ΑΡΘΡΑ Ροδίτης – Sauvignon Blanc ή Sauvignon Blanc – Ροδίτης;

ΡΟΔΙΤΗΣ – SAUVIGNON BLANC Η SAUVIGNON BLANC – ΡΟΔΙΤΗΣ;

ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ...
Ροδίτης – Sauvignon Blanc ή Sauvignon Blanc – Ροδίτης;

Επειδή η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει ας γίνουν σωστά οι συστάσεις...

 

Η ετικέτα μιας φιάλης είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο δίνει σημασία ένας καταναλωτής. Σε αυτή αναγράφονται υποχρεωτικές και  μη υποχρεωτικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον καταναλωτή να αποφασίσει να αγοράσει ένα κρασί ή όχι.

Ενώ, είναι υποχρεωτική η αναφορά της ονομασίας στην κατηγορία οίνων, η καθαρή ποσότητα αυτού, ο αποκτημένος αλκοολικός βαθμός, η ένδειξη προέλευσης – εμφιάλωσης – εισαγωγέα, η ένδειξη ποσότητας σακχάρων στον οίνο, καθώς και ο τίτλος οίνου αν ανήκει δηλαδή στην κατηγορία Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), η ποικιλιακή συνθεση ως μη υποχρεωτική ένδειξη είναι αυτή που κλέβει πάντα τις εντυπώσεις.

Σύμφωνα με την οινική νομοθεσία έχει καθιερωθεί ότι η πρώτη αναγραφόμενη ποικιλία στην ετικέτα μιας φιάλης οίνου είναι αυτή που έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό, αυτό το κατοχυρώνει από το  50% και άνω.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν σε όλους πως δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα αν ειπωθεί με διαφορετική σειρά η ποικιλιακή σύνθεση ενός οίνου, τα λάθη όμως ξεκινούν όταν δοκιμαστεί ο οίνος αυτός...

Και ενώ περίμενε κανείς να μυρίσει και να γευτεί αρώματα που θυμίζουν φρεσκοκομμένα πράσινα κλαδάκια και γρασίδι, τυπικά αρώματα της ποικιλίας Sauvignon Blanc ανακαλύπτει πως υπερισχύουν τα αρώματα πράσινου μήλου, ροδάκινου και βερύκοκου κλασσικά αρώματα της ποικιλίας Ροδίτη.

Ένας έμπειρος οινογνώστης θα αντιληφθεί έυκολα την διαφορά ενώ ένας ερασιτέχνης θα παραμείνει με την λάθος εντύπωση. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει η πληροφόρηση να γίνεται με σωστό τρόπο και η συμβολή να γίνεται με σοβαρότητα και ευθύτητα.

 

Οι ποικιλίες που βρίσκονται πάντα πίσω από τα φώτα της οινικής δημοσιότητας...αλλά και της ετικέτας.

 

Υπάρχουν ποικιλίες που νομοθετικά δεν χρειάζεται να αναγράφονται στην ετικέτα μιας φιάλης οίνου, ειδικά αν αυτές είναι σε ποσοστό λιγότερο από 15%. Τότε το κρασί μπορεί να βαπτιστεί με την ποικιλία που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, τουλάχιστον 85%. Τα παραδείγματα γνωστά και τρανταχτά ενώ τα κρασιά αυτά άκρως σπουδαία και εντυπωσιακά.

 

Estate Cabernet Sauvignon - Κτήμα Κοκοτού

ποικιλική σύνθεση Cabernet Sauvignon και Syrah

 

 

Κτήμα Κατσαρού Cabernet Sauvignon

Ποικιλιακή σύνθεση Cabernet Sauvignon, Merlot