ΑΡΘΡΑ Ρωξάνη Μάτσα: Η μητέρα της Μαλαγουζιάς

ΡΩΞΑΝΗ ΜΑΤΣΑ: Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΖΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΟΙΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΠΟΤΕ.
Ρωξάνη Μάτσα: Η μητέρα της Μαλαγουζιάς

Μιλώντας με τη Ρωξάνη Μάτσα εύκολα καταλήγει κανείς πως τα ωραία κρασιά γίνονται συνήθως από όμορφους ανθρώπους. Μπορείς να την ακούσεις για ώρες να σου λέει ιστορίες μιας άλλης Αθήνας, να μιλάει για την αγαπημένη της ρετσίνα, το κρασί και τα ταβερνάκια που της αρέσουν. Ποια όμως είναι η ιστορία της Ρωξάνης Μάτσα;

Όντας δισέγγονη του Αλέξανδρου Καμπά (κάνε τη σύνδεση, Κάβα Καμπά) ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη η πορεία της στο κρασί. Τα αδέρφια Καμπά είχαν αγοράσει 5.000 στρέμματα στην Κάντζα για να βάλουν αμπέλια, τα οποία αργότερα διαμοιράστηκαν στις οικογένειες τους. Με κληρονομιά το Κτήμα στην Κάντζα και την βαθιά ριζωμένη αγάπη για το κρασί, η Ρωξάνη το 1976 παίρνει την απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω της και να μείνει εκεί καλλιεργώντας τα αμπέλια της. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα και για εκείνη και για το κτήμα. Μια η καταβολή του φόρου κληρονομιάς μια η ΔΕΗ, έχασε 325 στρέμματα. Με ότι της είχε απομείνει και με περίσσια κότσια άρχισε να πουλάει μούστο στα οινοπωλεία της Αθήνας παλεύοντας για το Κτήμα.

Το 1980 μπήκε στο δρόμο της ο Κωνσταντίνος  Μπουτάρης. Αγοράζει όλη της την παραγωγή και εμφιαλώνει το κρασί της με το όνομα της! Η Ρωξάνη επιτέλους αφοσιώνεται στη μεγάλη της αγάπη, στο κρασί. Έτσι το 1982 κυκλοφορεί το Chateau Matsas και κατακτά την αγορά. Το Chateau Matsas είναι 100% Σαββατιανό και θέτει πολύ ψηλά τον πήχη για την τότε «κακοποιημένη» ελληνική ποικιλία της Αττικής. Αργότερα η Ρωξάνη κατακτά κάτι ακόμα, τη Μαλαγουζιά. Αφοσιώνεται στη διάσωση και την διάδοση της όσο λίγοι. Παίρνει εμβολιοκληματίδες από τον Θανάση Παρπαρούση και τη φυτεύει στην Αττική. Φαντάσου πως σε φυτώρια στην Ιταλία υπάρχουν ρίζες με ταμπέλα «Μαλαγουζιά Ρωξάνης Μάτσα». Παρατηρεί πως το κλίμα του Αττικού αμπελώνα είναι ιδανικό για τη Μαλαγουζιά και το 1994 εμφιαλώνει την πρώτη της πειραματική Μαλαγουζιά σε μόλις 294 φιάλες.

Σήμερα η Μαλαγουζιά Μάτσα θεωρείται από τις καλύτερες και κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερα βραβεία και διακρίσεις. Το 2001 η ένωση δημοσιογράφων οίνου αναγνωρίζει το έργο της και την τιμά απονέμοντας της τον τίτλο Οινική Προσωπικότητα. Η Ρωξάνη συνεχίζει ακούραστη τους πειραματισμούς ακόμα και σήμερα. Κάτω από την ομπρέλα της Μπουτάρης Οινοποιητική κάνει κρασιά χωρίς την προσθήκη θειωδών, σε πολύ περιορισμένη ποσότητα. Ένα από αυτά είναι το Syrah της το οποίο όπως θα θυμάσαι έκανε πάταγο αλλά και το αγαπημένο της Σαββατιανό. Στα σκαριά βρίσκεται και μια Μαλαγουζιά χωρίς θειώδη. Πως θα μπορούσε να λείπει άλλωστε;

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek