ΑΡΘΡΑ Ασύρτικο vs Μαλαγουζιά - Η Μάχη των Ποικιλιών

ΑΣΥΡΤΙΚΟ VS ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ - Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟΥ Η ΤΗ ΛΟΥΛΟΥΔΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑΣ; ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΩΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ; ΠΟΙΟ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ...ΜΑΧΗ!
Ασύρτικο vs Μαλαγουζιά - Η Μάχη των Ποικιλιών

Το Ασύρτικο θεωρείται από πολλούς ο βασιλιάς των λευκών ενώ η Μαλαγουζιά, η Σταχτοπούτα του Ελληνικού αμπελώνα. Και οι δυο ποικιλίες έχουν φανατικό κοινό που πίνει…κρασί στο όνομα τους αλλά αλήθεια που υπερτερεί η κάθε ποικιλία; Σε μια μάχη ποια θα κέρδιζε στα σημεία; Αποφασίσαμε να οργανώσουμε την πρώτη «τιτανομαχία» των δυο λευκών  ελληνικών ποικιλιών οπότε πάρε popcorn και διάβασε παρακάτω!

Οξύτητα

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ασύρτικου είναι η κοφτερή οξύτητα του, είτε προέρχεται από τη γενέτειρα του τη Σαντορίνη είτε από τη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, η Μαλαγουζιά έχει μέτρια οξύτητα και αν πάμε σε λίγο πιο ψυχρά κλίματα σκαρφαλώνει στο μέτρια (+). Μη βιαστείς να πεις πως κέρδισε το Ασύρτικο γιατί η υψηλή οξύτητα δεν είναι πάντα το ζητούμενο. Συγκεκριμένα η Μαλαγουζιά βάσισε την καριέρα της και στην στρογγυλή οξύτητα της οπότε μήπως να το ξανασκεφτείς; 

Σώμα

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης έχει γεμάτο σώμα και υψηλή συμπύκνωση ενώ όσο απομακρυνόμαστε από το νησί το σώμα του παίζει συνήθως στο μέτριο (+). Η Μαλαγουζιά παίζει στο +- μέτριο σώμα ανάλογα με τις αμπελουργικές πρακτικές και το κλίμα. Το εντυπωσιακό βέβαια εδώ είναι ότι ακόμα και με μέτριο σώμα, η ελαιώδης, λιπαρή υφή της στο στόμα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Στυλ

Το Ασύρτικο μπορεί να δώσει πολλά στυλ κρασιών. Από βαρελάτα, πλούσια μέχρι mineral και κοφτερά λευκά, από ήσυχα μέχρι αφρώδη, από ξηρά μέχρι γλυκά ενώ κάνει και εξαιρετικά orange κρασιά! Η Μαλαγουζιά φημίζεται για τα φρέσκα, δεξαμενής λευκά κρασιά της αλλά έχει δώσει και κάποια ιδιαίτερα δείγματα με παλαίωση σε βαρέλι ή σε αμφορέα. Κάνει κυρίως ήσυχα, ξηρά λευκά κρασιά και κάποια λίγα orange και επιδόρπια.

Ένταση

Στη μύτη το Ασύρτικο είναι αυστηρό, με αρώματα εσπεριδοειδών κυρίως, λίγα άγουρα πυρηνόκαρπα ή πράσινα φρούτα και νότες ορυκτότητας. Η Μαλαγουζιά πάλι, στη μύτη κλέβει την παράσταση! Τροπικά φρούτα, ροδάκινα, λεμονιά, λευκά λουλούδια και βότανα προκαλούν αρωματική έκρηξη στο ποτήρι.

Παλαίωση

Το Ασύρτικο είναι ο άρχοντας της παλαίωσης και είναι πλέον γνωστό. Οι Σαντορίνες μετά από μια δεκαετία παίρνουν κεφάλια με την πολυπλοκότητα και την ένταση τους ενώ την ίδια στιγμή και τα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης δείχνουν πολύ καλά σημάδια αντοχής και εξέλιξης στο χρόνο. Η Μαλαγουζιά από την άλλη, εκτός από κάποιες λίγες εξαιρέσεις, είναι μια ποικιλία που εκτιμάται για τη φρεσκάδα που έχει στη νεότητα της και όπως έχει φανεί είναι καλό να καταναλώνεται 1-2 χρόνια από της κυκλοφορία της. 

Ταίριασμα με φαγητό

Το Ασύρτικο αγαπά τα πλούσια και έντονα ψάρια όπως η σφυρίδα, ο σολομός, το χέλι, ψητά στη σχάρα, καπνιστά ή σε λεμονάτες σάλτσες. Παράλληλα είναι σχεδόν κλασικός ο συνδυασμός του με όστρακα αλλά και θαλασσινά. Οι πιο πληθωρικές εκδοχές μπορούν να συνοδεύσουν μέχρι και σουβλιστά αμνοερίφια, φρικασέ και χοιρινά μπούτια με πορτοκάλι. Η Μαλαγουζιά είναι μια κυρία, φίνα και τσαχπίνα και από ψάρι προτιμά το λαβράκι ή τη γλώσσα σωτέ, ποσέ ή στον ατμό αλλά και το sushi! Λατρεύει το καλαμάρι και τα πικάντικα, ασιατικής προέλευσης πιάτα με γαρίδες αλλά δε σταματάει εκεί. Οι πιο λεμονάτες εκδοχές ταιριάζουν πολύ με χορτοτυρόπιτες, φρέσκα μαλακά λευκά τυριά, λευκά λαδερά, κοτόπουλο ψητό και ζυμαρικά με πέστο.

Ετυμηγορία

Σε αυτή τη μάχη δεν έχουμε νικητές και χαμένους. Κάπου υπερτερεί το Ασύρτικο και κάπου η Μαλαγουζιά αλλά η ουσία είναι πως και οι δυο ποικιλίες έχουν την ώρα και το ρόλο τους και πίστεψε με αυτό το ρόλο τον παίζουν εξαιρετικά καλά σε όποια σκηνή και αν σταθούν. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως το κρασί είναι πάντα και θέμα γούστου και άλλος προτιμά τις οξύτητες και άλλος όχι, άλλος τρελαίνεται για τα λουλούδια, άλλος παθαίνει αλλεργία. Ένα έχω να πω: μακάρι όλα τα διλλήματα της ζωής μου να ήταν σαν αυτό, να διαλέξω Ασύρτικο ή Μαλαγουζιά…!

 

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek