ΑΡΘΡΑ Wine Talks: Απόστολος Κούρτης

WINE TALKS: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ONIRO ΩΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2019, ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΤΡΕΛΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΚΡΑΣΙΟΥ-ΦΑΓΗΤΟΥ! ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ!
Wine Talks: Απόστολος Κούρτης

Ο Απόστολος είναι ο ιθύνων νους πίσω από το Κτήμα Κούρτη και ο άνθρωπος που θέλαμε απεγνωσμένα να βρούμε, από την πρώτη στιγμή που δοκιμάσαμε τα κρασιά του. Είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους νέους παραγωγούς, που κρατά χαμηλό προφίλ και αφήνει τη δουλειά του να μιλήσει. Η φιλοσοφία του, όσον αφορά ποικιλίες, terroir, πειραματισμούς και blend είναι τόσο ξεχωριστή και «έξω από το κουτί», που ενώ αρχικά σε κάνει να αναρρωτιέσαι και να να απορείς με το “τι πάει να κάνει ο άνθρωπος”, ξαφνικά έρχεται το αποτέλεσμα και μένεις με το στόμα ανοιχτό.

 

Πότε κατάλαβες ότι η οινοποίηση είναι κάτι που θα μπορούσες να κάνεις ως κανονική δουλειά;

Είχα επιμονή στην ανάπτυξη της υπαίθρου, έτσι μέσα σε λίγα έτη πραγματοποίησα την πρώτη φύτευση οινάμπελου και όταν έφτιαξα τον πρώτο πειραματικό οίνο, πραγματικά είδα τον εαυτό μου να αλλάζει πρόσωπο. Κάπως έτσι έγινε!   

 

Αν ήταν να επιλέξεις μουσική για τα αμπέλια σου, τι θα έβαζες; 

Χμμμ… Μουσική, όμορφη η ώρα της! Κάποτε μπορεί, έχουν ειπωθεί αρκετά περί σχέσης μουσικής και φυτών ή ζώων. Όμως όχι, τώρα δεν θα έβαζα για κανέναν λόγο. Μουσική έχει ο αμπελώνας από μόνος του, έχει φροντίσει η μητέρα φύση για αυτό, αρκεί να αφουγκραστεί ο καθένας μας το περιβάλλον της φύσης.  

 

Ποιό ήταν το κρασί που δοκίμασες και είπες "Εδώ είμαστε! Αυτό θέλω να κάνω!";

Ως αδαής στο χώρο του κρασιού, πριν αρκετά χρονάκια, δοκίμασα ένα Ασύρτικο στην Σαντορίνη και μου άρεσε πάρα πολύ. Το θυμήθηκα όταν το έφτιαξα. Στο πρώτο μου πειραματικό λευκό ήταν αυτό που ήθελα να κάνω.

 

Αν μπούμε στο προσωπικό σου κελάρι, πόσα κρασιά θα βρούμε; (μη μετρήσεις τα δικά σου!)

Στην προσωπική μου κάβα έχω 170 περίπου διπλές ετικέτες Ελληνικές και διεθνείς.

 

Ποιό είναι το πιο ακριβό κρασί που έχεις δοκιμάσει & ποιό το πιο οικονομικό που σε εξέπληξε; 

Το πιο ακριβό που δοκίμασα ήταν το Soldera Brunello di Montalcino Riserva και το οικονομικό που με εξέπληξε, το Cabernet Sauvignon Παπαχριστοδούλου από τον Κάτω Άγιο Ιωάννη Πιερίας!

 

Ποιά είναι η ποικιλία που θα "πέθαινες" να έχεις αλλά δεν μπορείς; (είτε λόγω νομοθεσίας είτε λόγω terroir)

Λόγω νομοθεσίας βέβαια, "πέθαινα" για το Βιδιανό! Ευτυχώς, άλλαξε ο νόμος στην ώρα του και το έχω! Από ότι φαίνεται στο terroir που περιτριγυρίζεται από Όλυμπο, Πιέρια Όρη και θάλασσα, μια χαρά τα πάνε οι ποικιλίες μου.

