ΑΡΘΡΑ Βυθισμένες μποτίλιες!

ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ ΜΠΟΤΙΛΙΕΣ!

ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝΕΤΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΣΑΣ; ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ; ΠΑΛΑΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟ...
Βυθισμένες μποτίλιες!

 

Στον βυθό της θάλασσας περιμένεις να βρεις πολλά όμορφα θαλασσινά εκθέματα, κοράλλια, όστρακα και χαμένα ναυάγια. Το να συναντήσεις φιάλες κρασιού που παλαιώνουν δεν είναι και τόσο συνηθισμένο. Μπουκάλια με κρασί που σκόπιμα έχουν τοποθετηθεί εκεί για να εξελιχθούν και να ωριμάσουν.

Ήδη κάποια οινοποιεία το έχουν δοκιμάσει θεωρώντας τον ένα εξαιρετικό, εναλλακτικό τρόπο διατήρησης των κρασιών τους.

Σίγουρα σε πολλούς ακούγεται ένα έξυπνο, ευφάνταστο εμπορικό τέχνασμα. Από την άλλη όμως οι συνθήκες κάτω από το θαλασσινό νερό είναι πραγματικά οι ιδανικές. Το απόλυτο σκοτάδι, η σταθερά χαμηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η έλλειψη οξυγόνου είναι παράγοντες που καθιστούν τον βυθό ιδανικό μέρος για τη σωστή φύλαξη και ωρίμανση.

Επιπλέον, δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιος να χρεώσει για τη χρήση του βυθού, αν και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα κάποιος θα σκεφτεί να το κάνει...

Σκοτάδι

Η έκθεση σε έντονο φως αποτελεί βασικό εχθρό του κρασιού προκαλώντας του ανεπανόρθωτες ζημιές. Το σταθερά σκοτεινό περιβάλλον του βυθού σε μεγάλα βάθη εξασφαλίζει προστασία από το φως.

Σταθερά χαμηλή θερμοκρασία

Η σταθερή χαμηλή θερμοκρασία διατηρείται όλο το χρόνο και όλες τις εποχές του χρόνου, θεωρείται ένας από τους πιο βασικούς λόγους σωστής φύλαξης οίνων. Λειτουργεί σαν ένα μεγάλο ψυγείο με σταθερή χαμηλή θερμοκρασία.

Υγρασία

Ο εχθρός του φυσικού φελλού είναι η έλλειψη υγρασίας. Είναι η βασική αιτία αλλοίωσής του καθώς η ξήρανσή του επιτρέπει σε μεγαλύτερη του επιθυμητού ποσότητα οξυγόνου να εισέλθει στη φιάλη, αλλοιώνοντας το περιεχόμενό της. Η απόλυτη υγρασία του νερού αποκλείεται να επιτρέψει στον φελλό να ξεραθεί.

Έλλειψη οξυγόνου

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο και αλλά και αναπόφευκτο κακό. Γιατί; Η περιορισμένη επαφή με το οξυγόνο βοηθά στην εξέλιξη του κρασιού ενώ αντίθετα αποτέλεσματα θα δημιουργηθούν όταν το οξυγόνο έχει μεγαλύτερη από την επιθυμητή επαφή με το κρασί. Οι συνθήκες του βυθού επιτρέπουν τη μακρά ωρίμανση αποτρέποντας την οξείδωση.

Στην Ελλάδα έχει γίνει μία μόλις απόπειρα παλαίωσης στον βυθό της θάλασσας το 2012 χωρίς ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στο εξωτερικό οι προσπάθειες πληθαίνουν με εξαιρετικά σε κάποιες περιπτώσεις αποτελέσματα.

Εσείς που παλαιώνετε τα κρασιά σας;

 

Άννα Κρανιά
Οινολόγος