ΑΡΘΡΑ Coronavirus VS Κρασί

CORONAVIRUS VS ΚΡΑΣΙ

TO ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ!
Coronavirus VS Κρασί

Παιδιά τα πράγματα είναι σοβαρά. Κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό και πίνουμε σπίτι. Τραβηγμένο λίγο, το παραδέχομαι, αλλά νομίζω πως αυτές τις ώρες πρέπει όλοι να επιστρατεύσουμε το χιούμορ, την καλή μας διάθεση και τη δημιουργικότητά μας, κάνοντας όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξες σκέψεις, ούτως ώστε να γίνει τόσο η δική μας παραμονή στο σπίτι όσο και αυτών που συμβιώνουμε, λίγο πιο ανάλαφρη και ευχάριστη. Είναι λάθος να βλέπουμε αυτές τις μέρες σαν χαμένες. Είμαι σίγουρος πως έχουν σε όλους μας να διδάξουν πολλά.

Προτάσεις και ιδέες για πράγματα με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε στο σπίτι υπάρχουν και κυκλοφορούν πολλές. Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω εδώ είναι να δώσω μερικά tips για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σπίτι και έχουν κοινό γνώμονα την αγάπη μας για το κρασί.

Διαχείριση της κάβας σου.

Αυτό φυσικά ισχύει για αυτούς που έχουν ήδη μια κάβα και δεν είναι σαν εμένα που δεν έχω αφήσει τίποτα. Εσύ λοιπόν που έχεις μπορείς να οργανώσεις την κάβα σου κάνοντας ένα ωραίο excel στον υπολογιστή με τα κρασιά που έχεις ανά χρώμα, όνομα, χρονολογία, παραγωγό και προέλευση. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι να δώσεις ένα προσδόκιμο για κάθε κρασί με βάση το πότε πιστεύεις ότι θα είναι στο peak του να δοκιμαστεί. Με μια προσέγγιση πάντα μιας και με το κρασί δεν μπορείς να είσαι ποτέ 100% σίγουρος. Πολύ ευχαρίστως να σε βοηθήσουμε και εμείς σε αυτό σε περίπτωση που δυσκολευτείς. Για εμάς που δεν έχουμε κάβα, μήπως ήρθε ο καιρός να οργανώσουμε μία;

Εξασκήσου στη γευσιγνωσία.

Αυτό που μπορείς να κάνεις μιας και φυσικά δε γίνεται όλη την ώρα να ανοίγεις και να δοκιμάζεις κρασιά, είναι να μυρίσεις διάφορα τρόφιμα ή αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι, αρώματα των οποίων συναντάμε στο κρασί. Πως μυρίζει το λεμόνι, το πορτοκάλι, το πιπέρι, η κανέλα, το κύμινο, το φασκόμηλο, τα διάφορα λουλούδια, αλλά και το λάστιχο, το μολύβι και ο καπνός; Με το να εξοικειωθείς με τις μυρωδιές αυτές θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να τις αναγνωρίσεις στο κρασί. Ακούγετε αστείο αλλά πίστεψε με βοηθάει πολύ.

Πειραματίσου με το wine pairing.

Δοκίμασε ένα κρασί με διάφορες τροφές. Πως ταιριάζει ένα Syrah με ένα τυρί, με ένα αλλαντικό, πως ταιριάζει ένα Sauvignon Blanc με μια σαλάτα ή ένα ψάρι, πως μια Σαντορίνη με ένα γλυκό; Πίστεψε με το τελευταίο δεν ταιριάζει καθόλου. Δεν έχει σημασία. Δοκιμάζοντας θα ανακαλύψεις πολύ ωραίους και άλλους όχι ωραίους συνδυασμούς και σιγά σιγά θα σου γίνει πιο ξεκάθαρο το τι ταιριάζει με τι ούτως ώστε να μπορείς να κάνεις πολύ πετυχημένους συνδυασμούς. Μαγείρεψε ένα ωραίο δείπνο για εσένα ή και κάποιον άλλο (που ζει στο ίδιο σπίτι φυσικά) και συνόδευσε το με ένα ωραίο κρασί που πιστεύεις ότι ταιριάζει.

 

Διάβασε βιβλία για το κρασί.

Πιθανόν μέχρι να τελειώσεις το The World Atlas of Wine της Jancis Robinson και του Hugh Johnson να έχουμε βγει και από την καραντίνα. Μακάρι.

 

Δες ταινίες, ντοκιμαντέρ με θέμα το κρασί.

Δες ή ξαναδές το Sideways 

Το ντοκιμαντέρ SOMM  

και το SOMM: INTO THE BOTTLE 

Το RED OBSESSION   

 

Ψάξε τον παγκόσμιο οινικό χάρτη και αποφάσισε ένα ωραίο ταξίδι που θα ήθελες να κάνεις με αφορμή το κρασί και τη γαστρονομία του κάθε μέρους.

Cabernet Franc και Chenin Blanc στο Λίγηρα με τα υπέροχα κάστρα. Aranchini, βουτιές και Etna Rosso στη Σικελία. Pinotage και σαφάρι στην Constantia της N.Αφρικής. Ξέρω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ακόμα και για σκέψεις για ταξίδια αλλά πραγματικά να έχεις στο μυαλό σου ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας και τότε θα είναι καιρός να κάνουμε όλα όσα τόσο καιρό αναβάλαμε, θεωρώντας ως δεδομένη την υγεία μας αλλά και τον χρόνο που μας δίνεται. Στο κάτω κάτω τα όνειρα δεν κοστίζουν τίποτα.

Περιμένουμε τις δικές σου προτάσεις με ιδέες για οινική απασχόληση στο σπίτι, σε facebook και instagram.

Μέχρι τότε Stay safe and drink wine.

 

Βασίλης Γαλανόπουλος

Sommelier