ΑΡΘΡΑ Μεταλλικότητα...Τι εννοεί ο «ποιητής»;

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΤΗΤΑ...ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο «ΠΟΙΗΤΗΣ»;

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ!

 

Είναι δεδομένο πως έχεις ακούσει τον όρο «μεταλλικότητα» αρκετές φορές, ίσως να τον έχεις χρησιμοποιήσει κιόλας περιγράφοντας μία Σαντορίνη ή ενα γερμανικό Riesling.

Τί είναι όμως; Τι ακριβώς περιγράφει; Ποια η σημασία της; Υπάρχει ή όχι; Αν ναι, από που προέρχεται;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την αμφιλεγόμενη έννοια και πυροδοτούν συζητήσεις ή γίνονται αφορμή για επιστημονικές έρευνες.

Παρόλα αυτά, ένα είναι σίγουρο. Ότι τη χρησιμοποιούμε σαν εργαλείο στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε μια αίσθηση.

Σε πρώτη φάση να ξεκαθαρίσουμε πως η μεταλλικότητα είναι στοιχείο μόνο των λευκών κρασιών και αυτό συμβαίνει διότι η αίσθηση δεν καλύπτεται από τις ταννίνες και το αλκοόλ που συνήθως είναι υψηλότερο στα κόκκινα.

Κυρίως ανιχνεύεται σε κρασιά δεξαμενής στα οποία κατά τη διαδικασία οινοποίησης, ο χαρακτήρας της ποικιλίας αντανακλά καθαρά τα στοιχεία του εδάφους και του terroir. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει συνδεθεί με ηφαιστιογενή εδάφη (π.χ Σαντορίνη, Έτνα) ή ασβεστολιθικά (π.χ Βουργουνδία).

Ας πάμε τώρα στην οργανοληπτική προσέγγιση της. Θεωρούμε την έννοια της μεταλλικότητας, ως μιά επιπλέον αρωματική ή/και γευστική διάσταση που περιγράφει εκείνα τα στοιχεία του κρασιού τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στη παλέτα των φρούτων, των ανθικών χαρακτιριστικών, των μπαχαριών ή της επίδρασης του βαρελιού. Γενικότερα, έχει ταυτιστεί με την αίσθηση μιας «αλμυρής» ή ελαφρώς στυφής υπόστασης και ειδικότερα με αυτή της βρεγμένης πέτρας ή της τσακμακόπετρας σε συνδυασμό με τονισμένη οξύτητα.

Το βασικό βέβαια είναι η αίσθηση αυτή της μεταλλικότητας, είτε υπάρχει είτε όχι, είναι να βρίσκεται σε αρμονία με όλα τα άλλα στοιχεία του κρασιού. Τότε το κάνει πραγματικά ξεχωριστό!

 

Γιάννης Ζερδές
Sommelier
Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο