ΑΡΘΡΑ Βιδωτό καπάκι εναντίον φελλού

ΒΙΔΩΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΕΛΛΟΥ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.
Βιδωτό καπάκι εναντίον φελλού

Μην κρίνετε ένα κρασί από το κλείσιμό του.

Τα βιδωτά καπάκια υπάρχουν ήδη στο χώρο του κρασιού από τη δεκαετία του 1950. Καλώς ή κακώς έχει εντυπωθεί στο μυαλό όλων μας όμως ότι χρησιμοποιούνται σε φτηνότερα, χαμηλότερης ποιότητας κρασιά για μαζική κατανάλωση.

Εδώ και μια δεκαετία όμως η εικόνα αυτή αρχίζει να αλλάζει. Ολοένα και περισσότερα κρασιά γνωστών παραγωγών σφραγίζονται με βιδωτό καπάκι (stelvin) αντί για τον παραδοσιακό φελλό.

Η αρχή έγινε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι παραγωγοί υιοθέτησαν τα βιδωτά καπάκια τύπου stelvin και τα χρησιμοποίησαν ακόμη και σε πιο premium κρασιά τους. Η σύγχρονη τεχνολογία stelvin επιτρέπει την πλήρη σφράγιση του περιεχομένου και την παντελή απουσία οξυγόνου από το μπουκάλι αποκλείοντας έτσι τα φαινόμενα οξείδωσης στο κρασί.

Ναι ξέρω, θα πείτε ότι χάνεται η μαγεία του φελλού. Ότι η διαδικασία του να μυρίζεις το φελλό αμέσως μόλις τον αφαιρέσεις για να διαπιστώσεις την ποιότητα του κρασιού είναι ανεκτίμητη. Ότι θα χαθεί η ιεροτελεστία του να χρησιμοποιήσεις το συλλεκτικό σου ανοιχτήρι ή το ανοιχτήρι κλέφτη για τα πολύ παλαιωμένα κρασιά.

Από την άλλη, η χρήση βιδωτού καπακιού έχει μεγάλα πλεονεκτήματα.

Πρώτα απ’ όλα ανοίγει εύκολα, χωρίς τη χρήση επιπλέον εργαλείων. Το πολύ πολύ να χρειαστείτε μια πετσέτα αν γλιστράνε τα χέρια σας… Συνεπώς μας φέρνει κατά μέσο όρο 10 δευτερόλεπτα πιο κοντά στο κρασί μας. Επίσης μπορούμε να ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί όπου κι αν βρεθούμε χωρίς τη χρήση ανοιχτηριού ή άλλων αξεσουάρ. (Τα ποτήρια εννοούνται...)

Το κρασί σας διατηρείται άψογα χωρίς καμία απολύτως επαφή με οξυγόνο. Αντιμετωπίστε μια και καλή τον μεγάλο εχθρό του κρασιού, την οξείδωση.

Ξεχάστε τους σπασμένους φελλούς και τα κομματάκια φελλού μέσα στο ποτήρι σας. Αφαιρέστε το βιδωτό καπάκι και τελειώσατε.

Τέλος ξεχάστε τα φελλομένα κρασιά!

 

Ποια είναι λοιπόν η τάση διεθνώς;

Όλο και περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν τα βιδωτά καπάκια κυρίως στα λευκά και κόκκινα κρασιά που προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Ανεξάρτητα από το πόσο premium κρασιά είναι, αρκετοί πλέον παραγωγοί τα σφραγίζουν με stelvin προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο προβληματικών φιαλών και άλλων ζητημάτων που εγείρει η χρήση φελλού.

Για τα πλούσια κόκκινα κρασιά, η χρήση φελλού προτιμάται καθώς θεωρείται ότι αυτά βελτιώνονται από τις μικροποσότητες οξυγόνου που εισχωρούν μέσα από τους πόρους του φελλού. Σύμφωνα με τους παραγωγούς οι μικροποσότητες αυτές βοηθούν στη βελτίωση την γεύσης του κρασιού με την εξομάλυνση των τανινών χαρίζοντας βελούδινη αίσθηση στο στόμα.

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Απλά μην είστε προκατειλημμένοι με τα κρασιά που σφραγίζονται με βιδωτό καπάκι. Κάποιες φορές σε αυτά κρύβονται θησαυροί που θέλουν μόνο ξεβίδωμα...