ΑΡΘΡΑ Wine Talks: Μάριος Νικολαϊδης

WINE TALKS: ΜΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΡΙΔΗΜΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΑΒΡΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ ΜΕ ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ! ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ!

Ο Μάριος Νικολαϊδης, μαζί με τον αδερφό του Σάκη, είναι η κινητήριος δύναμη του Ανατολικού Αμπελώνα. Το όραμα των αδερφών Νικολαϊδη για αναβίωση τοπικών ποικιλιών και οινοποίηση φυσικών κρασιών σε αμφορείς, που κάποτε θεωρούταν σκέτη τρέλα, μας έχει ξεπεράσει όλους. Αναβίωσαν με τρομερή επιτυχία το Μαυρούδι Θράκης και μέσα σε πολύ λίγα χρόνια κατάφεραν μεθοδικά και με σκληρή δουλειά να γίνουν παράδειγμα για τα μεγάλα κρασιά τους και σημείο αναφοράς για τα φυσικά κρασιά στην Ελλάδα.

 

Τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Θυμάμαι τον εαυτό μου πολύ μικρός να "παίζω" με κάτι άδεια μπουκάλια κρασιού και να τα γεμίζω με κρασί από νταμιτζάνες, να τα ταπώνω και έπειτα να τα βουτάω στο μελισσοκέρι που έπαιρνα από τον θείο μου. Επίσης, στην ίδια ηλικία ήθελα να βάλω αμπέλι σε ένα οικόπεδο "φιλέτο" μέσα στην πόλη της Ξάνθης του πάτερα μου, αλλά τότε δεν τα κατάφερα. 

 

Πότε κατάλαβες ότι η οινοποίηση είναι κάτι που θα μπορούσες να κάνεις ως κανονική δουλειά;

"Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον". Αν και ασχολήθηκα με άλλες δουλείες, η αμπελουργία και η οινοποίηση ποτέ δεν έφυγαν από το μυαλό μου. Μετά από είκοσι χρονιά, όταν αποφάσισα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, δεν θα μπορούσα να μην το κάνω ως κανονική δουλειά.

 

Αν ήταν να επιλέξεις μουσική για τα αμπέλια σου, τι θα έβαζες; 

Θα επέλεγα την πιο διονυσιακή μουσική στον κόσμο, τα Θρακιώτικα!

 

Ποιό ήταν το κρασί που δοκίμασες και είπες "Εδώ είμαστε! Αυτό θέλω να κάνω!";

Η ενασχόληση μου με την γαστρονομία μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω, να δοκιμάσω αλλά και να προσφέρω στους πελάτες μου πολλά και καλά κρασιά. Δεν είναι, λοιπόν, κάποιο συγκεκριμένο αλλά ένας συνδυασμός πολλών από αυτά που μου θύμισε το πάθος μου και με έκαναν να ασχοληθώ επαγγελματικά πια με την αμπελουργία και την οινοποίηση.

 

Αν μπούμε στο προσωπικό σου κελάρι, πόσα κρασιά θα βρούμε; (μη μετρήσεις τα δικά σου!)

Είναι αρκετά, πάνω διακόσιες ετικέτες και μερικές από αυτές σε πολλές φιάλες.

 

Ποιό είναι το πιο ακριβό κρασί που έχεις δοκιμάσει & ποιό το πιο οικονομικό που σε εξέπληξε; 

Το πιο ακριβό κρασί που έχω δοκιμάσει ήταν ένα Chateau D’ Yquem. Το τι είναι "οικονομικό" κρασί θέλει πολύ κουβέντα...

 

Ποιά είναι η ποικιλία που θα "πέθαινες" να έχεις αλλά δεν μπορείς; (είτε λόγω νομοθεσίας είτε λόγω terroir)

Δεν μπορώ να αποφασίσω. Είμαι σαν παιδί! Σίγουρα κάποια ελληνική!

 

Το οινικό ταξίδι που άλλαξε την κοσμοθεωρία σου & ένα ταξίδι που θα πήγαινες χωρίς εισητήριο επιστροφής...

Οινικά ταξίδια δεν έχω κάνει εκτός Ελλάδας, αλλά θα πήγαινα χωρίς επιστροφή στην Γεωργία, στο Φρίουλι, στη Σικελία και στην Τοσκάνη!

 

Αν μπορούσες να παγώσεις το χρόνο, να δουλέψεις για κάποιον παραγωγό και να γυρίσεις πίσω στο οινοποιείο σου καλύτερος, ποιόν θα διάλεγες;

Με κάποιον που, δυστυχώς, είναι αδύνατον να γίνει... Με τον Χαρίδημο Χατζηδάκη.

 

Ποικιλία Next Big Thing;

Μαυρούδι Θράκης και Λημνιό. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα!

 

Με ποιόν Έλληνα παραγωγό θα ήθελες να συνδημιουργήσεις ένα κρασί; 

Υπάρχουν αρκετοί, εξαιρετικοί και αξιόλογοι οινοποιοί ως μονάδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δυο μαζί θα κάναμε και θαύματα.

 

Ποιά είναι η εργασία-αγγαρεία στο οινοποιείο που δεν θες με τίποτα να κάνεις;

Η διαβροχή των στέμφυλων με το λάστιχο. Βαριέμαι αφάνταστα.

 

Μεγαλύτερη επιτυχία και μεγαλύτερη αποτυχία σου όσον αφορά το κρασί;

Στον Ανατολικό Αμπελώνα μετράμε δυο επιτυχίες. Την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας Μαυρούδι Θράκης και την πρώτη οινοποίηση σε παραδοσιακό αμφορέα εμφιαλώνοντας το πρώτο Natural Orange wine στην Ελλάδα. Η λέξη αποτυχία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας!

 

Αγαπημένο δικό σου κρασί και χρονιά; Έχεις ακόμα φιάλες από αυτό;

Fine Μαυρούδι 2013! Υπάρχουν μερικές φιάλες...

 

Ποιός είναι ο χειρότερος συνδυασμός κρασιού-φαγητού που έχεις κάνει, απλά επειδή ήσουν περίεργος;

Ψάχνοντας τι μπορώ να συνδυάσω με το Natural Orange δοκίμασα με ψάρια στην σχάρα. Μπορώ να σας πω πως είναι αρκετά κακός συνδυασμός γιατί του είναι πολύ λίγο.

 

Ποιό μέρος της Ελλάδας πιστεύεις έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον;

Η Θράκη και προπαντός τα Άβδηρα έχουν να δείξουν πολλά ακόμη. Εξαιρετικό terroir.

 

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δεις να αλλάζει στο χώρο του κρασιού τα επόμενα χρόνια; 

Περισσότερο ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί. Είναι άστοχο το ίδιο κρασί να μπαίνει στον ασκό και στο μπουκάλι.

 

Χαλαρώνεις Παρασκευή βράδυ μετά από μια σκληρή μέρα, τι επιλέγεις να πιεις;

 

Κάτι πολύπλοκο... Tο Natural Orange!

 

Θες να δεις πως ο χαρακτήρας ενός παραγωγού φαίνεται στα κρασιά του;
Δες τη συλλογή με τα κρασιά του Ανατολικού Αμπελώνα εδώ!

Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο