ΑΡΘΡΑ Φθινοπωρινά λαδερά και ροζέ κρασί

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΛΑΔΕΡΑ ΚΑΙ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΤΟΥΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΛΑΔΕΡΩΝ ΜΕ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ. ΜΑΘΕ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΛΕΓΕΙ.
Φθινοπωρινά λαδερά και ροζέ κρασί

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά. Στον αντίποδα της θλίψης που προκαλεί το τέλος του καλοκαιριού βρίσκονται μικρά πράγματα που μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την εποχή τα οποία είναι ικανά να απαλύνουν τον πόνο μας. Θα αναρωτιέσαι αν τα εποχιακά λαχανικά, που φτιάχνουν μοναδικά λαδερά φαγητά είναι ικανά να αναπληρώσουν τις βουτιές στη θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα στο νησί και τις ανέμελες βόλτες των διακοπών. Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι. Ωστόσο συνδυάζοντας τα φρέσκα φασολάκια, τις μπάμιες, τα γεμιστά, τα πράσα και τις μελιτζάνες με ένα δροσιστικό ροζέ κρασί μπορείς να κρατήσεις για λίγο ακόμη την αίσθηση του καλοκαιριού μέσα σου. Σου προτείνουμε λοιπόν:

 

Γεμιστά με Ροζέ - Κτήμα Καμάρα. Τα αρώματα της ντομάτας που προσδίδει το ξινόμαυρο στο κρασί δε θα μπορούσαν παρά να δέσουν αρμονικά με το πιάτο. Επίσης η μαγειρεμένη, μελωμένη ντομάτα χρειάζεται τη μέτρια αλλά δροσιστική οξύτητα του Κτήμα Καμάρα Ροζέ για να ισορροπήσει.
 
Ιμάμ Μπαϊλντί με Ρόζα - Κτήμα Κεχρή.  Ένα νόστιμο αλλά και βαρύ πιάτο όπως αυτό χρειάζεται κάτι εξίσου δυνατό δίπλα του. Η κοφτερή οξύτητα αυτού του ροζέ είναι ικανή να σπάσει τη λιπαρότητα του πιάτου ενώ το γεγονός ότι το κρασί έχει περάσει από βαρέλι του προσδίδει όγκο και το κάνει ικανό να σταθεί δίπλα σε αυτό το στιβαρό πιάτο.
 
Πράσα και σουπιές με Fine Rose - Ανατολικός Vineyards. Ακόμη ένας ιδανικός συνδυασμός αφού η λιπαρότητα του κρασιού δένει με τη βουτυράτη υφή της σουπιάς, ενώ η τονισμένη οξύτητά του ισορροπεί ωραία με το λεμόνι του πιάτου. Οι φυτικές νύξεις του Fine Rose τέλος συνδυάζονται ωραία με το πράσο και τα μυρωδικά.
 
Μπάμιες ή φασολάκια με Angel’s Heart - Κτήμα Τάτση Πλούσιο σώμα, όγκος και έντονος αρωματικός χαρακτήρας. Τέλειος συνδυασμός λοιπόν με τα λαδερά φασολάκια και τις μπάμιες.

 

 

Βασίλης Γαλανόπουλος
Sommelier