ΑΡΘΡΑ 7 tips επιβίωσης σε εκθέσεις κρασιού

7 TIPS ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ!
7 tips επιβίωσης σε εκθέσεις κρασιού

Με αφορμή τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού που γίνεται στη χώρα μας, το Οινόραμα, που διοργανώνεται στις 2-3 και 4 Μαρτίου στο Ζάππειο, αυτά είναι τα tips που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη στην έκθεση αλλά και θα βοηθήσουν στο να γίνει αυτή η εμπειρία όσο πιο εποικοδομητική γίνεται. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πολύ εύκολο να πάνε όλα στραβά σε μια έκθεση. 

  1. Σε καμία περίπτωση μην πας στην έκθεση με άδειο στομάχι. Φάε κάτι σχετικά ελαφρύ που θα σε κρατήσει, καθυστερώντας το σχεδόν αναπόφευκτο ζάλισμα όσο γίνεται. Πίνε συχνά νερό έτσι ώστε να μην αφυδατωθείς. Καλού κακού ρίξε μια ματιά στο διάγραμμα της έκθεσης για τα πιο βολικά wc και εξόδους.
  2. Αν στα πλάνα σου είναι να εξαντλήσεις κάθε κρασί της έκθεσης, καλύτερος φίλος σου στην επίσκεψη πρέπει να είναι το πτυελοδοχείο σε κάθε τραπέζι. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, φρόντισε να πλησιάζεις το πτυελοδοχείο για να αποφύγεις εσύ και οι γύρω σου εντυπωσιακούς κόκκινους λεκέδες στο αγαπημένο σου πουκάμισο (που σε συμβουλεύουμε να μην το φορέσεις στην έκθεση).
  3. Κράτα ένα σημειωματάριο ή το βιβλιαράκι της έκθεσης και "κάνε" ότι κρατάς σημειώσεις για κάθε κρασί που δοκιμάζεις. 1ον κάνεις τους παραγωγούς να χαρούν για το ενδιαφέρον σου και 2ον θα ρίξεις λίγο τον ρυθμό σου. Βέβαια, το να κρατήσεις πραγματικές σημειώσεις για αυτά που δοκιμάζεις θα σε κάνει καλύτερο wine taster, άσε που θα μπορείς να ανατρέξεις αργότερα όταν χρειαστείς κάποια πληροφορία σχετικά με αυτά που σου έκαναν εντύπωση. Καλό είναι να γράφεις πράγματα που όταν τα διαβάζεις θα έχουν κάποιο νόημα. Π.χ. απόφυγε ένα απλό "καλό", "κακό", "μμμμ", "μπλιάξ", "γιάμι".
  4. Αν θέλεις να το κάνεις σοβαρά, καλό είναι να έχεις ένα πλάνο σχετικά με το τι θέλεις να δοκιμάσεις π.χ. παραγωγός, ποικιλία, περιοχή, ενώ σε περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις  αρκετά κρασιά, καλό είναι να τα δοκιμάσεις ανά χρώμα. Συνήθως πρώτα δοκιμάζουμε τα λευκά και τα ροζέ και μετά τα κόκκινα. Δοκίμασε να πιείς ένα μοσχοφίλερο μετά από ένα ξινόμαυρο και ετοιμάσου να ξαφνιαστείς δυσάρεστα.
  5. Μη φορέσεις άρωμα ή φρόντισε ό,τι βάλεις να είναι διακριτικό. Καλά εσύ, μπορεί να μην πολυνοιάζεσαι για τα αρώματα του κρασιού που δοκιμάζεις. Ο διπλανός κύριος δεν φταίει σε τίποτα να μυρίζει μόνο το άρωμά σου.
  6. Αφού έχεις τελειώσει μπορείς να επιστρέψεις και να απολαύσεις κάποια από αυτά που σου άρεσαν. Αυτή είναι μια από τις ωραιότερες στιγμές της έκθεσης.
  7. Τέλος, πρέπει από πριν να φροντίσεις για το πώς θα φύγεις από την έκθεση. Καλό είναι να πάρεις ένα ταξί και απόφυγε να οδηγήσεις ακόμη και πατίνι. Μπορείς να έχεις μαζί σου ένα καρτελάκι με το ονοματεπώνυμό σου καθώς και τη διεύθυνση που μένεις σε περίπτωση που κάτι πάει τελείως στραβά.

 

Καλή διασκέδαση!

 

Βασίλης Γαλανόπουλος
Sommelier