ΑΡΘΡΑ Μουσική στο αμπέλι

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΦΙΛΩΝ Η ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΙ...
Μουσική στο αμπέλι

Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί στους κύκλους οινοπαραγωγών αλλά και οινόφιλων η θεωρία ότι ακούσματα κλασικής μουσικής στον αμπελώνα βοηθούν στην καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών και στην παραγωγή καλύτερων κρασιών. Φανταστείτε να περπατάτε ανάμεσα στα αμπέλια και στα αυτιά σας να φτάνουν σονάτες του Μότσαρτ ή έργα του Μπαχ! Κατά καιρούς διάφορα πειράματα διεξάγονται σε οινοποιεία ανά τον κόσμο προσπαθώντας να αποδείξουν την ισχύ της θεωρίας.

Πρόσφατα μάθαμε ότι η μέθοδος δοκιμάστηκε και σε ελληνικά οινοποιεία χωρίς όμως να μπορεί να καταλήξει κανείς σε σαφή αποτελέσματα.

Μπορεί στα αυτιά των περισσότερων να ακούγεται σαν διαφημιστικό τρικ, επιστημονικές όμως έρευνες στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Νοτίου Κορέας απέδειξαν ότι η κλασική μουσική προκαλούσε αντιδράσεις δύο συγκεκριμένων γονιδίων (rbcS και Ald) στα φυτά ρυζιού.

Σίγουρα πάντως το κρασί είναι μέρος του πολιτισμού μας όπως είναι και η μουσική! Και φέτος, στο πλαίσιο της Ημέρας της Μουσικής (21 Ιουνίου) πολλές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε οινοποιεία και αρκετές φορές μέσα στους αμπελώνες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε το φεστιβάλ «Η Μουσική συναντά κι εφέτος το κρασί στο Κτήμα Κοκοτού», μια πρωτοβουλία της οικογένειας Κοκοτού.

Για 3 συνεχόμενες ημέρες γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ μουσικό φάσμα θα εμφανιστούν στον πολύ όμορφο χώρο του κτήματος μαγεύοντας εμάς και τα αμπέλια.

Μέρος των εσόδων από το μουσικό φεστιβάλ θα διατεθεί υπέρ του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός», που στοχεύει στη μέγιστη αξιοποίηση πλεονάσματος αγαθών και δωρεάν υπηρεσιών από εταιρείες και ιδιώτες, για την κάλυψη αναγκών φορέων κοινωνικής ωφελείας, ώστε κάθε προσφορά να πηγαίνει εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται.  

Τρεις τυχεροί φίλοι του botilia.gr θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν από μια διπλή πρόσκληση για μια εκδήλωσή της επιλογής τους από αυτές του τριημέρου φεστιβάλ.

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό

Οι τυχεροί θα ενημερωθούν με email αύριο Τετάρτη 18/6 και θα παραλάβουν την πρόσκλησή τους στην είσοδο του κτήματος Κοκοτού, μισή ώρα πριν την έναρξη της επιλεγμένης συναυλίας. 

Το μουσικό ταξίδι ξεκινά την Πέμπτη 19 Ιουνίου, με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον αγαπημένο τραγουδοποιό, που θα μας παρασύρει με τις μελωδικές ιστορίες του στην Κρήτη, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο... μιλώντας για το Χρώμα Της Αγάπης και άλλα πολλά που... «ξέρουμε πως υπάρχουν και ίσως να μην τα βρούμε».

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, οι σολίστες Χρίστος Παπαγεωργίου στο πιάνο και Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόν θα χαράξουν μία μουσική διαδρομή στο χρόνο, με αγαπημένα έργα από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, το τραγούδι και την κλασσική δημιουργία.

Στις 21 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα γιορταστεί στο Κτήμα Κοκοτού με δύο εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους. Το μεσημέρι, οι BurgerProject θα στήσουν μία διαδραστική, εκπαιδευτική, μουσική παράσταση για παιδιά κάθε ηλικίας, με τίτλο «Μαμά θα κάνω μπάντα» και στόχο να διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους, μπολιάζοντάς τους παράλληλα με τον ιό της μουσικής. Το ίδιο βράδυ, το QuintetoTANGartO, παρέα με τη φωνή της Μόρφως Τσαϊρέλη και τους χορευτές Ευγενία Μαλτέζου και Αλέξη Παπαστεφανάτο, θα μας μυήσει στον μαγικό κόσμο των Αργεντίνικων Tangos, μεταδίδοντας το πάθος και τον ερωτισμό αυτής της μουσικής.

To Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Πέμπτη 19/06 - Ώρα: 8 μμ (Τιμή εισιτηρίου: 16ευρώ)

Λουδοβίκος των Ανωγείων

Παρασκευή 20/06 - Ώρα: 8 μμ (Τιμή εισιτηρίου: 16ευρώ)

Χρίστος Παπαγεωργίου στο πιάνο και Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόν

Σάββατο 21/06 - Ώρα: 12πμ (Τιμή εισιτηρίου: 10ευρώ)

«Μαμά, θα κάνω μπάντα» με τους Burger Project

Σάββατο 21/06 - Ώρα: 8 μμ (Τιμή εισιτηρίου: 18ευρώ)

Quinteto TANGartO, Μόρφω Τσαϊρέλη με τους χορευτές Ευγενία Μαλτέζου και Αλέξη Παπαστεφανάτο

Εισιτήρια διατίθενται στα σημεία: Ιανός, Public, Παπασωτηρίου και στο viva.gr