ΑΡΘΡΑ Αντέχει παλαίωση το αγαπημένο σου κρασί;

ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΡΑΣΙ;

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ.
Αντέχει παλαίωση το αγαπημένο σου κρασί;

Εντάξει, βρήκες ένα κρασί που πραγματικά σου αρέσει πολύ. Αγόρασες αρκετά μπουκάλια γιατί ποιος ξέρει πότε θα το ξαναβρείς. Πόσο γρήγορα όμως πρέπει να το πιείς; Μπορείς να το κρατήσεις για καιρό ή πρέπει να μαζέψεις τους φίλους σου για να το απολαύσετε παρέα άμεσα;

Με αυτό το απλό τρικ μπορείς να προσδιορίσεις περίπου πόσο καιρό θα μείνει ζωντανή η μαγεία του αγαπημένου σου κρασιού.

Τι θα χρειαστείς;

Ένα μπουκάλι του εν λόγω κρασιού, ένα στυλό και ένα σημειωματάριο.

Βήμα 1

Άνοιξε το μπουκάλι. Πιες ένα ή περισσότερα ποτήρια από αυτό. Φρόντισε μόνο να μείνει περίπου μισή φιάλη κρασί. Έφτασε η ώρα να χρησιμοποιήσεις το σημειωματάριο και το στυλό. Κράτησε σημειώσεις. Τι χρώμα έχει; Πόσο έντονα και τι μυρίζει; Είναι έντονο στο στόμα; Έχει οξύτητα; Από τανίνες πως τα πάει (στα κόκκινα); Τι διακρίνεις στις γεύσεις του;

Γίνε όσο πιο αναλυτικός/ή μπορείς. Όταν τελειώσεις, κλείσε πάλι τη φιάλη (είπαμε να κρατήσεις τη μισή) με τον φελλό της και βάλε τη στο ψυγείο.

 

Βήμα 2

Δοκίμασε ξανά το κρασί τις επόμενες μέρες. Αν το κρασί σου είναι κόκκινο, φρόντισε να το βγάλεις από το ψυγείο και να το αφήσεις να φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το δοκιμάσεις. Κράτα και πάλι σημειώσεις και σύγκρινέ τις με αυτές της προηγούμενης ημέρας. Ξανακλείσε το κρασί και βάλε το πάλι στο ψυγείο.

 

Βήμα 3

Επανέλαβε μέχρι να αδειάσει το μπουκάλι.

 

Δεν ήταν και πολύ δύσκολο ε;

 

Συμπεράσματα

Αν το κρασί σου συνεχίζει να ανοίγει και να εξελίσσεται με ευχάριστες και απολαυστικές μυρωδιές στο πέρασμα των ημερών, τότε όλα δείχνουν ότι το κρασί σου θα παλιώσει όμορφα αν το διατηρήσεις σε κατάλληλες συνθήκες. Υπολόγισε περίπου 2-3 χρόνια για κάθε μέρα που το κρασί σου συνεχίζει να είναι απολαυστικό.

Αν πάλι το κρασί σου ανοίξει όμορφα την πρώτη μέρα αλλά χάσει τις γεύσεις του και τα χαρακτηριστικά του γρήγορα την επόμενη, τότε καλά θα κάνεις να το απολαύσεις σύντομα. Συνήθως αυτού του τύπου κρασιά δεν έχουν περισσότερα από 2-3 χρόνια διάρκεια ζωής. Καλό είναι να καταναλωθούν νωρίς.

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή φύλαξη του κρασιού. Ακολούθησε τους βασικούς κανόνες και άσε το να παλιώσει όπως και όσο του αξίζει.

Δώσε ραντεβού με το αγαπημένο σου κρασί σε μερικά χρόνια…