 

Το οινικό ταξίδι που άλλαξε την κοσμοθεωρία σου & ένα ταξίδι που θα πήγαινες χωρίς εισητήριο επιστροφής...

Πάντα με ενθουσιάζουν τα οινικά ταξίδια αλλά το τελευταίο στην Ιταλία ήταν πολύ δυνατό! Χωρίς επιστροφή, στη Νέα Ζηλανδία σίγουρα!

 

Αν μπορούσες να παγώσεις το χρόνο, να δουλέψεις για κάποιον παραγωγό και να γυρίσεις πίσω στο οινοποιείο σου καλύτερος, ποιόν θα διάλεγες;

Τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

 

Ποικιλία Next Big Thing;

Λιάτικο, Sagrantino και Saperavi.

 

Με ποιόν Έλληνα παραγωγό θα ήθελες να συνδημιουργήσεις ένα κρασί; 

Με τον Απόστολο Θυμιόπουλο.

 

Ποιά είναι η εργασία-αγγαρεία στο οινοποιείο που δεν θες με τίποτα να κάνεις;

Δεν υπάρχει καμία βαρετή εργασία. Όλες με την σειρά τους επιβάλλεται να γίνουν. Το ζήτημα λοιπόν είναι, να ξεκινήσεις ή να μην ξεκινήσεις.

 

Μεγαλύτερη επιτυχία και μεγαλύτερη αποτυχία σου όσον αφορά το κρασί;

Oniros, ένα μοναδικό χαρμάνι επιλογής. To Chardonnay ως αποτυχία δική μου και ως επιτυχία, να απολαμβάνω άλλα εξαιρετικά Chardonnay!

 

Αγαπημένο δικό σου κρασί και χρονιά; Έχεις ακόμα φιάλες από αυτό;

Ξινόμαυρο 2019… έρχεται!

 

Ποιός είναι ο χειρότερος συνδυασμός κρασιού-φαγητού που έχεις κάνει, απλά επειδή ήσουν περίεργος;

Ένα ωραίο Syrah με φρέσκιες σαρδέλες… Έτυχε…

 

Ποιό μέρος της Ελλάδας πιστεύεις έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον;

Ως μία από τις τελευταίες αμπελουργικές ζώνες στην Ελλάδα, η Πιερία. Πιστεύω πολύ σε αυτόν τον τόπο και στους ανθρώπους του κρασιού. Περιμένω, δεν ξέρω ακόμα αν θα κάνουμε κάτι καινούριο, αλλά σίγουρα η προσπάθεια για ποιοτικό κρασί γίνεται και αυτό προσωπικά με εξιτάρει! 

 

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δεις να αλλάζει στο χώρο του κρασιού τα επόμενα χρόνια; 

Ο χώρος του κρασιού στην Ελλάδα είναι από τους πιο οργανωμένους, σε σύγκριση με άλλα προϊόντα, παρόλα αυτά όμως όσο και αν εξελίσσεται ο κλάδος μας τόσο αντιμετωπίζουμε και νέες δυσκολίες. Καθώς ένα καλό κρασί γίνεται στον αμπελώνα, έτσι είναι επιτακτική ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Ο χώρος του κρασιού είναι πολύπλοκος και περίτεχνος, δεν φτάνει μόνο εμείς να ξέρουμε να κάνουμε κρασί, επιβάλλεται η πολιτεία να εμβαθύνει στην ανάπτυξη του κλάδου κάθετα, αλλά σίγουρα και οι καταναλωτές να πιστέψουν στο κρασί! Συνεπώς, έχουμε πολύ εργασία ακόμη και έχει ενδιαφέρον.   

 

Χαλαρώνεις Παρασκευή βράδυ μετά από μια σκληρή μέρα, τι επιλέγεις να πιεις;

Επιλογή μετά από μία δυναμική μέρα είναι ένα Βιδιανό-ξεκίνημα, σε Ξινόμαυρο-φόντο και πνεύματος αγίου αποστάγματος!

 

Θες να δεις πως ο χαρακτήρας ενός παραγωγού φαίνεται στα κρασιά του;
Δες τη συλλογή με τα κρασιά του Απόστολου Κούρτη εδώ!