ΣΥΝΤΑΓΕΣ Λαδένια Κιμώλου

5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ

ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ! ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΠΙΤΣΑ...

ΥΛΙΚΑ

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • 1 κουταλιές της σούπας κάπαρη
  • 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό, λίγη ρίγανη και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή νωπό, καθαρό, βαμβακερό πανί και την αφήνουμε για περίπου 45΄ έως 1 ώρα έως ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο .

Αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε φέτες.

Όταν η ζύμη είναι πια έτοιμη, λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα και με τα δάχτυλα την απλώνουμε μέχρι να πιάσει περίπου όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Απλώνουμε επάνω της τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και την κάπαρη. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.

 

Γαβριήλ Νικολαϊδης
Food and Fashion Blogger
Συνδυασμός με κρασί
Σκεφτόμαστε ένα ζουμερό ροζέ ή ένα λευκό με μέτρια+ οξύτητα που θα ταιριάξει με την τομάτα και την κάπαρη. Ελαφρά βοτανικός χαρακτήρας θα βοηθούσε.
Δες τις προτάσεις του mySommelier για αυτή τη συνταγή παρακάτω!
Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο