Κάθε γεύμα που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να καταλήγει σε έναν επιδόρπιο οίνο που θα αφήσει την τέλεια γλυκιά ανάμνηση που του αξίζει. Είτε το συνδυάσεις με το γλυκό, ή το απολαύσεις μόνο του (ή με ένα πούρο), ένα καλό γλυκό κρασί μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Όταν σκέφτεσαι γλυκό κρασί, που πάει ο νους σου; Εντάξει, όχι vinsanto. Σίγουρα το δεύτερο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η Σάμος. Εκεί, παραδοσιακά παράγονταν εξαιρετικά επιδόρπια κρασιά που κέρδιζαν μεγάλες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Το Επόγδοον του Οινοποιείου Βακάκη μόλις ξεκίνησε.
Μέχρι πρότινος, και με την εφαρμογή ενός νόμου του 1934, μόνο ο οικείος συνεταιρισμός είχε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των σταφυλιών του νησιού της Σάμου. Με σκοπό την ανάδειξη του σαμιότικου οίνου, ο επαναστάτης Νίκος Βακάκης ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στον παράλογο νόμο και μετά από έντονο και με διάρκεια δικαστικό αγώνα σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, δικαιώθηκε.
Ο Πυθαγόρας, πέρα από πατέρας της γεωμετρίας, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις της Επιστήμης της μουσικής αρχικά συσχετίζοντας το μήκος των χορδών με την τονική τους συχνότητα. Το Επόγδοον είναι το διάστημα με διάρκεια 9 / 8 και αποτελεί την απαρχή της μουσικής θεωρίας του.
Επόγδοον είναι το όνομα που επέλεξε ο Νίκος Βακάκης για το μερικώς λιαστό επιδόρπιο κρασί του από Λευκό Μοσχάτο. Θα μας ρωτήσεις τι σημαίνει «μερικώς λιαστό». Σημαίνει ότι τα σταφύλια απλώθηκαν μέσα σε έναν ελαιώνα με αποτέλεσμα να δέχονται την έκθεση του ήλιου μόνο σε πολύ συγκεκριμένα διαστήματα της ημέρας. Στον ελαιώνα παρέμειναν για 15 ημέρες. Ο καρπός συρρικνώθηκε, η περιεκτικότητα σακχάρων εκτοξεύτηκε και η συμπύκνωση προμήνυε ένα μεγάλο γλυκό κρασί. 8 κιλά σταφυλιού παράγουν ένα μόλις λίτρο.
Το Επόγδοον του Οινοποιείου Βακάκη είναι ένας λεπτεπίλεπτος επιδόρπιος οίνος γεμάτος φινέτσα. Το λευκό Μοσχάτο της περιοχής, δεν κρύβει ούτε για λίγο τα χαρίσματά του σε ένα γλυκό κρασί που είναι καταδικασμένο να αγαπηθεί όσο λίγα. Όσοι το δοκιμάσατε στο A Sip for a Cause φανταζόμαστε συμφωνείτε μαζί μας.