ΑΡΘΡΑ Προσοχή, αυτό το άρθρο περιέχει θειώδη

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΘΕΙΩΔΗ

ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΜΥΘΟΙ (Η ΟΧΙ)
Προσοχή, αυτό το άρθρο περιέχει θειώδη

Είναι άραγε τόσο κακό όσο ακούγεται;

Μήπως τελικά είναι ένα ενδιαφέρον story telling;

Άραγε έχει αποδειχθεί κάτι εναντίον του μετά από τόσες έρευνες;

Μήπως καταναλώνουμε πολύ περισσότερο θειώδες με το φαγητό μας παρά μόνο με το κρασί;

 

5 Sulphites Myth Busters

 

#1. Είμαι αλλεργικός στο θειώδες. Βοήθεια!!

Γνωρίζεις ότι «περιέχεις» κι εσύ μπόλικο θειώδες; Βέβαια! Κατά την καύση άνθρακα, την παραγωγή λιπάσματος ή τον καθαρισμό της βενζίνης στην ατμόσφαιρα εκλύεται και διοξείδιο του θείου. Όταν το απορροφήσουμε από τον αέρα που εισπνέουμε, το σώμα μας θα παράξει θειώδες άλας σε ποσότητα 1 mg τουλάχιστον. Αν το συγκρίνουμε με τα 10mg που περιέχει ένα ποτήρι κρασί κατά μέσο όρο, καταλαβαίνεις πως αν όντως ήσουν αλλεργικός στο κρασί θα αντιμετώπιζες ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα! Δε λέω, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στο θειώδες, αλλά γι’ αυτό διάβασε το μύθο #2!

 

#2.Τα ποσοστά θειώδους που περιέχονται στο κρασί είναι πολύ υψηλά.

Παντού, σε όλο τον κόσμο, τα οινοποιεία προσθέτουν θειώδες στο κρασί. Αποτελεί μέρος της διαδικασίας της οινοποίησης. Η προσθήκη γίνεται με μέτρο και κυριότερος λόγος είναι η διατήρηση της ποιότητας του κρασιού. Προσθήκη θειώδους γίνεται και σε πολλά φαγητά για τον ίδιο λόγο – από τα λαχανικά που τρώμε στη σαλάτα μας μέχρι και τα αποξηραμένα φρούτα, περιέχουν θειώδες. Για να καταλάβεις, το θειώδες που περιέχει ένα ποτήρι κρασί είναι περίπου 10mg ενώ το θειώδες σε μια συσκευασία με αποξηραμένα φρούτα φτάνει τα 112 mg –δεκαπλάσια περίπου ποσότητα από αυτή του κρασιού.

 

 #3. Το θειώδες προκαλεί πονοκέφαλο.

Αυτό κι αν είναι μύθος!  Έχουν γίνει διάφορες έρευνες για το αν οι πονοκέφαλοι οφείλονται στο θειώδες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και σε έρευνα που έχει γίνει σε ανθρώπους με υψηλή ευαισθησία, ανεπιθύμητες αντιδράσεις είχαμε μόνο όταν κατανάλωσαν κρασί το οποίο περιείχε θειώδες σε τετραπλάσια ποσότητα σε ένα ποτήρι.

Τελευταία, έρευνες δείχνουν πως πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί κι από το είδος της ζύμης που έχει χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση.

 

#4. Το λευκό κρασί περιέχει λιγότερα θειώδη.

Ίσως να έχεις ακούσει να λένε «δεν πίνω κόκκινο γιατί περιέχει περισσότερα θειώδη απ’ ότι το λευκό!». Στην πραγματικότητα, τα λευκά περιέχουν σχετικά περισσότερο θειώδες απ’ ότι τα κόκκινα. Άλλωστε τα ερυθρά έχουν δυνατότητα παλαίωσης για αρκετά χρόνια, κάποιες φορές ακόμη και χωρίς προσθήκη θειώδους, εν αντιθέσει με τα λευκά από τα οποία τα περισσότερα πρέπει να τα απολαμβάνουμε τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

  

#5. Στην Αμερική οι παραγωγοί χρησιμοποιούν περισσότερο θειώδες στα κρασιά απ’ ότι στην Ευρώπη!

Παρόλο λοιπόν που  οι πρακτικές οινοποίησης μπορεί να αλλάζουν από χώρα σε χώρα αλλά και περιοχή προέλευσης ανά χώρα, η ποσότητα προσθήκης θειώδους τείνει να παραμένει ίδια ανάμεσα σε Παλιό & Νέο Κόσμο μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, τα επίπεδα θειώδους που έχουν βρεθεί σε κρασιά Ευρώπη και Αμερική είναι ίδια.

 

Η μεγαλύτερη αιτία για αρνητικές καταστάσεις και πονοκεφάλους είναι το αλκοόλ! Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με επιβλαβείς καταστάσεις για τον ίδιο τον χρήστη, το άμεσο περιβάλλον του και το κοινωνικό σύνολο. 

 

 

*Τα παραπάνω δεν έχουν σκοπό να θέσουν σε κίνδυνο άτομα τα οποία έχουν αλλεργία σε κάποια είδη φαγητού αλλά και υψηλή ευαισθησία στο θειώδες. Μεγάλη προσοχή παρακαλώ εσείς με αυτές τις ευαισθησίες! Θέλω μόνο να φέρω χαρά στα πρόσωπα αυτών που τόσο καιρό έχουν απομακρυνθεί απ’ το κρασί από φόβο λόγω κάποιας αρνητικής συνέπειας!

 

Δωροθέα Στούμπου
Οινολόγος