ΑΡΘΡΑ Άραγε το έδαφος επηρεάζει το κρασί που πίνουμε;

ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ;

ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΦΥΤΟ. ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.
Άραγε το έδαφος επηρεάζει το κρασί που πίνουμε;

Έχεις δει πως αν όχι στην ετικέτα, σίγουρα στα αναλυτικά στοιχεία ενός κρασιού αναγράφεται το είδος του εδάφους στο οποίο καλλιεργούνται τα αμπέλια που συμμετέχουν. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Το έδαφος της περιοχής καλλιέργειας είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα του καρπού του φυτού επακόλουθα. Πως το κάνει αυτό;

Καθορίζοντας την ποσότητα νερού που κατακρατεί και παρέχει στις ρίζες, τη θερμοκρασία αλλά και τα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που διαθέτει για την ανάπτυξη του φυτού.

Ας δούμε κάποιους βασικούς τύπους εδάφους και πως επηρεάζει ο κάθε ένας το κρασί.

 

Αμμώδες έδαφος

Τα αμμώδη εδάφη χαρακτηρίζονται από καλή αποστράγγιση και τη δυνατότητά τους να κατακρατούν τη θερμότητα. Σε θερμά κλίματα δίνουν μαλακά κρασιά με πιο ανοιχτό χρώμα, μαλακές τανίνες και χαμηλή οξύτητα. Σε ψυχρό κλίμα τα κρασιά που παράγονται είναι συνήθως πολύ αρωματικά.

Μεγάλο πλεονέκτημα του αμμώδους εδάφους είναι ότι λόγω της έλλειψης υγρασίας, δεν επιτρέπει στη φυλλοξήρα να προσβάλει τα φυτά, προστατεύοντας τα.

 

Αργιλώδες έδαφος

Τα αργιλώδη εδάφη έχουν την τάση να παραμένουν πιο δροσερά και να κατακρατούν περισσότερο νερό. Σε περίπτωση κακής αποστράγγισης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών στο αμπέλι λόγω της υπερβολικής υγρασίας. Μπορεί να ακούγεται κακό, αλλά από την άλλη όμως καθυστερεί την ωρίμανση του καρπού, δίνοντας τελικά κάποια από τα εντονότερα κρασιά παγκοσμίως, με υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες.

 

Ασβεστολιθικό έδαφος

Σκληρό και σχεδόν αδιαπέραστο, το Ασβεστολιθικό έδαφος δυσκολεύει την ανάπτυξη των ριζών. Επιτρέπει την ελαφριά κατακράτηση νερού ενώ παράλληλα έχει καλές αποστραγγιστικές ιδιότητες. Λόγω του υψηλού pH, τα κρασιά που προκύπτουν από αυτό το είδος εδάφους είναι συνήθως πολύ όξινα και έντονα.

 

Χουμώδες έδαφος

Αυτά τα εδάφη είναι πολύ γόνιμα, ίσως υπερβολικά γόνιμα για καλλιέργεια αμπέλου. Είναι πλούσια σε οργανικές ουσίες, αφράτα και εύκολα στην καλλιέργεια. Διατηρούν τη ζέστη τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι ενώ κατακρατούν αρκετό νερό. Λόγω της υπερβολικής γονιμότητας, τα αμπέλια τείνουν να δίνουν κρασιά που είναι πλαδαρά και άχρωμα.

 

Ηφαιστειακό έδαφος

Εδώ το έδαφος αποτελείται από βασάλτη (μαύρο πέτρωμα), στάχτη και θραύσματα βράχου. Η υψηλή σε ορυκτά σύνθεση του εδάφους αυτού, η καλή αποστράγγιση του νερού και η χαμηλή απόδοση των αμπελιών που φυτεύονται σε αυτό, δίνει κρασιά ιδιαίτερης γεύσης και με πολύ υψηλή συμπύκνωση του καρπού. Φανταζόμαστε δεν χρειάζεται να σου πούμε παράδειγμα.

 

Την επόμενη φορά που θα δοκιμάσεις ένα κρασί, αναζήτησε τον τύπο του εδάφους του αμπελώνα. Προσπάθησε να φανταστείς τον τύπο του κρασιού που περιμένεις να δοκιμάσεις. 

Βοηθάει...