ΑΡΘΡΑ Οδηγός Οινικού Τουρισμού: Κεφαλονιά, Ζάκυνθος

ΟΔΗΓΟΣ ΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ...
Οδηγός Οινικού Τουρισμού: Κεφαλονιά, Ζάκυνθος

Το Καλοκαίρι έφτασε και αν δεν έχεις καταλήξει σε ποιο νησί θα απολαύσεις τις διακοπές σου φέτος, η ομάδα του botilia.gr συγκέντρωσε τις καλύτερες συμβουλές σε έναν μίνι οδηγό με τους καλύτερους νησιωτικούς προορισμούς που συνδυάζουν ήλιο, θάλασσα και φυσικά ... μπόλικο κρασί!

Μάθε τι πρέπει να δοκιμάσεις, τι να επισκεφτείς και τι να φας αν αποφασίσεις να πάρεις τις οινικές σου διακοπές στα σοβαρά.

 

Μέρος 4ο: Κεφαλονιά - Ζάκυνθος

 

Κεφαλονιά

Πανέμορφες παραλίες και γραφικά τοπία σίγουρα θα σε τραβήξουν  στην Κεφαλονιά, μέχρι να δοκιμάσεις τα κρασιά της και να την ερωτευτείς για πάντα. Ας τα δούμε όλα με τη σειρά:

 

3 ΠΟΠ: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτος Κεφαλονιάς

2 ΠΓΕ: Πλαγιές Αίνου και Ματζαβινάτα

Στην Κεφαλονιά υπάρχουν ακόμα παλιοί και αυτόριζοι αμπελώνες ψηλά στις πλαγιές του Αίνου. Εκεί τα εδάφη είναι τόσο φτωχά που οι Ιταλοί, όταν κατείχαν την Κεφαλονιά, αποκαλούσαν τη Ρομπόλα, Vino di sasso (κρασί της πέτρας).

Επισκέψιμα Οινοποιεία

  • Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Ρομπόλας, Ομαλά
  • Gentilini, Μηνιές 
  • Κτήμα Φοίβος, Μαντζαβινάτα (κατόπιν συνεννοήσεως)
  • Κτήμα Χαριτάτου, Μονοπωλάτα
  • Οινοποιία Divino, Πεσάδα
  • Οινοποιία Μελισσινός, Θηράμονας

 

Τι να δοκιμάσετε

Ρομπόλα, Μαυροδάφνη ξηρή, Μοσχάτο, Βοστιλίδι, τα ιδιαίτερα βιοδυναμικά κρασιά του Σκλάβου, τα κρασιά του Φοίβου που τρέλαναν τον Robert Parker και την εξαιρετική «ζουμερή» μαυροδάφνη του Πέτρου Μαρκαντωνάτου από το Gentilini, που έχει «νεοκοσμίτικο» αέρα αλλά και το αρωματικό ροζέ του! Αν είστε του Μοσχάτου, το Μοσχάτο του Κτήματος Χαριτάτου θα σας ενθουσιάσει ενώ το οινοποιείο Μελισινού είναι ένα από τα καλύτερα κρυμένα μυστικά του νησιού.

Με τι να το συνδυάσετε

Μπακαλιαρόπιτα, γίδα σοφιγάδο, αλιάδα, μάντολες, εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, φέτα, γραβιέρα και στούμπα

Τι άλλο να κάνετε

Μπάνιο στην παραλία του Μύρτου, της Άσσου(γραφικό και ομόρφο χωριουδάκι), του Μακρύ Γιαλού, της Αντισάμου, εξερευνήστε τα μαγευτικά Σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογγαράτης, βόλτα στο Φισκάρδο , επίσκεψη στον Άγιο Σπυρίδωνα και την Οικία Κοσμετάτου στο Αργοστόλι, βόλτα στο Βενετσιάνικο Κάστρο και στο μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου, δείτε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία Πετανοί.

 

Ζάκυνθος

Η Ζακυνθος είναι από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας και από τα λίγα που μπορεί κανείς να επισκευθεί όλο το χρόνο. Με τέτοιο μεσογειακό κλίμα άλλωστε, είναι φυσικό επακόλουθο να θέλει να την εξερευνήσει και κάθε οινόφιλος. Η Ζάκυνθος αποτελεί ζώνη ΠΓΕ, με το παραδοσιακό κρασί της να είναι η λευκή Βερντέα που, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η παραγωγή της επιτρέπεται μόνο από τον αμπελώνα της Ζακύνθου και έτσι έχουμε τον οίνο ΠΓΕ Βερντέα Ζακύνθου. Το ενδιαφέρον όμως δεν σταματά εκεί και αυτό διότι οι ποικιλίες Γουστολίδι και Αυγουστιάτης αποτελούν έναν επιπλέον λόγο να εμβαθύνει κανείς στην ιδιαιτερότητα του αμπελώνα του νησιού. Το Γουστολίδι εκτός του ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της Βερντέας, ανάλογα με το ποσοστό στο τελικό blend, δίνει και ξεχωριστά κρασιά από μόνο του ενώ η ερυθρή ποικιλία Αυγουστιάτης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του νησιού και συνεπώς μελλοντικά και το βαρύ χαρτί.Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά.

 

Επισκέψιμα Οινοποιεία

  • Callinico Wines, Καλιπάδο
  • Κτήμα Αγρία - Οικογένεια Κομούτου, Μαχαιράδο
  • Κτήμα Γράμψα, Λαγώποδο
  • Οινόλπη, Μαχαιράδο
  • Οινοποιείο Αφοί Σολωμού - (Solomos Wines), Κυδώνι
  • Mouzakis Wines, Άνω Γερακάρι Αλυκών
  • Τέχνη & Οίνος - Κτήμα Γκούμα, Μαριές

 

Τι να δοκιμάσετε

Γουστολίδι και Αυγουστιάτη σε όλες τους τις εκδοχές.

 

Με τι να τα συνοδεύσετε

Κόκορα κρασάτο ή κοκκινιστό με μακαρούνες, το κουνέλι στιβάδο που είναι πλέον διάσημο σαν Ζακυνθινό στιφάδο με τα «ντόπια» νεροκρέμυδα, τα καλομαγειρεμένα μπουτρίδια που αποτελούν την τοπική παραλλαγή του μπριάμ. Αχνιστές ποπλέτες (κεφτέδες) με μπόλικο δυόσμο και απλές βραστές «μπροκολίνες» με λεμόνι, σοφιαγαδούρα, ένα είδος γιαχνί με πατάτες και φυσικά καγιανά.

 

Τι άλλο να επισκευθείτε

  • Το Ενετικό Κάστρο

Στο λόφο της Μπόχαλης, στα περίχωρα της πόλης της Ζακύνθου, το οποίο αποτελεί μια πολύ όμορφη τοποθεσία όπου μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την Ζακυνθινή ιστορία και να απολαύσετε την αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει.

  • Το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης

Το οποίο έχει πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα κυρίως όμως είναι γνωστό για τις αγιογραφίες και για τα εκθέματα τα οποία κυμαίνονται από τον 12ο -18ο αιώνα.

  • Το Μουσείο Σολωμός και Κάλβος

Το οποίο εκθέτει προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων Ζακυνθινών.

  • Τις Γαλάζιες Σπηλιές

Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου και πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και μαγευτικά αξιοθέατα του νησιού.

  • Το Ναυάγιο

Το οποίο είναι χωρίς αμφιβολία και λογικά το πιο διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου. Κάποιοι ίσως πουν πως είναι υπερτιμημένο αλλά πιστέψτε μας, δεν είναι!