ΑΡΘΡΑ Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα πορτοκαλί κρασιά

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙΑ

ΛΥΣΕ ΟΛΕΣ ΣΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΙ SOMMELIERS, ΜΕ ΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα πορτοκαλί κρασιά

Είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής στον χώρο του κρασιού! Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος ντόρος για τα πορτοκαλί κρασιά και όχι άδικα. Τι είναι όμως το πορτοκαλί κρασί; Τι γεύση έχει; Με τι πιάτα ταιριάζει; Διάβασε παρακάτω για να σου λυθούν όλες οι απορίες.

Η διαδικασία παραγωγής του πορτοκαλί κρασιού είναι πολύ παλιά, αλλά η αναβίωση αυτής της αρχαίας διαδικασίας έχει επιστρέψει τα τελευταία 20 χρόνια σε οινοποιεία σε όλο τον κόσμο. Όλα ξεκίνησαν πριν από 5.000 χρόνια, στον Καύκασο (σύγχρονη Γεωργία), όπου τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα υπόγεια αγγεία που ονομάζονταν Qvevri ("Kev-ree"), τα οποία οι οινοποιοί έκλειναν με πέτρες και τα σφράγιζαν με κερί μέλισσας. Παράλληλα, μεγάλη ιστορία στην πορτοκαλί οινοποίηση έχουν και στο Φρίουλι της Ιταλίας αλλά και στη Σλοβενία.

Το πορτοκαλί κρασί γίνεται από λευκές ποικιλίες σταφυλιών και παίρνει το ιδιαίτερο χρώμα του από την παραμονή του μούστου με τα φλούδια για μέρες (από 4 μέχρι και 1 χρόνο). Η ζύμωση μπορεί να γίνει σε βαρέλι, ανοξείδωτη ή τσιμεντένια δεξαμενή, αλλά και σε πήλινο δοχείο τύπου αμφορέα. Συνήθως η ζύμωση γίνεται με γηγενείς ζύμες και αποφεύγονται τα θειώδη ή άλλες παρεμβάσεις. Πρόκειται για κρασί ήπιας φυσικής οινοποίησης.

Όπως πιθανόν φαντάζεσαι, η μακροχρόνια παραμονή με τα στέμφυλα (φλούδια), εκτός από χρώμα δίνει και μια τανική υπόσταση στο κρασί που μερικές φορές τείνει να θυμίζει κόκκινο κρασί. Τα αρώματα που θα συναντήσεις σε ένα πορτοκαλί κρασί έχουν έντονο οξειδωτικό χαρακτήρα. Όταν λέμε οξειδωτικό χαρακτήρα εννοούμε αρώματα ξηρών καρπών, μήλου, πορτοκαλιού και κυδωνιού. Παράλληλα, μπορεί να συναντήσεις αρώματα ζύμης, φρυγανισμένου, προζυμένιου ψωμιού, λωτού, αποξηραμένου βερίκοκου, ροδάκινου, τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών και μελιού. Ανάλογα με το δοχείο που χρησιμοποιείται κατά τη ζύμωση και την παλαίωση, το πορτοκαλί κρασί αποκτά και διαφορετικό χαρακτήρα. Ο αμφορέας δίνει μια πιο γήινη διάσταση στο κρασί ενώ το βαρέλι χαρίζει έναν πικάντικο, μπαχαρένιο χαρακτήρα.

Τώρα όσον αφορά το συνδυασμό με το φαγητό οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και άκρως ενδιαφέροντες. Η εντυπωσιακή πολυπλοκότητα και ο έντονος χαρακτήρας των πορτοκαλί κρασιών μπορεί να σταθεί δίπλα σε «δύσκολα» υλικά και πλούσια πιάτα. Παραδείγματος χάριν, ένα πορτοκαλί κρασί θα μπορούσε να συνοδεύσει πιάτα με ινδικό κάρυ ή κορεάτικα πιάτα με κίμτσι (ένα τουρσί λαχανικών, όπως λάχανο, που έχει υποστεί ζύμωση και έχει όξινη και πικάντικη γεύση). Από την άλλη μεριά, η ελληνική κουζίνα μπορεί να δώσει πολλά ιδανικά ταίρια όπως μια μελιτζανοσαλάτα με καπνιστό χέλι ή μια κρέμα φάβας με ρέγγα και πίκλα κρεμμυδιού. Δύσκολα υλικά όπως τα σπαράγγια, οι αγγινάρες και το σκόρδο αποτελούν συμμάχους για τα πορτοκαλί κρασιά. Επίσης λιπαρά κρέατα όπως αρνάκι ή κατσικάκι μπορούν να απογειώσουν ένα πορτοκαλί κρασί που έχει και την οξύτητα, και τη δομή για να σταθεί δίπλα τους.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek