ΑΡΘΡΑ Μαγειρεύοντας με κρασί

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΡΙΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.
Μαγειρεύοντας με κρασί

Εκτελείτε μια συνταγή κατά βήμα και σας έχει έρθει η ιδέα ή η παρόρμηση να προσθέσετε κρασί; Η προσθήκη κρασιού στην αγαπημένη σας συνταγή μπορεί να της χαρίσει υπέροχη γεύση, αλλά η υπερβολική χρήση ή ο λάθος τύπος κρασιού, μπορούν να καταστρέψουν ένα κατά τα άλλα γευστικό δείπνο.


Εξετάστε τα βασικά συστατικά
Το κρασί περιέχει σάκχαρα, οξέα και τανίνες. Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα εμφανιστεί στο φαγητό που μαγειρεύουμε. Τα λεπτά και διακριτικά χαρακτηριστικά του κρασιού, συνήθως εξαφανίζονται με το μαγείρεμα. Για να διατηρηθεί η ισορροπία, ελέγξτε τη συνταγή σας για όξινα συστατικά όπως το χυμό λεμονιού ή το ξύδι και αν επιθυμείτε να προσθέσετε κρασί, ελαττώστε λίγο τις ποσότητες ώστε να συμπληρώσετε με την οξύτητα του κρασιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν μαγειρεύετε με λευκό κρασί.
Για ευαίσθητα και με λεπτές γεύσεις φαγητά όπως το ψάρι ή τα λαχανικά, προτιμήστε ξηρό λευκό κρασί που δεν έχει περάσει από βαρέλι. Εάν από την άλλη η συνταγή σας περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από κρεμμύδια, καρότα και ντομάτες, σίγουρα θα υπάρχει αφθονία σακχάρων στην κατσαρόλα. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε ένα μέτριου ή γεμάτου σώματος, λιγότερο ξηρό κόκκινο ή λευκό κρασί.


Να επιλέξω κόκκινο ή λευκό;
Ο κανόνας λέει ότι χρησιμοποιούμε το είδος του κρασιού που θα σερβίρουμε μαζί με το συγκεκριμένο πιάτο. Ακόμα καλύτερα, αν το κρασί με το οποίο θα συνοδεύσετε το φαγητό σας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό ή σπάνιο, χρησιμοποιήστε αυτό κατά το μαγείρεμα.
Όταν χρησιμοποιείτε κόκκινο κρασί , προσέξτε τις τανίνες. Όταν συγκεντρώνονται σε πυκνές σάλτσες, μπορούν να γίνουν σκληρές και έντονες. Ευτυχώς, οι πρωτεΐνες του κρέατος και των γαλακτοκομικών εξουδετερώνουν τις τανίνες μαλακώνοντας ιδανικά το συνδυαστικό αποτέλεσμα.


Κρασί από τον τόπο σου
Μια ολοένα και πιο συχνά συναπαντώμενη τάση προτείνει τη χρήση κρασιού από την περιοχή προέλευσης της συνταγής. Σε μια συνταγή της βόρειας Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί κρασί προερχόμενο από την ίδια περιοχή. Η τάση αυτή βασίζεται στην αρχή ότι κρασί και φαγητό εξελίσσονται αρμονικά μεταξύ τους και βασίζονται το ένα στο άλλο. Συνεπώς κρασιά και συνταγές από τον ίδιο τόπο συνήθως ταιριάζουν αρμονικά αν όχι είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο.


Τι ποιότητα να χρησιμοποιήσω
Είναι λογικό να διστάζετε να μαγειρέψετε με το πιο ακριβό κρασί σας, αλλά σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε κακής ποιότητας κρασί στα πιάτα σας. Η γενική αρχή λέει να μαγειρεύετε με ένα κρασί που θα πίνατε. Αν δεν θα το πίνατε μόνο του, μην το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας.