ΑΡΘΡΑ Οδηγός Οινικού Τουρισμού: Σαντορίνη

ΟΔΗΓΟΣ ΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

ΤΟ ΒΑΡΥ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ! ΑΝ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΕΦΘΕΙΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ!

Κάθε σοβαρός οινόφιλος πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να επισκεφθεί τη Σαντορίνη. Καλά τα ηλιοβασιλέματα, καλές οι παραλίες, αλλά τα κρασιά της είναι μια κατηγορία από μόνα τους.

 

Μέρος 3ο: Σαντορίνη

Ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός και όχι τυχαία... Ό,τι έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί για το νησί αυτό, είναι πραγματικά λίγο. Προικισμένο όσο λίγα στο κόσμο, συνδυάζει φυσική άγρια ομορφιά, πολυτέλεια, έντονη ζωή, παραλίες με χρώματα από άλλο πλανήτη, αρχαιολογική σημασία, υψηλή γαστρονομία και φυσικά παράδοση στο κρασί και τον οινοτουρισμό. Μόνο σύμπτωση δεν είναι το γεγονός πως το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινοτουρισμό θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, 14 έως 16 Οκτωβρίου 2016.

Το μόνο αρνητικό είναι πως όσο και να μείνει κανείς, δεν είναι αρκετό...

 

ΠΟΠ Σαντορίνη

Από τις πρώτες ζώνες που θεσπίστηκαν στην Ελλάδα και από τις λίγες στο κόσμο με αυτόριζους αμπελώνες, λόγω της ηφαιστειακής σύστασης του εδάφους που δεν επιτρέπει στη φυλλοξήρα να ευδοκιμήσει. Ελάχιστες βροχοπτώσεις, άγονο έδαφος, δυνατοί άνεμοι και ζέστη με υψηλή ηλιοφάνεια χαρακτιρίζουν το κλίμα, παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στο να διαμορφώνονται τα αμπέλια σε σχήμα κουλούρας, ώστε τα σταφύλια να προστατεύονται από τον ήλιο και τους ανέμους. Γηγενείς ποικιλίες, με σημαντικότερη το ασύρτικο και λευκά ξηρά κρασιά παγκοσμίου κλάσης.

Για να αποκτήσει το κρασί το όνομα Σαντορίνη, θα πρέπει στη σύνθεσή του να έχει τουλάχιστον 75% Ασύρτικο και το υπόλοιπο ποσοστό αηδάνι, αθήρι. Η ονομασία «Νυχτέρι» στην ετικέτα, αφορά ξηρούς οίνους και προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια, οίνους υψηλόβαθμους σε αλκοόλ (τουλάχιστον 13.5% Vol) και υποχρεωτική ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 3 μήνες. Η ονομασία «Vinsanto» αφορά επιδόρπιους οίνους και προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια, που έχουν αφεθεί στον ήλιο για να αφυδατωθούν και υποχρεωτική παλαίωση σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον για 24 μήνες ενώ αν πρόκειται για περισσότερα πρέπει να παραμείνει 4 χρόνια ή πολλαπλάσια του 4.

 

Επισκέψιμα Οινοποιεία

  • Αμπελώνας Γαβαλά, Μεγαλοχώρι
  • Οινοποιείο Μπουτάρη, Μεγαλοχώρι
  • Οινοποιείο Βενετσάνου, Μεγαλοχώρι
  • Κάναβα Αρβανίτη Αντώνη, Μεγαλοχώρι
  • ΓΑΙΑ Οινοποιητική, Βραχειές
  • SantoWines, Πύργος
  • Οινοποιείο Χατζηδάκη, Πύργος
  • Κάναβα Χρυσού & Τσέλεπου, Πύργος
  • Κάναβα Ρούσσος, Επισκοπή
  • Κτήμα Αργυρού, Επισκοπή
  • Κτήμα Σιγάλα, Οία
  • Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, Βόθωνας
  • Kasteli Wines, Βόθωνας
  • Κάναβα Νομικού, Κοντοχώρι
  • Οινοποιείο ΣΑΝ...ΤΩΡΙΝΗ (Καραμολέγκος), Έξω Γωνιά
  • Vassaltis Vineyards, Βουρβούλος

 

  

Τι να δοκιμάσετε:

Το Ασύρτικο σε όλες του τις εκδοχές, φρέσκες και παλαιωμένες καθώς κάθε αμπελοτόπι αντανακλά τη μοναδικότητά του αλλά και κάθε οινοποίηση είναι ξεχωριστή. Τις εξαιρετικές ποικιλίες του νησιού Αθήρι, Αϊδάνι, Μαυροτράγανο αλλά και τις λιγότερο γνωστές Μανδηλαριά, Βουδόματο, Κατσανό.

 

Με τι να τα συνοδεύσετε:

Με τα γνήσια τοπικά προϊόντα, φάβα, κάπαρη, κριθάρι, ντοματίνια τις συνταγές που τα έχουν σαν βάση αλλά και τοματοκεφτέδες, σφουγγάτο, γεμιστά ( είτε με ανθούς κολοκύθιών είτε με ντοματίνια). Πιο συγκεκριμένα, για μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα εστιατόρια Σελήνη και Μεταξύ Μας

 

Τι άλλο να επισκευθείτε:

  • Το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τα ζεστά νερά & τη Θηρασσιά, σε μια μονοήμερη εξόρμηση.
  • Τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και την Οία, για περιπάτους στα γραφικά σοκάκια και στάση για την επιβλητική θέα και το ηλιοβασίλεμα.
  • Το Ακρωτήρι και την προιστορική πόλη 
  • Την Αρχαία Θήρα
  • Το μουσείο Προϊστορικής Θήρας
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζει μια συλλογή από γλυπτά, αγγεία και άλλα αντικείμενα από την Αρχαϊκή περίοδο έως τη Ρωμαϊκή.
  • Το Μέγαρο Γκύζη, το οποίο περιέχει χάρτες, παλιές και νέες φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής.
  • Την Κόκκινη παραλία που σίγουρα είναι από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες και ιδιαίτερες του Αιγαίου.

 

 

 

Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο