ΑΡΘΡΑ Οδηγίες για τέλειο Barbecue

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ BARBECUE

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟ BBQ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ, ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ 6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΑΣ.
Οδηγίες για τέλειο Barbecue

Μπορεί η εποχή να είναι από τις δυσκολότερες που έχουμε περάσει ποτέ και ο καιρός να έχει μοναδικά σκαμπανεβάσματα, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο Έλληνας θα ψήσει! Βρισκόμαστε καταμεσής της ψηστικής περιόδου και με αφορμή το μπάρμπεκιου της Κυριακής, αυτές είναι οι βασικές συμβουλές μας για σωστό ψήσιμο με φίλους!

 

Τα υλικά σας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Αφήστε τα κρεατικά, τα λαχανικά ή τα ψάρια σας να φτάσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα βάλετε στην ψησταριά σας. Με αυτό τον τρόπο θα ψηθούν ομοιόμορφα και γρηγορότερα. Βγάλτε τα από το ψυγείο και αφήστε τα σε έναν δίσκο, προστατευμένα από έντομα, για 15 – 20 λεπτά έως ότου έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Ζεστάνετε καλά την ψησταριά σας

Είτε πρόκειται για μπάρμπεκιου με κάρβουνα ή με γκάζι, είναι πολύ σημαντικό να έχουν ζεσταθεί καλά οι σχάρες πριν βάλετε το φαγητό για ψήσιμο. Αν οι σχάρες δεν είναι αρκετά ζεστές το φαγητό θα κολλήσει και δεν θα πετύχετε και τα πολυπόθητα ριγέ σημάδια της σχάρας. Αν χρησιμοποιείτε φορητές (χειρός) σχάρες, ζεστάνετέ τις καλά στη φωτιά πριν βάλετε τα υλικά σας μέσα τους.

 

Μην φοβάστε τα καρυκεύματα

Η βασικότερη διαφορά του μπάρμπεκιου σε σχέση με την κλασική μαγειρική στην κουζίνα είναι οι έντονες γεύσεις του. Μην φοβηθείτε να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα βάζατε αν μαγειρεύατε στην κουζίνα σας. Είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ενός καλού μπάρμπεκιου. Μην τα λυπηθείτε.

 

Μην σερβίρετε αμέσως

Ξέρουμε πόσο λαχταριστό δείχνει το μπούτι κοτόπουλου ή το παϊδάκι που έχετε βάλει στο μάτι και θέλετε να αρπάξετε απευθείας από τη φωτιά. Συγκρατηθείτε!

Αφήστε κυρίως τα κρεατικά να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Στον χρόνο αυτό τα ζουμιά τους θα ανακατανεμηθούν και θα γίνουν πιο ζουμερά και ομοιόμορφα σε όλο τους το πάχος. Εμπιστευτείτε μας!

 

Όταν τελειώσετε ανεβάστε τη φωτιά

Αφού ολοκληρώσετε το μαγείρεμα ανεβάστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο αν πρόκειται για μπάρμπεκιου αερίου ή προσθέστε κάρβουνα αν πρόκειται για παραδοσιακή ψησταριά. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία θα καούν ότι απομεινάρια τροφής ή λίπη έχουν μείνει στην ψησταριά και το καθάρισμά της θα γίνει παιχνιδάκι με μια μεταλλική βούρτσα.

 

Η θερμοκρασία του κρασιού

Το κρασί που θα απολαύσετε στο μπάρμπεκιου πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 2-3οC χαμηλότερη από ότι συνήθως γιατί η ζέστη της εποχής αλλά και της ψησταριάς θα το κάνουν να ζεσταθεί γρηγορότερα.

Κρατήστε τα κόκκινα κρασιά σας ελαφρώς δροσερά βάζοντάς τα στο ψυγείο για μισή ώρα πριν το σερβίρισμα. Φροντίστε με σαμπανιέρες ή με παγοκύστες να κρατήσετε τα λευκά και τα ροζέ κρασιά σας σε χαμηλή θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια του γεύματος.

 

Βάλτε όλο το ψηστικό σας ταλέντο και την καλύτερή σας διάθεση και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!