κυρίως τα νεαρά κρασιά αλλά και τα πολύ ώριμα.

Η μετάγγιση γίνεται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η απομάκρυνση του ιζήματος ή τυχόν θρυμμάτων του φελλού και ο δεύτερος η επαφή του κρασιού με το οξυγόνο.

Ο λόγος που μεταγγίζουμε νεαρά κρασιά είναι για να τα βοηθήσουμε, να «ανοίξουν» τον αρωματικό τους χαρακτήρα. Η επαφή με το οξυγόνο επιτρέπει στα λιγότερο πτητικά αρώματα να εκδηλωθούν.

Στην περίπτωση των ώριμων η μετάγγιση γίνεται για την απομάκρυνση του ιζήματος ενώ παράλληλα αναζωογονεί το κρασί, επιτρέποντας του να «δείξει» το πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα.

Πράγματι πέρα από το σοκ της οξυγόνωσης μέσα στις ώρες που ακολουθούν πραγματοποιείται μια εξέλιξη των αρωμάτων, η οποία είναι λιγότερο ή περισσότερο γρήγορη ανάλογα με την έκθεση του κρασιού στον αέρα.

Η μετάγγιση νεαρών κρασιών είναι απλή. Σκοπός της είναι να αεριστεί το κρασί και να μαλακώσει «ξυπνώντας» παράλληλα το άρωμα του. Ανοίγουμε την φιάλη και χύνουμε το κρασί μέσα στην καράφα. Έπειτα χωρίς να κλείσετε με φελλό τη καράφα πρέπει να το αφήσετε να ξεκουραστεί μέσα στο δωμάτιο όπου θα σερβιριστεί τουλάχιστον μια ώρα, πριν το πιείτε.

Η μετάγγιση των παλαιωμένων κόκκινων κρασιών είναι μια πιο «γοητευτική» διαδικασία.

Ξεκινά αρκετά νωρίτερα, με την παραμονή της φιάλης σε όρθια θέση για 2-3 ώρες. Αυτό βοηθάει στο να «γλιστρήσει» το ίζημα (που συνήθως έχουν) κατά μήκος του τοιχώματος και να συσσωρευτεί στον πάτο. Ανοίγουμε  την φιάλη με προσοχή, προσέχοντας να μην θρυμματίσουμε τον φελλό. Χύνουμε  αργά και σταδιακά το κρασί μέσα στην καράφα. Φροντίζουμε να υπάρχει μια  πηγή φωτός (κερί ή ηλεκτρική λάμπα) την ώρα της μετάγγισης.

 

Ο λαιμός της φιάλης πρέπει να βρίσκεται μεταξύ της πηγής φωτός και του ματιού μας. Αυτό μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την εμφάνιση του ιζήματος και να σταματήσουμε τη διαδικασία. Αφήνουμε το κρασί να ηρεμήσει τουλάχιστον για μισή ώρα.

 

Μυστικά

  • Όσο πιο νεαρό και τανικό είναι ένα κόκκινο κρασί, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται στην καράφα.
  • Το διπλό αέρισμα βοηθάει τα «κλειστά» κρασιά να ανοίξουν πιο γρήγορα. Αφού αδειάσετε το περιεχόμενο της φιάλης στην καράφα, επιστρέψτε το πίσω στη φιάλη. Επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται.
  • Αφού έχετε μεταφέρει το περιεχόμενο στην καράφα, ανακινήστε την απαλά (όπως κάνετε στο ποτήρι) για να αναπνεύσει ακόμη περισσότερο.
  • Οι μηχανισμοί αερισμού έχουν γρηγορότερα αποτελέσματα αλλά δεν συστήνεται να χρησιμοποιούνται σε πολύ παλαιωμένα κρασιά (πάνω από 5ετίας).
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα ανοξείδωτο φίλτρο (σουρωτήρι) για το φιλτράρισμα του ιζήματος.
  • Τα περισσότερα κόκκινα κρασιά διατηρούνται σε καλή κατάσταση για περίπου 12 ώρες μετά τον αερισμό τους.

 

Ιωάννα Μαυροκεφάλου
Οινολόγος