ΑΡΘΡΑ Κρασί και φάσεις του φεγγαριού

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

ΟΙ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΣΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ. ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ;
Κρασί και φάσεις του φεγγαριού

Έχετε ακούσει πιθανώς πως διάφοροι βιοδυναμιστές οινοποιοί καταστρέφουν τις οινολάσπες υπό το φως της πανσελήνου, πιστεύοντας ότι η καθαρότητα του φεγγαριού θα κάνει το κρασί πιο ξεκάθαρο; Γνωρίζατε ότι πολλοί λάτρεις του κρασιού και συλλέκτες δοκιμάζουν πλέον το κρασί τους με βάση τις φάσεις του φεγγαριού; Σύμφωνα με όσους ορκίζονται σ ’αυτή τη φιλοσοφία, τέσσερις διαφορετικές φάσεις της σελήνης μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του κρασιού. Οι υποστηρικτές λένε ότι αν τύχει να πιείτε το κρασί σας κατά τη διάρκεια της "λανθασμένης" φάσης, θα καταλήξετε με μια πολύ λιγότερο γευστική εμπειρία, όμως εάν πίνετε αυτό το ίδιο κρασί κατά τη διάρκεια της ιδανικής φάσης φεγγαριού, το κρασί θα έχει πιο έντονη και πιο ευχάριστη γεύση.

Πόσο αληθινή όμως είναι αυτή η θεωρία και πώς θα πρέπει να την εφαρμόσετε και στη δική σας συλλογή κρασιών; Εδώ είναι μερικά βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσετε προτού αφήσετε το φεγγάρι να υπαγορεύει τι θα πιείτε και πότε.

 

Πως δουλεύει

Για να δοκιμάσετε το κρασί σας σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριού, πρέπει να δώσετε προσοχή σε τέσσερις τύπους φάσεων: ρίζα, φύλλα, λουλούδι και φρούτο. Κάθε μία από αυτές τις τέσσερις φάσεις έχει τρία αστρολογικά σήματα που συνδέονται με αυτή, και φέρονται να επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού με διάφορους τρόπους.

Ρίζα (αστερισμοί γης: Παρθένος, Ταύρος και Αιγόκερως): Το κρασί έχει αδύναμη γεύση, με σκληρές τανίνες και λασπώδεις, γήινες νότες.

Φύλλο (αστερισμοί νερού: Καρκίνος, Ιχθύς, και Σκορπιός): Το κρασί έχει αδύναμη γεύση, με έντονα φυτικές και άγουρες νότες.

Λουλούδι (αστερισμοί αέρα: Υδροχόος, Δίδυμοι, και Ζυγός): Το κρασί είναι νόστιμο, με έντονα αρώματα.

Φρούτο (αστερισμοί φωτιάς Λέων, Τοξότης και Κριός): Η γεύση του κρασιού είναι η καλύτερη δυνατή, με έντονες φρουτώδεις νότες.

Οι συλλέκτες που αγαπούν να δοκιμάζουν το κρασί τους με βάση τις φάσεις του φεγγαριού, θα σας πουν να κρατήσετε το πιο αρωματικό Bordeaux μέχρι το φεγγάρι να είναι σε μια φάση λουλουδιού ή φρούτου. Ορισμένοι οινοποιοί ισχυρίζονται ακόμη ότι έχουν βιώσει αυτό το φαινόμενο από πρώτο χέρι. Ο Jo Aherne από μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής παγκοσμίως δήλωσε στο The Telegraph ότι μια σειρά από κρασιά τους είχαν μεγάλη απήχηση σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας τη μια μέρα, αλλά την επόμενη, οι κριτικοί τα έκριναν πολύ σκληρά. Όταν έλεγξαν αργότερα το ημερολόγιο, διαπίστωσαν ότι η πρώτη ημέρα ήταν μέρα φρούτου, ενώ η δεύτερη ημέρα ήταν φάση ρίζας.

 

Γιατί η Επιστήμη δεν έχει υποστηρίξει τη Θεωρία

Αν και ορισμένοι συλλέκτες και οινοποιοί ορκίζονται ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ μιας ημέρας ρίζας και μιας ημέρας φρούτου, δεν θα βρείτε πολλούς επιστήμονες που συμφωνούν. Αυτό συμβαίνει επειδή το φεγγάρι έχει πραγματικά πολύ λιγότερη φυσική επίδραση στα υγρά της Γης από ό, τι φαντάζονται κάποιοι. Η γενική θεωρία πίσω από τη γεύση του κρασιού κατά τις φάσεις του φεγγαριού είναι ότι επειδή το φεγγάρι έχει τη δύναμη να κινήσει τις παλίρροιες, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να επηρεάσει και το υγρό μέσα σε ένα μπουκάλι κρασιού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Το φεγγάρι έχει μόνο κάποια βαρυτική έλξη σε ένα μικρό τμήμα του ωκεανού κάθε φορά (την περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα σε αυτό). Καθώς το νερό μετακινείται προς το σημείο που έλκεται από το φεγγάρι, κινείται και το νερό κατά μήκος των ακτών (η παλίρροια). Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες λένε ότι η βαρυτική έλξη που ασκείται στο μπουκάλι όταν αφαιρείτε τον φελλό είναι πολύ μεγαλύτερη από την έλξη φεγγαριού σε αυτό, ακόμα και αν βρίσκεται στο πληρέστερο σημείο.

Η βαρύτητα δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη γεύση του κρασιού σας, όμως οι φάσεις του φεγγαριού μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία σας. Εάν περιμένουμε να δοκιμάσουμε ένα κακό κρασί σε μια μέρα ρίζας, τότε αυτό είναι πιθανό θα γευτούμε εξαιτίας της επίδρασης του placebo effect. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι δημιουργούν ψευδείς συσχετισμούς όταν συμβαίνουν αξιοσημείωτα γεγονότα - με άλλα λόγια, τείνουν να κάνουν συνδέσεις μεταξύ δύο γεγονότων που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος κρασιού Jordan Mackay λέει: «Δεν έχω φτάσει στο σημείο να σχεδιάζω πότε θα πίνω το κρασί μου με βάση αυτό που λέει μια εφαρμογή, αλλά όταν τα κρασιά που δοκιμάζω είναι ιδιαίτερα αρωματικά ή όχι τόσο εκφραστικά, βρίσκω συνήθως μια μυστηριώδη συσχέτιση μεταξύ των αποκαλούμενων καλών και κακών ημερών για τη  γεύση του κρασιού.» Είναι πιθανό ότι ο Mackay παρατήρησε εκείνα τα ιδιαίτερα καλά ή κακά κρασιά επειδή ήταν ασυνήθιστα. Είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε αξιοσημείωτα γεγονότα, όπως ένα ιδιαίτερα κακό κρασί.

 

Ένα πείραμα για τη γευσιγνωσία του κρασιού με βάση τις φάσεις του φεγγαριού

Όταν άκουσα για πρώτη φορά τους συλλέκτες να δοκιμάζουν το κρασί σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριού, ήξερα ότι έπρεπε να το δοκιμάσω και εγώ. Πριν από λίγο καιρό, κατέβασα μια εφαρμογή δοκιμής κρασιού στο τηλέφωνό μου που παρακολουθούσε τις φάσεις του φεγγαριού και σημείωνα τα αποτελέσματα. Το πρώτο κρασί που δοκιμάσαμε, ήταν ένα ζουμερό νοτιοαφρικανικό Syrah, που είχε ιδιαίτερα ώριμο φρουτώδη χαρακτήρα, οπότε υπέθεσα πως ήταν μέρα φρούτου. Όταν έλεγξα το τηλέφωνό μου, είδα ότι ήταν μέρα φύλλου. Την επόμενη μέρα, δοκιμάσαμε το ίδιο κρασί για να δούμε αν άλλαξε κάτι. Το κρασί ήταν σίγουρα πιο επίπεδο από ό, τι ήταν μια μέρα πριν, και δεν ήμουν σχεδόν τόσο εντυπωσιασμένος με αυτό. Υπέθεσα πως ίσως ήταν μια ημέρα ρίζας, αλλά όταν έλεγξα την εφαρμογή, ήταν μέρα φρούτου.

Από την άλλη πλευρά, το φεγγάρι διέπει τα πάντα, από τις παλίρροιες μέχρι τη διάθεση μας  οπότε γιατί να μη μπορεί να επηρεάσει τη γεύση ενός κρασιού; Είναι σίγουρα αλήθεια ότι έχω δοκιμάσει μερικές φορές τα αγαπημένα μου κρασιά και τα βρήκα ανεξήγητα λιγότερο νόστιμα από ό, τι θυμόμουν.

Ο Michael Schuster, μετρ της οινογευσίας και συγγραφέας του Essential Winetasting, από την άλλη πιστεύει πως πολλοί  παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση ενός κρασιού αλλά σχεδόν κανείς δεν κοιτάει το ημερολόγιο του όταν θέλει να ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί.

Αποφασίζω να κάνω ένα ακόμη δικό μου πείραμα. Ζητώ από κάποιους γείτονες να δοκιμάσουν δυο διαφορετικά βράδια δύο αγαπημένα μου κρασιά, μάλιστα το ένα από τη σοδειά του 1985!

Σερβίρω τα κρασιά τυφλά και ρωτάω τους φιλοξενούμενους για τις απόψεις τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα κρασιά έχουν καλύτερη γεύση την ημέρα των φρούτων. Αλλά από την άλλη είναι μια Παρασκευή, όχι μια Δευτέρα, είναι ηλιόλουστη, δεν βρέχει, είμαστε όλοι σε καλή διάθεση και η Μαρίνα έχει φτιάξει μεζεδάκια.

Φεγγάρι ή όχι φεγγάρι, μέρα ρίζας ή μέρα φρούτου εμείς προτείνουμε απλά να πειραματιστείτε και που ξέρετε, μπορεί να ανακαλύψετε μια τελείως νέα φιλοσοφία που θα αλλάξει την οπτική σας πάνω στο κρασί. Σε κάθε περίπτωση απολαύστε το κρασί σας!

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek