ΑΡΘΡΑ Wine Talks: Ernst Loosen

WINE TALKS: ERNST LOOSEN

Ο ERNST LOOSEN, ΜΙΚΡΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ RIESLING ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ PINOT NOIR ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΦΡΙΚΤΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΥΡΑ! ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ!
Wine Talks: Ernst Loosen

Ο Ernst Loosen είναι ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς παραγωγούς και ο άνθρωπος πίσω από τα εμβληματικά οινοποιεία Dr. Loosen και Villa Wolf. Το 2005 βραβεύτηκε ως “Man of the Year” από το Decanter και όνομά του είναι συνώνυμο με το Riesling, μιας και είναι ο άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης που μετρά πάνω από 200 χρόνια ενασχόλησης με το κρασί. Παρ’ όλα αυτά όμως παραμένει ένας φοβερός τύπος που έχει να πει πολλά!

 

Τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Αρχαιολόγος!

 

Αν ήταν να επιλέξεις μουσική για τα αμπέλια σου, τι θα έβαζες; 

Νομίζω ότι σε όποιον και αν κάνετε αυτή την ερώτηση θα σας πει την αγαπημένη του μουσική και στη γενιά μου, αυτή ήταν η Southern Rock!  

 

Ποιό ήταν το κρασί που δοκίμασες και είπες "Εδώ είμαστε! Αυτό θέλω να κάνω!";

Στο ξεκίνημά μου είχα δοκιμάσει το Chambertin 1969 του Armand Rousseau, το οποίο είναι μέχρι σήμερα, το πιο αξέχαστο κρασί για μένα.

 

Αν μπούμε στο προσωπικό σου κελάρι, πόσα κρασιά θα βρούμε; (μη μετρήσεις τα δικά σου!)

Έχω μια ωραία συλλογή από Ιταλικά, Ισπανικά, Αμερικανικά και Γαλλικά κρασιά, που όλα μαζί πρέπει να είναι μερικές χιλιάδες μπουκάλια!

 

Ποιό είναι το πιο ακριβό κρασί που έχεις δοκιμάσει & ποιό το πιο οικονομικό που σε εξέπληξε; 

Το La Tâche 1971 του Domaine Romanée-Conti είναι το πιο ακριβό κρασί που έχω δοκιμάσει ποτέ και για μένα, το πιο εκπληκτικό και ταυτόχρονα οικονομικό κρασί είναι το ξηρό Riesling μας, το Dr. L Riesling Dry.

 

Ποιά είναι η ποικιλία που θα "πέθαινες" να έχεις αλλά δεν μπορείς; (είτε λόγω νομοθεσίας είτε λόγω terroir)

Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Muskateller (μικρόρωγο Μοσχάτο) σε ξηρό στυλ, αλλά πιθανώς είναι δύσκολο να το καλλιεργήσω εδώ στο Mosel.

dr. loosen

Το οινικό ταξίδι που άλλαξε την κοσμοθεωρία σου & ένα ταξίδι που θα πήγαινες χωρίς εισητήριο επιστροφής...

Έχω επισκεφτεί τόσες πολλές περιοχές στη ζωή μου, γνώρισα όλους τους μεγάλους οινοπαραγωγούς αυτών των περιοχών και σίγουρα αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, αγαπώ την περιοχή μου και δεν θα ήθελα να φύγω.

 

Αν μπορούσες να παγώσεις το χρόνο, να δουλέψεις για κάποιον παραγωγό και να γυρίσεις πίσω στο οινοποιείο σου καλύτερος, ποιόν θα διάλεγες;

Γνώρισα τόσους μεγάλους οινοπαραγωγούς στον κόσμο και με κάθε επίσκεψη, με κάθε ταξίδι μάθαινα όλο και περισσότερα. Έφερα πίσω μερικές νέες ιδέες και προσπάθησα να ενσωματώσω τη μία ή την άλλη στην οινοποίηση μας.

 

Ποικιλία Next Big Thing;

Δύσκολο να πω, αλλά προσωπικά λατρεύω το Chenin Blanc!

 

Με ποιόν παραγωγό θα ήθελες να συνδημιουργήσεις ένα κρασί; 

Έχω ήδη δημιουργήσει ένα Riesling με το Chateau St. Michelle, το οποίο ονομάζεται «Eroica», δυο άλλα με τον Jim Barry που ονομάζονται «Wolta Wolta» και «Walhalla» και τώρα κάνω ένα κρασί μαζί με τον Telmo Rodriguez, που θα είναι από το Grand Cru αμπελοτόπι Graacher Himmelreich.

 

Έχεις δοκιμάσει Ελληνικά κρασιά; Εάν ναι, ποιό σου άρεσε και θυμάσαι ακόμη και αν όχι, υπάρχει ελληνική περιοχή ή Έλληνας παραγωγός που έχεις ακούσει και θες να δοκιμάσεις;

Λατρεύω το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη και το πιο αξιομνημόνευτο κρασί μου που είχα από την Ελλάδα, ήταν ένα κόκκινο κρασί από το Κτήμα Οικονόμου, μια Σητεία 1999 - ήταν υπέροχο!

 

Ποιά είναι η εργασία-αγγαρεία στο οινοποιείο που δεν θες με τίποτα να κάνεις;

Λογιστικά…

dr. loosen vineyards

Μεγαλύτερη επιτυχία και μεγαλύτερη αποτυχία σου όσον αφορά το κρασί;

Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι το Riesling κέρδισε τα τελευταία 35 χρόνια και πάλι τον σεβασμό που του αξίζει. Το Riesling είχε μια κακή εικόνα στη δεκαετία του '80 και τώρα αναγνωρίζεται ξανά ως μία από τις πιο ευγενείς ποικιλίες στον κόσμο! Αλλά μπορεί να χρειαστούν άλλα 30 χρόνια, πριν επιστρέψουμε στην εικόνα που είχε, στα τέλη του περασμένου αιώνα.

 

Αγαπημένο δικό σου κρασί και χρονιά; Έχεις ακόμα φιάλες από αυτό;

Για να είμαι ειλικρινής, έχω πολλά αγαπημένα κρασιά, από πολλούς διαφορετικούς αμπελώνες, γιατί συχνά υπάρχει ένα εκπληκτικό παράδειγμα από κάθε χρονιά, ακόμη και από τις κακές. Λατρεύω την πολυμορφία του κρασιού και δεν θέλω να περιοριστώ σε ένα μόνο.

 

Ποιός είναι ο χειρότερος συνδυασμός κρασιού-φαγητού που έχεις κάνει, απλά επειδή ήσουν περίεργος;

Ο χειρότερος συνδυασμός φαγητού και κρασιού για μένα είναι: φαγητό που μισώ, σε συνδυασμό με το κρασί που μισώ. Αντίστοιχα, το καλύτερο ταίριασμα είναι, το φαγητό που αγαπώ με το κρασί που αγαπώ. Δεν έχει σημασία αν ο Sommelier πιστεύει ότι λειτουργεί ή όχι!

 

Ποιά περιοχή πιστεύεις έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον;

Είναι η περιοχή μου, ο ποταμός Mosel, αλλά όχι μόνο για το Riesling. Και τo Pinot Noir από τη Γερμανία θα τραβήξει πολύ την προσοχή στο μέλλον.

 

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δεις να αλλάζει στο χώρο του κρασιού τα επόμενα χρόνια; 

Όπως και όλα τα άλλα, το κρασί υπόκειται στις τάσεις της μόδας. Όπως βλέπουμε τώρα, υπάρχει μια τάση για φυσικά κρασιά, πορτοκαλί κρασιά, κλπ., που είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αλλά για μένα προσωπικά αυτά τα κρασιά είναι δύσκολα. Εμείς επιστρέφουμε στη λογική της οινοποίησης του προπάππου μου, στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου οι άνθρωποι έδιναν στα κρασιά πολύ περισσότερο χρόνο στο βαρέλι ώστε να εξελιχθούν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν καμία τεχνολογία. Αυτό είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη και μπορεί να παράγει υπέροχα κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν υπέροχα.

 

Χαλαρώνεις Παρασκευή βράδυ μετά από μια σκληρή μέρα, τι επιλέγεις να πιεις;

Μια ωραία κρύα μπύρα!

 

 

Θες να δεις πως ο χαρακτήρας ενός παραγωγού φαίνεται στα κρασιά του;
Δες τη συλλογή με τα κρασιά του Ernst Loosen: Dr. Loosen και Villa Wolf!