ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά των γιορτών!

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ!

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ FOOD PAIRING ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ!
Τα κρασιά των γιορτών!

Νομίζατε πως θα σας αφήσουμε χωρίς «οινικές» συμβουλές για τα εορταστικά σας τραπεζώματα; Φυσικά και όχι! Η άγρυπνη ομάδα του botilia.gr, μετά από πολλές δοκιμές, βρήκε και σας προτείνει κρασιά δυναμίτη για τις γιορτές, και εγώ είμαι εδώ για να σας προτείνω με τι να τα συνδυάσετε.

Ξεκινάμε λοιπόν με τα ορεκτικά: σούπες, gratins, πίτες και τάρτες. Μια κλασσική σούπα για τις γιορτές είναι η σούπα κίτρινης κολοκύθας, συνήθως καρυκευμένη με πικάντικα μπαχαρικά, όπως κύμινο. Συνδυάστε την με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο, και συγκεκριμένα το Κτήμα Καμάρα Ροζέ, που έχει γλύκα αλλά και μπαχαρένιο χαρακτήρα και θα ενθουσιαστείτε. Τώρα αν προτιμάτε σούπα κάστανο  ποντάρετε σε ένα βουτυρένιο και ελαφρά βαρελάτο chardonnay, που θα συμπληρώσει μοναδικά το πλούσιο και γήινο σύνολο. Με το ίδιο κρασί μπορείτε να προχωρήσετε και στο gratin πατάτας, που θα έχει κρέμες γάλακτος, βούτυρο και άλλα τέτοια… ελαφριά! Αν εναλλακτικά επιλέξετε gratin γλυκοπατάτας τότε ένα ήπια βαρελάτο Viogner όπως ο Νέος Άνεμος, θα δέσει υπέροχα με το σύνολο καθώς θα έχει την λιπαρότητα και τον όγκο που απαιτείται, αλλά και τα γλυκά φρούτα που κολακεύουν τη γλύκα της γλυκοπατάτας.

Στις τάρτες υπάρχουν 2 άκρως εορταστικές επιλογές, αλλά παράλληλα και κλασσικές. Η πρώτη είναι η τάρτα μανιταριών (άγρια αν έχετε προνοήσει)  και εδώ περνάμε στα κόκκινα με ένα φίνο Pinot Noir από Βουργουνδία ή από Παταγονία (δεν το λέω τυχαία, δοκίμασα πρόσφατα κ ήταν εξαιρετικά). Η δεύτερη επιλογή είναι μια τάρτα με πράσο και Roquefort, που έχει γλυκοπικάντικο χαρακτήρα οπότε εγώ θα πόνταρα σε ένα ωραίο μοσχοφίλερο με 2-3 χρόνια στην πλάτη του ή λίγο βαρέλι που θα ταιριάξει μια χαρά. Στην πίτα για μένα, αυτές τις μέρες, η επιλογή είναι αυστηρά ΜΙΑ : Πίτα Καισαρείας ή αλλιώς παστουρμαδόπιτα. Τώρα εδώ τα πράγματα είναι λίγο σκούρα, γιατί ο παστουρμάς είναι wine killerυλικό, ευτυχώς όμως τα αδέρφια Νικολαΐδη έχουν φροντίσει για μας, με το ιδιαίτερο και πολυδύναμο Orange τους.

Σοβαρεύουν τα πράγματα, ήρθε το ψητό. Γεμιστά κοτόπουλα και γαλοπούλες με συκωτάκια, ρύζια, πορτοκάλια, βερίκοκα και τα συναφή κατά τη γνώμη μου ζητούν ένα πολύπλοκο λευκό, με μπόλικο βαρέλι . Στην περίπτωση αυτή λοιπόν θα προτείνω είτε ένα πολύ βαρελάτο Σαββατιανό, όπως το Fume  των αμπελώνων Μάρκου, είτε μια βαρελάτη Σαντορίνη όπως η Athina. Αν έχετε επιλέξει κανένα κρασάτο αγριογούρουνο με δαμάσκηνα ή ένα βουβαλίσιο καρέ μπριζολίκι με σάλτσα κόκκινων φρούτων το Le Sang de La Pierre θα κάνει μαγικά, με το πυκνό φρούτο του και την στιβαρότητα του. Μπουτάκια χοιρινά με ξηρούς καρπούς, μέλι και φρούτα θα ταιριάξουν καλύτερα με ένα πιο ήπιο μπαχαρένιο και φρουτώδες κόκκινο όπως ο Νέμειος από το Κτήματος Γκόφα ή το Μerlot από το Κτήμα Μπουγιούρη. Ένα ξινόμαυρο είναι η επιλογή μου για όσους επιλέξουν μοσχάρι με κόκκινες σάλτσες ή μανιτάρια.

Επιτέλους ήρθε το γλυκό! Το υπέροχο, φρέσκο και αρωματικό Epogdoon από την Οινοποιία Βακάκη θα είναι τέλειος συνδυασμός για πορτοκαλόπιτες, τάρτες ή mousse λεμονιού, πάβλοβες με εξωτικά φρούτα και ελαφριές φρουτένιες μπαβαρουάζ. Αν από την άλλη είστε λάτρης της σοκολάτας τότε ένα πληθωρικό επιδόρπιο κρασί από αγιωργίτικο όπως το Vin de Zennes θα απογειώσει το σύνολο.

Bonus Tip: Στην αλλαγή του χρόνου που θα ανοίξετε ένα ωραίο αφρώδες κρασί, ιδανικά μια Cuvee Prestige από το Κτήμα Καρανίκα, βγάλτε ένα ωραίο πλατό τυριών στο τραπέζι σας και απολαύστε το κρασί σας και όχι βασιλόπιτα. Θα με θυμηθείτε!

Καλές Γιορτές και στην υγεία μας!

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek