ΑΡΘΡΑ Βάλε το κρασί στην πρίζα!

ΒΑΛΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ!

ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΟΛΟΣ, ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ... Η ΑΛΛΙΩΣ, ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΛΑΙΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ!
Βάλε το κρασί στην πρίζα!

Εντάξει, κατά καιρούς έχουμε δει πολλά στον κόσμο του κρασιού. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν κάθε περίεργη μέθοδο που μπορούν να φανταστούν με την ελπίδα να παράξουν το επόμενο καλύτερο κρασί του κόσμου. Κάποιες από αυτές επιτυχημένες και κάποιες … λιγότερο επιτυχημένες. Έχουμε ήδη δει την τεχνητή ξήρανση του εδάφους, την ωρίμανση των σταφυλιών υπό τη συνοδεία σονέτων και συμφωνιών κλασικής μουσικής στα αμπέλια, έως την παλαίωση των κρασιών στον βυθό της θάλασσας. Ηλεκτροσόκ όμως δεν είχαμε δει έως τώρα.

Φαντάσου το σαν μια ηλεκτρική καρέκλα που έχει σκοπό να σε κάνει καλύτερο, όχι πεθαμένο. Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο Xin An Zeng, Κινέζος οινόφιλος και χημικός του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας, σκέφτηκε να πειραματιστεί με το πέρασμα ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από αυτό. Τα αποτελέσματα τον εξέπληξαν. Με το πέρασμα 1000 volts για μικρό χρονικό διάστημα, το κρασί όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά ενισχύθηκε το μπουκέτο αρωμάτων του και βελτιώθηκε σημαντικά γευστικά.

Περαιτέρω πειραματισμοί έδειξαν ότι αν ένα κρασί εκτεθεί σε ηλεκτρικούς παλμούς, δείχνει να εξελίσσεται με παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που έχει το πέρασμα του χρόνου. Βέβαια, το εκπληκτικό ήταν ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να πετύχουν τα αποτελέσματα της παλαίωσης κάποιων ετών, σε λιγότερα από 3 λεπτά έκθεσης στους ηλεκτρικούς παλμούς. Συγκεκριμένα έκθεση σε αυτούς ιδανικά για περίπου 2 λεπτά, προκάλεσε εξέλιξη στο κρασί συγκρίσιμη με αυτή που είχε η ωρίμανσή του για 5 χρόνια σε κανονικές συνθήκες. Πρόσφατοι παράλληλοι πειραματισμοί του ΤΕΙ Οινολογίας Αθηνών πέτυχαν να ξεγελάσουν γευσιγνώστες που δοκίμασαν τα κρασιά που προέκυψαν από τις δύο διαδικασίες.

Σύμφωνα με την πατέντα (US 2015/0184117 A1), η «Συσκευή για την επιτάχυνση της παλαίωσης του κρασιού» κάνει ακριβώς αυτό, δηλαδή επιταχύνει σημαντικά (κατά πολλές εκατοντάδες φορές) τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης και τον χρόνο που χρειάζεται ένα κόκκινο (κυρίως) κρασί για να φτάσει στο επιθυμητό σημείο ωρίμανσης για την κατανάλωσή του. Με τον τρόπο αυτό τα κρασιά θα είναι έτοιμα πολύ νωρίτερα και τα οινοποιεία θα μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους νωρίτερα, μειώνοντας το κόστος αποθήκευσης που σχετίζεται με την μακρόχρονη παλαίωση.

Ο χρόνος θα δείξει...

Θυμάσαι εκείνο το απαράδεκτο κρασί που σου είχαν φέρει δώρο και ακόμα ψάχνεις πως να το ξεφορτωθείς; Μήπως να το βάλεις στην πρίζα; Πλάκα κάνουμε!