ΑΡΘΡΑ Αποθήκευση και συντήρηση κρασιού

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΛΑΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΚΡΑΣΙΑ. ΑΝ ΤΟΥΣ ΦΕΡΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ, ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΝ.
Αποθήκευση και συντήρηση κρασιού

Η σωστή αποθήκευση είναι πολύ κρίσιμη για τη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού μας. Ο τρόπος και οι συνθήκες αποθήκευσης θα επηρεάσουν άμεσα την γεύση, το χρώμα και τον χαρακτήρα του κάθε μπουκαλιού που αγοράζουμε και αποφασίζουμε να παλαιώσουμε.

Ξεκινώντας βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τα κρασιά κατάλληλα για παλαίωση. Ο τύπος του κρασιού, οι ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται σε αυτό αλλά και οι προθέσεις του οινοπαραγωγού είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες σε αυτόν τον τομέα.

Πολλά κρασιά, κυρίως λευκά και ροζέ αλλά και κάποια κόκκινα, προορίζονται για να καταναλωθούν άμεσα ή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, ακόμη και αυτά που θα παραμείνουν στο σπίτι ακόμη και για λίγες μόνο εβδομάδες, μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο συντήρησής τους εκεί. Για πολλούς λάτρεις του κρασιού, το να έχουν το κατάλληλο είδος μονάδας αποθήκευσης είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικότεροι παράγοντες σωστής συντήρησης του κρασιού:

Θερμοκρασία αποθήκευσης

Εκτός από τη διατήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία, η σωστή αποθήκευση κρασιού προϋποθέτει πολύ μικρή διακύμανση από την ιδανική θερμοκρασία των 14ο C. Βασικό μας μέλημα είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης κρασιού να μην παρουσιάζει διακυμάνσεις μεγαλύτερες των 2 º - 3 º C και ότι ακόμη και οι διακυμάνσεις αυτές θα είναι σπάνιες. Με κάθε διακύμανση της θερμοκρασίας, εξωτερικός αέρας μπορεί να διεισδύσει μέσα στη φιάλη προκαλώντας ζημιά στο πολύτιμο περιεχόμενο. Επιπλέον επηρεάζεται η εσωτερική ζύμωση και εξέλιξη του κρασιού στη φιάλη με άσχημα αποτελέσματα για τη γεύση και τα αρώματά του.

Υγρασία

Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για την αποθήκευση κρασιού στο σπίτι είναι μεταξύ 60% - 70%. Η χαμηλή υγρασία μπορεί να κάνει τον φελλό να στεγνώσει και να ραγίσει επιτρέποντας στον αέρα να εισχωρήσει μέσα στο μπουκάλι και να οξειδώσει το περιεχόμενο. Η υψηλή υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ωίδιο ή να σαπίσει τον φελλό με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Αερισμός και περιβάλλοντας χώρος

Επειδή είναι δεδομένο ότι αέρας από το περιβάλλον αποθήκευσης θα εισχωρήσει στο μπουκάλι μέσα από το φελλό, φροντίστε να μην υπάρχουν έντονες οσμές στον χώρο  και σε κοντινή απόσταση το κρασί σας για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτές περιλαμβάνουν καθαριστικά, χρώματα ή χημικές ουσίες οποιουδήποτε είδους.

Επίπεδο φωτός

Τα περισσότερα μπουκάλια κρασιού παλαίωσης έχουν σκούρο χρώμα (πράσινο ή καφέ συνήθως) για να επιτρέψουν σε όσο το δυνατόν λιγότερο φως να έρθει σε επαφή με το κρασί. Το κρασί αγαπάει το σκοτάδι. Ποτέ μην αποθηκεύετε το κρασί σας σε άμεσο ηλιακό φως ή σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο. 

Αποθήκευση υπό κλίση

Τα μπουκάλια κρασιού πρέπει πάντα να αποθηκεύονται οριζόντια, σε γωνία 45 ° με το φελλό προς τα κάτω ή κάπου στο ενδιάμεσο. Αυτό θα κρατήσει το κρασί σε συνεχή επαφή με το φελλό εξασφαλίζοντας ότι αυτός θα παραμείνει υγρός χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να ξεραθεί και να επιτρέψει στον αέρα να εισέλθει. 

Ιδανικά, ένας συντηρητής κρασιού θα κρατήσει τα κρασιά σας ασφαλή μέχρι να αποφασίσετε να τα απολαύσετε. Εναλλακτικά προτιμήστε κάποιο σκοτεινό υπόγειο χωρίς πολλές μυρωδιές και αυξομειώσεις θερμοκρασίας.